Pomoc w doborze obuwia ?!

wopek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich!!

chcialem prosic doswiadczonych forumowiczow o pomoc w doborze obuwia do moich stóp... otóż jakies 3-4 miesiace temu zaczalem chodzic na silownie i biegac na biezni, po ok 15 min biegu moje nogi zazwyczaj wysiadaja bola mnie sciegna achillesa i przednia czesc stop wraz z palcami. Po kilku tygodniach uczeszczania na silownie dopadly mnie silne bóle przedniej czesci stopy oraz palców, prawie wogole nie moglem spac w nocy, bylo to dla mnie dziwne bo rozne sporty uprawiam juz od dluzszego czasu. Zglosilem sie do chirurga - ortpedy ktory oznajmil mi ze mam wade stop - bardzo wysokie podbicie ( w sumie juz troche o tym dluzej wiedzialem ale jakos nigdy nie mialem z tym problemow) oraz minimalne płaskostopie poprzeczne na dodatek wg. ortopedy mam przykrotkie sciegna achillesa :|

wykonalem test mokry stopy i tutaj podaje linka do zdjecia :
http://i42.tinypic.com/671cw7.jpg

czy ktoś mógłby mi doradzic jakie buty kupic, czy tez moze wkladki ortopedyczne zeby bóle stóp sie zmniejszyly a zarazem wydluzyc mozliwosc biegową ?!

Byłbym bardzo wdzieczny!

p.s. przepraszam za ten chaos w poscie :)

Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie ma butów biegowych idealnych na wszystkie rzeczy o których napisałeś. Ale szukałbym w butach dla Supinatorów i Neutralnych z tej tabelki - w dodatku raczej ciężkich bo tam pięta jest twardsza i jeśli coś z tym achillesem jest nie tak to one teoretycznie mogą być najlepsze. Może jakieś amortyzowanie zprzodu - jeśli ten łuk poprzeczny jest spłaszczony - Asics Nimbus przychodzi mi do głowy, plus Nike Air Max Moto, Saucony Triumph 5 lub 6.

Zapomniałbym o tabelce:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=4&id=551
Ostatnio zmieniony 01 lut 2009, 15:34 przez Adam Klein, łącznie zmieniany 1 raz.
wopek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no tak rozumiem ze nie mozna idealnie dogodzic stopie... a gdzie takcih butów najlepiej szukac ?? sa jakies konkretne sklepy internetowe czy sprowadzac najlepiej od producenta zza granicy ?? mam rozumiec ze buty wymienione poza asicsami tez wchodza w gre ?

dzieki i pozdrawiam
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wrzuć sobie te nazwy w wyszukiwarkę i znajdziesz sklepy

ps. ależ mocna ta supinacja, radą jest wykonać indywidualne wkładki do Twoich stóp np. w klinice Ortoreh w Warszawie , na rozciągnięcie ścięgien achillesa genialne są ćwicznia dr Marszałka , znajdziesz je na tym portalu, wspaniale rozciągają to ścięgno
Tomek
wopek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

niestety do warszawy mam za daleko bo mieszkam przy granicy czeskiej, ale z tego co wiem to do sklepu medycznego w moim mieście przyjezdzaja co jakis czas specjalisci ktorzy robią badania i robia wkladki dla indywidualnej osoby... radzisz mi te wkladki zrobic do normalnych butow i do biegowych czy tez moze tylko do butow w ktorych chodze na codzien ?? podejrzewam ze koszt wykonania takich wkladek jest dosyc duzy wiec z poczatku bede mogl wyrobic 1 pare wkladek...

buty juz odszukalem i nastawiam sie na Air Max Moto sa troche z nizszej polki cenowej niz Asiscy z tego co sie orientuje

pozdrawiam
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zrób sobie wkładki do butów biegowych ,bo to podczas biegu na stopę działają największe siły

Air Max Moto są dla... grubasów , biegaczy powyżej 80 kg
Tomek
wopek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no cóz ... wychodzi na to że jestem grubasem ;p nie wspomnialem ale waże 86-87 kg :) oczywiscie mam zamiar zrzucic kilka kg jak wroce na silownie i zaczne biegac ! czyli w stosunku do wagi wybor dobry ??
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wybór OK, bardzo dobre buty , zapewnią Ci ochronę
jak masz 2.10 wzrostu to nie jesteś :-)
dasz radę
Tomek
wopek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam! odnawiam lekko temat... pisze w sprawie innego obuwia niz AIR MAX MOTO, poniewaz nigdzie w okolicy nie moge ich dostac i jedyna opcja jest zamowienie z oficjalnej strony NIKE... widzialem za to na półkach PEGASUSY, czy one bylyby odpowiednie do mojej wady oraz wagi ??

Pozdrawiam!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ