yacool pisze:Sam skip jest ruchem skończonym, którego opanowanie jest sztuką. Nie da się go robić dobrze od razu na pełnym zaangażowaniu. To jest proces. Początkowo nowy ruch jest zawiadywany przez umysł, do którego nie trafiają sygnały zwrotne z układu nerwowego. Mózg nie ma więc żadnej odpowiedzi układu, co do stopnia poprawności wykonania ruchu, dlatego już po krótkiej chwili człowiek męczy się. Ale nie jest to typowe zmęczenie mięśni. One mogłyby wykonywać zadaną pracę dalej, tyle że układ nerwowy przestaje precyzyjnie przenosić nawet sygnały z mózgu.
Rzeczywiście dochodzi wówczas do tego, że nie możemy tego ogarnąć. Objawia się to spięciem i jeszcze większym pogorszeniem motoryki.
Dopiero gdy wykonywanym ruchem zaczyna dowodzić bardziej pierwotna część mózgu, możemy zauważyć poprawę. Mówimy wtedy o nawyku. A objawia się to luzem, łatwością, synergią i minimalizacją liczby mięśni biorących udział w ruchu. Słowem - zaczyna to wyglądać po prostu ładnie.
Ten post to kolejny post z cyklu analiza wszystkiego.
Zauważyłem że ostatnio na forum jeśli pisze się przykładowo o skipach np. ktoś się pyta czy robić 30 czy 50metrów skipu ... to temat za chwilę przechodzi na to czym w ogóle jest skip, czy jest to siła czy technika, później, że afryka olewa skipy, później robimy analizę układu nerwowego osoby skipującej, następnie odwołujemy się do któregoś z wielkich filozofów. I w tym momęcie pytająca osoba nie wie nic a pewna grupa osób odpowiadających udowdniła swoją inteligencję.
Poprostu analiza, analizę analizą pogadnia.
Fajnie jest dotrzeć do senda sprawy (apropos ja też mam państwowy papier na mgr inż ) ale niektóre wywody są niestrawne.
Zapamiętajcie regułę że zazwyczaj prawda jest prosta lub inaczej najprostsze wytłumaczenia są prawdziwe.
Kiedyś na Discovery pewien doświadczony inżynier lotnictwa powiedział że on na oko wie czy samolot który właśnie jest projektowany będzie dobrze latał. Dlaczego? Bo on wie że tylko pięknę samoloty dobrze latają.
Tak samo sprawny i sliny człowiek ładnie biega. I czarny czy biały nie ma w tym miejscu patentu.