Nadciśnienie tętnicze

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
ratamahata
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Widzę, że masz imponujący zestaw leków a może masz po prostu dobrego lekarza!!! Osobiście przepisał mi Prestarium oraz Bisocard, po jednej na dobę ale to za przeproszeniem do d..y. Więcej nie biorę, ponieważ zbyt mocno spada.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=ratamahata][img]http://runmania.com/f/b7fbd96a0e9d9dd4f1c6ffea894c3f32.gif[/img][/url]
New Balance but biegowy
Blady
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No zestaw full wypas, ja biore rano bisopromerck pół dawki, wieczorem axtil(niezawsze, teraz prawie wcale), i captopril jak mam skoki.
Półmaraton 4energy Katowice 21.09.08 - 02h00'56"
ratamahata
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Więc wydaje mi się, że mój lekarz, traktuje mnie raczej jako królika doświadczalnego. Tobie przynajmniej przepisał coś na skoki ciśnienia, a kiedy ja o tym wspomniałem mojemu, to jakoś dziwnym zrządzeniem losu, sprytnie ominął ten temat. Powinienem raczej zapisać się na wizytę u Kaszpirowskiego. :hej:
[url=http://runmania.com/rlog/?u=ratamahata][img]http://runmania.com/f/b7fbd96a0e9d9dd4f1c6ffea894c3f32.gif[/img][/url]
Blady
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wszystko niby ciacia lala ale czasem gdy biegam,(podczas marszu między biegiem też,nawet bardziej) to mam taki dziwny ból w klatce, ni to ból raczej ucisk od strony serca, jak się przygarbię to maleje, do pól godziny po biegu ustępuje. Mam z tym niezłe schizy, lekarz twierdzi że to nie od serca, powoli szukam psychologa hehe.
Awatar użytkownika
JarStary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Blady pisze:Wszystko niby ciacia lala ale czasem gdy biegam,(podczas marszu między biegiem też,nawet bardziej) to mam taki dziwny ból w klatce, ni to ból raczej ucisk od strony serca, jak się przygarbię to maleje, do pól godziny po biegu ustępuje. Mam z tym niezłe schizy, lekarz twierdzi że to nie od serca, powoli szukam psychologa hehe.

Pewnie Twój lekarz ma rację. Serce jeśli boli to czuć ten ból nie tam gdzie jest serducho :hej: . To może być nerwoból lub po prostu za szybko biegasz. Też tak mam jak za szybko zacznę.\

Pozdrawiam bez nerwobólu
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem

ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
Blady
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zaczynam sobie radzić z problemem opisywanym wyżej, jest to raczej sfera psychiczna. Jestem w trakcie urlopu i ma to zbawienny wpływ na moją Psyche. Oczywista biegam regularnie.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fist pisze:
Bieganie jest zwykle polecane przy nadcisnieniu.
Właściwie jak to jest? Powinno się biegać przy nadciśnieniu? Mój lekarz po tym jak mi dziś zmierzył ciśnienie i wyszło 170/90 (przeżyłem mały szok!!!!) powiedział mi, że bieganie w nadciśnieniu bywa niewskazane?! Ma rację?
Z drugiej strony zastanawiam się skąd to nadciśnienie? Może za ostro z bieganiem? Za szybki spadek masy ciała, albo wciąż zbyt duży cholesterol? Po niedzieli będę miał wszystkie wyniki łącznie z EKG i docelowo USG serca. Wkleję i poproszę tych z was, którzy się znają o opinię?

Robicie sobie badania? Może warto przed nowym sezonem? Jesteście pewni, że nic wam nie dolega przed półmaratonem, dyszkami itp.?
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jumper pisze: Po niedzieli będę miał wszystkie wyniki łącznie z EKG i docelowo USG serca. Wkleję i poproszę tych z was, którzy się znają o opinię?
Jako, że dopiero w piątek idę do lekarza a z natury jestem niecierpliwy proszę więc o komentarz ponizszych wyników:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i EKG:

Obrazek
Obrazek

Ciśnienie wróciło do normy. To musiał być jakiś jednorazowy skok.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

No właśnie ciśnienie trzeba regularnie mierzyć, żeby coś wiedzieć. Konieczne są też odpowiednie warunki, wyciszenie. Czasami wzrasta, kiedy zmienia się pogoda, po ciężkim treningu - no różnie bywa.

Mi najwięcej wyszło kiedyś w aptece, też jakieś absurdalnie wysokie. W domu okazało się, że jest normalne.

Te badania wyglądają bardzo dobrze, jak na swój wiek masz np. zaskakująco niski cukier - tak trzymać.
Awatar użytkownika
soprano99
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wyniki wzorowe praktycznie. Na EKG sie nie znam ale chyba tez prawidłowe. U mnie tez było podobnie, różne objawy, bóle, zmęczenie i wychodzi na to ze to nerwica.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziś mój lekarz jak spojżał na wyniki zrobił "kocią mordkę". Powiedział tylko czterokrotnie bardzo dobre! Ciśnienie 130/70. Na koniec dał mi ulotkę (jak by mi była potrzebna) o zdrowym trybie życia :hahaha: i dodał: Może pan biegać! Tak więc zdrów jak ryba i pomyśleć, że wszystko przez bieganie i dietę :ble:
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
wnuczek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzisiaj byłem u mojej lekarki u której leczę się na nadciśnienie,przyjmuję lek Atenolol,oświadczyłem jej że biegam i czy nie trzeba by było zrobić jakiś badań u kardiologa,po zmierzeniu ciśnienia stwierdziła że nie ma takiej potrzeby,ciśnienie OK, 120/85 dodam że czasem mierzę sobie ciśnienie jakieś pół do godziny czasu po bieganiu i też jest OK 130/80.Czy aby napewno nie powinienem zrobić jakiś badań na serce???
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wnuczek pisze:Czy aby napewno nie powinienem zrobić jakiś badań na serce???
USG serca warto zrobić, aby wykluczyć jakąś ukrytą wadę i nie przewrócić się podczas biegu :jatylko: Tak poradził mi mój lekarz...
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
wnuczek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

USG miałem robione tylko że kilka lat temu i było wszystko w porządku to czy teraz byłoby to potrzebne,dodam jeszcze że miałem niedawno robioną krew i też badanie krwi wyszło OK
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wydaje mi sie że nadcisnienie jest chorobą cywilizacyjną - jedyna rada - biegac, biegac biegać i kontrolowac się - chyba tez mam nadcisnienie ale nie jestem pewien bo te pomiary to wychodza raz tak a raz siak. Moze te aparaty sa do bani. Ktos sie na nich zna i mógłby cos napisac o dokładnosci takich samodzielnych pomiarów?
ODPOWIEDZ