Komentarz do artykułu Biegasz? Mamy Cię na zdjęciu!
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
no właśnie śledził ktoś regulaminy imprez sportowych ? może w nich jest zawarty podpunkt "wyrażam zgodę na publikację mojego wizerunku na zdjęciach z imprezy wykonanej przez firmę wskazaną przez organizatora"
to by wtedy wiele wyjaśniało
- wtedy możesz sobie robić zdjęcia na imprezie i je rozpowszechniać, ale jak ktoś cię pozwie do "cywilnego" - to już twój problem. Chciałeś być miły, a wyszło jak zwykle. No i też "zgoda organizatora" była by coś warta - coś więcej niż tylko "prawo moralne etc."
to by wtedy wiele wyjaśniało
- wtedy możesz sobie robić zdjęcia na imprezie i je rozpowszechniać, ale jak ktoś cię pozwie do "cywilnego" - to już twój problem. Chciałeś być miły, a wyszło jak zwykle. No i też "zgoda organizatora" była by coś warta - coś więcej niż tylko "prawo moralne etc."
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Nie wiem czy to takich technikaliach konkurencja będzie chciała z Tobą rozmawiać.
Ja bym chciał jakis dobry aparat bez szumów przy ISO1600 i dwa jasne obiektywy - do zdjęć bliskich i zoom.
Kolega twierdzi, że Canon 5D wychodzący z produkcji może mieć teraz dobre ceny - ale jak patrzę na "wykorzystywalne" czułości nowych Nikonów to się waham.
Zdarzało mi się już robić zdjęcia np na Mistrzostwach Polski na 10tysm w 2007 roku i bieg kończył się w maju około 20:00 i było już zdecydowanie za ciemno na moje ledwo do wykorzystania ISO800 i szumiące 1600 w Canonie 350D.
Ja bym chciał jakis dobry aparat bez szumów przy ISO1600 i dwa jasne obiektywy - do zdjęć bliskich i zoom.
Kolega twierdzi, że Canon 5D wychodzący z produkcji może mieć teraz dobre ceny - ale jak patrzę na "wykorzystywalne" czułości nowych Nikonów to się waham.
Zdarzało mi się już robić zdjęcia np na Mistrzostwach Polski na 10tysm w 2007 roku i bieg kończył się w maju około 20:00 i było już zdecydowanie za ciemno na moje ledwo do wykorzystania ISO800 i szumiące 1600 w Canonie 350D.
- trinity
- Stary Wyga
Jeśli w regulaminie pojawia się informacja w tym zakresie, to zazwyczaj jest ona sformułowana jakoś tam, że uczestnik wyraża zgodę na wykorzystanie swojego wizerunku dla potrzeb promocji biegu.ssokolow pisze:no właśnie śledził ktoś regulaminy imprez sportowych ? może w nich jest zawarty podpunkt "wyrażam zgodę na publikację mojego wizerunku na zdjęciach z imprezy wykonanej przez firmę wskazaną przez organizatora"
Z tego wynikałoby, że jeśli nie imprezie pojawia się firma, która z organizatorem nie ma nic wspólnego i sprzedaje uwieczniony na fotograwiach wizerunek uczestników, to robi to bezprawnie. Nie sądze, żeby można było do tych zdjęć zastosować przepis o tym, że mój wizerunek jest częścią całości na imprezie masowej, jeśli w sieci można kupić zdjęcie, na którym moja osoba jest na pierwszym planie, a cała reszta to ewidnetne tło.
Stąd myślę, że wcześniej czy później na imprezach będą pojawiać się tylko firmy, które podpisały umowę z organizatorem, bo ich regulanim imprezy będzie chronił, bo od biedy sprzedaż zdjęć z imprezy można podciągnąć pod ich promocję.
Swoją drogą, to ciekawa jestem co by było, gdybym zarządała od fotobiegu na przykład usunięcia z sieci zdjęć z moim wizerunkiem i podziału zyskiem z ich uprzedniej sprzedaży
EDIT: do postu poniżej - będę wdzięczna za zwracanie się do mnie w rodzaju żeńskim
Ostatnio zmieniony 22 sty 2009, 15:15 przez trinity, łącznie zmieniany 1 raz.
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
no na pewno z tego ostatniego żądania zbiłbyś kokosy <hahaha>Swoją drogą, to ciekawa jestem co by było, gdybym zażądała od fotobiegu na przykład usunięcia z sieci zdjęć z moim wizerunkiem i podziału zyskiem z ich uprzedniej sprzedaży
edit: zrobiłabyś
Ostatnio zmieniony 23 sty 2009, 13:49 przez ssokolow, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Z tego co widzę to używacie także różnego rodzaju kompaktów (COOLPIX L10, IXUS 60), których nie polecam do fotografii sportowej. Jasne tele (dobrze też mieć do tego zoom w komplecie) bardzo się przydaje więc polecam.kura24 pisze: 1) Zastanawiamy się nad sprzętem, nie ukrywam, że na razie fotobieg nie ma żadnej rewelacji Nikony D40, D60 i D80 ze "standardowymi" obiektywami. Na pewno myślimy o zakupie co najmniej jednego tele o f2.8. Co sadzicie o tym, jakie jest wasze zdanie?
Tutaj nie pomogę bo bym zdradził nasze tajemnicekura24 pisze: 2) Szukaliśmy swojego czasu programu do automatycznego rozpoznawania nr startowych (to by znacznie nam wszystkim uprosciło życie) i znalazłem cos takiego: http://www.scenereader.com/ mailowałem tam ale mi nie odpowiedzieli. znacie inne tego typu powiedzmy "OCRy"?
Mariusz Pęczek
http://www.fotomaraton.pl
Twoje sportowe wspomnienia
- kura24
- Rozgrzewający Się
Z tym kompaktem, to wiecie, .... zaczynamy i trochę krucho z budżetem, ale już mamy te Nikony i z kompaktami nie wyskakujemy. Zresztą przecież ta nasza strona www to też nieźle kulawa na razie jest. mieliśmy jednego webmastera, który rzeźbił dla nas stronę miesiąc i po miesiącu powiedział, że nie da rady więc zrobiliśmy taką protezę ale, mam nadzieję że to wkrótce się zmieni.
Ja tam napisze cos o SceneReaderze jak coś będzie więcej wiadomo - narazie milczą.
Ja tam napisze cos o SceneReaderze jak coś będzie więcej wiadomo - narazie milczą.
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Jak na moje oko to licencja na to oprogramowanie będzie wysoka.kura24 pisze: Ja tam napisze cos o SceneReaderze jak coś będzie więcej wiadomo - narazie milczą.
Mariusz Pęczek
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
fotomaraton pisze:Tutaj nie pomogę bo bym zdradził nasze tajemnicekura24 pisze: 2) Szukaliśmy swojego czasu programu do automatycznego rozpoznawania nr startowych (to by znacznie nam wszystkim uprosciło życie) i znalazłem cos takiego: http://www.scenereader.com/ mailowałem tam ale mi nie odpowiedzieli. znacie inne tego typu powiedzmy "OCRy"?
No własnie, zastanawia mnie jak Wy to robicie.
- kura24
- Rozgrzewający Się
Robótki ręczne kluczem jest dobra organizacja i mobilizacja większej grupy osób. Mamy Zosię, która koordynuje całość i kilku edytorów, którzy pracują jako interfejsy i OCRy białkowe Praca żmudna, ale można np w międzyczasie słuchac muzyki....FREDZIO pisze:No własnie, zastanawia mnie jak Wy to robicie.
- torronto
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 38:21
- Życiówka w maratonie: 2:58:52
- Kontakt:
Dobre zdjęcia można też znaleźć na maratonczyk.pl
Za te zdjęcia też byłbym gotów zapłacić.
Za te zdjęcia też byłbym gotów zapłacić.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Pokaż link do dobrego zdjęcia z maratończyka. Ocenimy.
Moze i robią dobre, ja powaznie nie wiem.
Dawałem linki tylko do tych o których wiem że robia fajne lub którzy chcą zrobiż z tego biznes.
Moze i robią dobre, ja powaznie nie wiem.
Dawałem linki tylko do tych o których wiem że robia fajne lub którzy chcą zrobiż z tego biznes.
- Jons
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 35:14
- Kontakt:
Wracając do ankiety - tak, zdarzyło mi się kupować zdjęcia. Póki co mam doświadczenie jedynie z serwisem Fotomaraton i wrażenia są jak najbardziej pozytywne.
Z początku zamówiłem papierowe odbitki z Ekidenu w dużym formacie, bo chciałem mieć jakąś pamiątkę z tej ważnej (dla mnie) imprezy. Jednak po jakimś czasie zdecydowałem się na zakup wersji elektronicznej, bo skan to jednak nie to samo. No i nie żałuję, bo często zdarza mi się słyszeć pytanie "jakim aparatem robiłeś to zdjęcie?", najczęściej od osób w ogóle nie związanych z bieganiem. Jeżeli jakość usługi nie ulegnie pogorszeniu, a ceny nie skoczą w górę, to bez wątpienia będę starał się zdobywać takie(klik, dla ciekawych jaka jest jakość) pamiątki
Z początku zamówiłem papierowe odbitki z Ekidenu w dużym formacie, bo chciałem mieć jakąś pamiątkę z tej ważnej (dla mnie) imprezy. Jednak po jakimś czasie zdecydowałem się na zakup wersji elektronicznej, bo skan to jednak nie to samo. No i nie żałuję, bo często zdarza mi się słyszeć pytanie "jakim aparatem robiłeś to zdjęcie?", najczęściej od osób w ogóle nie związanych z bieganiem. Jeżeli jakość usługi nie ulegnie pogorszeniu, a ceny nie skoczą w górę, to bez wątpienia będę starał się zdobywać takie(klik, dla ciekawych jaka jest jakość) pamiątki
ENTRE.PL Team
PB:
5 km - 16:30
~10 km - 35:14
PB:
5 km - 16:30
~10 km - 35:14
-
- Wyga
Kupowałem zdjęcia tak w Polsce jak i po maratonie w Wiedniu. Z Wiednia dostałem zdjęcia, oraz kalendarz z wybranym zdjęciem. Szczególnie na imprezach zagranicznych gdy jest malo osób z Polski warto zakupić pamiątkowe zdjęcie z imprezy. Nie pamiętam ile płaciłem ale znacznie więcej niż za zdjęcia z Polskich serwisów. Bardzo drażni mnie pobieranie z tych serwisów i umieszczanie w prywatnych galeriach oraz jako avatar zdjęć z napisem właściciela serwisu co wskazuje na to że ktoś to skopiował ze strony internetowej. Zupełny brak klasy za w sumie niewielkie pieniądze.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No cóż - z drugiej strony robią serwisowi reklamę.
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Zgadzam się w całej rozciągłości. Dla FotoMaraton.pl to jest darmowa promocja więc nie mamy nic przeciwko.FREDZIO pisze:No cóż - z drugiej strony robią serwisowi reklamę.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2009, 18:17 przez fotomaraton, łącznie zmieniany 1 raz.
Mariusz Pęczek