Nadciśnienie tętnicze
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Widzę, że masz imponujący zestaw leków a może masz po prostu dobrego lekarza!!! Osobiście przepisał mi Prestarium oraz Bisocard, po jednej na dobę ale to za przeproszeniem do d..y. Więcej nie biorę, ponieważ zbyt mocno spada.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=ratamahata][img]http://runmania.com/f/b7fbd96a0e9d9dd4f1c6ffea894c3f32.gif[/img][/url]
-
- Wyga
No zestaw full wypas, ja biore rano bisopromerck pół dawki, wieczorem axtil(niezawsze, teraz prawie wcale), i captopril jak mam skoki.
Półmaraton 4energy Katowice 21.09.08 - 02h00'56"
-
- Rozgrzewający Się
Więc wydaje mi się, że mój lekarz, traktuje mnie raczej jako królika doświadczalnego. Tobie przynajmniej przepisał coś na skoki ciśnienia, a kiedy ja o tym wspomniałem mojemu, to jakoś dziwnym zrządzeniem losu, sprytnie ominął ten temat. Powinienem raczej zapisać się na wizytę u Kaszpirowskiego. 

[url=http://runmania.com/rlog/?u=ratamahata][img]http://runmania.com/f/b7fbd96a0e9d9dd4f1c6ffea894c3f32.gif[/img][/url]
-
- Wyga
Wszystko niby ciacia lala ale czasem gdy biegam,(podczas marszu między biegiem też,nawet bardziej) to mam taki dziwny ból w klatce, ni to ból raczej ucisk od strony serca, jak się przygarbię to maleje, do pól godziny po biegu ustępuje. Mam z tym niezłe schizy, lekarz twierdzi że to nie od serca, powoli szukam psychologa hehe.
- JarStary
- Zaprawiony W Bojach
Blady pisze:Wszystko niby ciacia lala ale czasem gdy biegam,(podczas marszu między biegiem też,nawet bardziej) to mam taki dziwny ból w klatce, ni to ból raczej ucisk od strony serca, jak się przygarbię to maleje, do pól godziny po biegu ustępuje. Mam z tym niezłe schizy, lekarz twierdzi że to nie od serca, powoli szukam psychologa hehe.
Pewnie Twój lekarz ma rację. Serce jeśli boli to czuć ten ból nie tam gdzie jest serducho

Pozdrawiam bez nerwobólu
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
-
- Wyga
Zaczynam sobie radzić z problemem opisywanym wyżej, jest to raczej sfera psychiczna. Jestem w trakcie urlopu i ma to zbawienny wpływ na moją Psyche. Oczywista biegam regularnie.
-
- Zaprawiony W Bojach
Właściwie jak to jest? Powinno się biegać przy nadciśnieniu? Mój lekarz po tym jak mi dziś zmierzył ciśnienie i wyszło 170/90 (przeżyłem mały szok!!!!) powiedział mi, że bieganie w nadciśnieniu bywa niewskazane?! Ma rację?Fist pisze:
Bieganie jest zwykle polecane przy nadcisnieniu.
Z drugiej strony zastanawiam się skąd to nadciśnienie? Może za ostro z bieganiem? Za szybki spadek masy ciała, albo wciąż zbyt duży cholesterol? Po niedzieli będę miał wszystkie wyniki łącznie z EKG i docelowo USG serca. Wkleję i poproszę tych z was, którzy się znają o opinię?
Robicie sobie badania? Może warto przed nowym sezonem? Jesteście pewni, że nic wam nie dolega przed półmaratonem, dyszkami itp.?
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
-
- Zaprawiony W Bojach
Jako, że dopiero w piątek idę do lekarza a z natury jestem niecierpliwy proszę więc o komentarz ponizszych wyników:jumper pisze: Po niedzieli będę miał wszystkie wyniki łącznie z EKG i docelowo USG serca. Wkleję i poproszę tych z was, którzy się znają o opinię?

i EKG:

Ciśnienie wróciło do normy. To musiał być jakiś jednorazowy skok.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
- Nagor
- Ekspert/Trener
No właśnie ciśnienie trzeba regularnie mierzyć, żeby coś wiedzieć. Konieczne są też odpowiednie warunki, wyciszenie. Czasami wzrasta, kiedy zmienia się pogoda, po ciężkim treningu - no różnie bywa.
Mi najwięcej wyszło kiedyś w aptece, też jakieś absurdalnie wysokie. W domu okazało się, że jest normalne.
Te badania wyglądają bardzo dobrze, jak na swój wiek masz np. zaskakująco niski cukier - tak trzymać.
Mi najwięcej wyszło kiedyś w aptece, też jakieś absurdalnie wysokie. W domu okazało się, że jest normalne.
Te badania wyglądają bardzo dobrze, jak na swój wiek masz np. zaskakująco niski cukier - tak trzymać.
- soprano99
- Zaprawiony W Bojach
Wyniki wzorowe praktycznie. Na EKG sie nie znam ale chyba tez prawidłowe. U mnie tez było podobnie, różne objawy, bóle, zmęczenie i wychodzi na to ze to nerwica.
-
- Zaprawiony W Bojach
Dziś mój lekarz jak spojżał na wyniki zrobił "kocią mordkę". Powiedział tylko czterokrotnie bardzo dobre! Ciśnienie 130/70. Na koniec dał mi ulotkę (jak by mi była potrzebna) o zdrowym trybie życia
i dodał: Może pan biegać! Tak więc zdrów jak ryba i pomyśleć, że wszystko przez bieganie i dietę 

Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
- wnuczek
- Dyskutant
Dzisiaj byłem u mojej lekarki u której leczę się na nadciśnienie,przyjmuję lek Atenolol,oświadczyłem jej że biegam i czy nie trzeba by było zrobić jakiś badań u kardiologa,po zmierzeniu ciśnienia stwierdziła że nie ma takiej potrzeby,ciśnienie OK, 120/85 dodam że czasem mierzę sobie ciśnienie jakieś pół do godziny czasu po bieganiu i też jest OK 130/80.Czy aby napewno nie powinienem zrobić jakiś badań na serce???
-
- Zaprawiony W Bojach
USG serca warto zrobić, aby wykluczyć jakąś ukrytą wadę i nie przewrócić się podczas bieguwnuczek pisze:Czy aby napewno nie powinienem zrobić jakiś badań na serce???

Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wydaje mi sie że nadcisnienie jest chorobą cywilizacyjną - jedyna rada - biegac, biegac biegać i kontrolowac się - chyba tez mam nadcisnienie ale nie jestem pewien bo te pomiary to wychodza raz tak a raz siak. Moze te aparaty sa do bani. Ktos sie na nich zna i mógłby cos napisac o dokładnosci takich samodzielnych pomiarów?