Po prostu "Dycha"

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja 10km traktuje jako podstawowy,minimalny dystans jaki pokonuje na treningu oczywiscie caly sezon trenuje pod maratony i to glownie one sa Nr1. Oczywiscie jezdze na 10-15 km biegi ale ze sa one jakby wplecione w plany treningowe. Duzo myslalem jak pogodzic obie konkurencje ale doszedlem do wniosku ze musialbym zrezygnowac z biegow dlugich przynajmniej na jeden sezon i calkowicie poswiecic sie np.10 km z drugiej strony nie bardzo wierze w swoje zdolnosci zeby pokonac 10 km ponizej 40 minut.Moj rekord to 44.55 i bardzo trudno bedzie mi biegac w tempie ponizej 4.00/km :lalala:
Obrazek
PKO
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bardzo miłe uczucie, tak schodzić z prędkością. Pamiętam, kiedy robiłem interwały po 4:35-4:40 i każdy km mnie męczył (październik)
Teraz z samego tempa na 9 km wyszło coś ok 4:12

Nie mniej jednak czuję pewną presję, żeby nie dać się ponieść fantazji i nie zajechać się na szybkościowym bieganiu.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ala nigdy nie powiem nigdy,zobacze jak po zimie bedzie z moja szybkoscia i wtedy bede sie martwil co dalej.W mojej okolicy sa rozgrywane dwa biegi na 10 km wiec zobacze. Z tego co widze to trenujesz na stadionie wiec latwiej utrzymac tempo i latwiej mozna kontrolowac czas biegu
Obrazek
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jakub738 pisze:Ala nigdy nie powiem nigdy,zobacze jak po zimie bedzie z moja szybkoscia i wtedy bede sie martwil co dalej.W mojej okolicy sa rozgrywane dwa biegi na 10 km wiec zobacze. Z tego co widze to trenujesz na stadionie wiec latwiej utrzymac tempo i latwiej mozna kontrolowac czas biegu
bieg na 10km jest "dlugi" ale trzeba w nim pewnej "wytrzymalosci szybkosciowej" pamietaj, ze im szybciej bedziesz biegal na dyche tym lepiej moze sie to odbic na maratonie. To ma wplyw oczywiscie nie "glowny" ale to jest dosyc istotne. Zapas szybkosci mile widziany!
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
tomasz

Nieprzeczytany post

Ten zapas prędkości to według mnie bardzo ciekawa sprawa.
MarianPL
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jako ciekawostka Kenenisa Bekele pobił rekord świata na dystansie 10km i zrobił to w 26:17,53. Czyli biegł ze średnią prędkością 22,8 km/h, dla mnie to już jest sprint :D
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MarianPL ma racje rowerem ciezko było by za nim nadązyć.

Tompoz

nie jeden kolarz by mógł jadać obokBekele robić trening tlenowy
Tompoz
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jakub738 pisze:Ja 10km traktuje jako podstawowy,minimalny dystans jaki pokonuje na treningu oczywiscie caly sezon trenuje pod maratony i to glownie one sa Nr1. Oczywiscie jezdze na 10-15 km biegi ale ze sa one jakby wplecione w plany treningowe. Duzo myslalem jak pogodzic obie konkurencje ale doszedlem do wniosku ze musialbym zrezygnowac z biegow dlugich przynajmniej na jeden sezon i calkowicie poswiecic sie np.10 km z drugiej strony nie bardzo wierze w swoje zdolnosci zeby pokonac 10 km ponizej 40 minut.Moj rekord to 44.55 i bardzo trudno bedzie mi biegac w tempie ponizej 4.00/km :lalala:
Ja też nie wierzyłem. Swój pierwszy bieg na 10 km w pierwszych dniach (końcówka sierpnia) biegania ukończyłem w granicach 55-56 minut a teraz jestem na granicy 42:30 i ciągle brnę przed siebie. Może brakuje Ci treningów w stylu 2 km rozgrzewki + 5x1km lub Daniels'owskiego Tempo runs? Od niedawna, po kilku miesiącach biegania na 75%, rzadziej 80% wprowadziłem jedną jednostkę szybszą i efekty są zadziwiające. Z końca grudnia leciałem 48:10 a wczoraj 9 km w 38 minut (biorąc pod uwagę lekkie spowolnienie było by to 42:30 na 10km).
MaciekS
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:11

Nieprzeczytany post

Ja wczoraj sobie zaliczyłem 10 na treningu. 6km biegłem z kolegą, to wyszło 30:57. A pozostałe 4 to troszkę wolniej.

Sugeruję się tym, co gdzieniegdzie czytam, że teraz powinno być długo i wolno. Co by zrobić bazę. No więc trzaskam te kilometry. Chociaż to wszystko przeplatam graniem w piłkę, dlatego troszkę jakby treningu szybkościowego tez się wkrada.
Wuj Phyll pisze:Z końca grudnia leciałem 48:10 a wczoraj 9 km w 38 minut (biorąc pod uwagę lekkie spowolnienie było by to 42:30 na 10km).
Jakbym tyle poleciał na treningu, to nie martwiłbym się o bieg docelowy. Bo zawsze dla mnie jest to jakaś szczególna motywacja i na zawodach chcąc nie chcąc lecę szybciej.

Coś czuję, że na wiosnę jak pobiegam sobie czterysetki to nogi pójdą jak trzeba :).
ArekK
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja na dyszkę biegłem dopiero dwa razy (PB 50:34) i to w obu przypadkach po długiej przerwie w bieganiu, ale ten dystans wydaje mi się optymalny dla raczej wolnego amatora. Poświęcając ok 4-5 godzin tygodniowo mogę wykonać sensowny plan (40-50 km tyg.) na 10 km, natomiast trudno w tym czasie przygotować się do maratonu, co pewnie wymaga biegania przynajmniej 70 km/tydz. To taki dystans, przy którym trening jeszcze nie koliduje z codziennymi sprawami. A jakie są wasze opinie na ten temat?
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Coś w tym jest, istotnie plany dla początkujących mają przebieg ok 50 km.
Jednak z drugiej strony biegam teraz 60-70 km, 6 razy w tyg i wcale nie biegam dłużej, po prostu z czasem biega się szybciej, więc i kilometraż wychodzi większy
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cyta z wypowiedzi kolegi Arka "ale ten dystans wydaje mi się optymalny dla raczej wolnego amatora"

stara śpiewka 10 km dla mniej wytrenowanych a maraton to herosi . Pewnie bardizej jest herosem przebiec człapaić maraton w 4 h niż wyjechadz się na maxa na 10 km i paść bez dechu na koniec.
Włącz sobie Eurosport i zobacz jak padają na mecie bieathloniścy na biegachw trwajacych około 25 minut ( 10 km na nartach ). Wyjechałes sie kiedyś tak szybki amatorze.

Tompoz

podpisuje się 10 km to dystans dla twardzieli. A maraton to uczeczka dla tych co boją się bólu wilekiego zakwaszenia
Tompoz
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie próbowałem biegać maratonu, ale nie uważam że jest to lekki dystans- co innego bawić się w Gallowaya i udawać biegacza a co innego śmigać po 2:50. Jednak fakt faktem, że dychy nie wypada przetruchtać 6:00/km i należałoby się sprężyć do maksimum, by wygrać, choćby z samym sobą. Dycha wymaga dobrego przygotowania psychicznego, by przemóc kryzys i utrzymać największe możliwe tempo- innym słowem, wymaga strategii.
ArekK
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Tompoz, nie zrozumiałeś o co mi chodziło :ojnie: . Nie chodzi o zaangażowanie czy wysiłek włożony w bieg. Chodzi o tygodniowy kilometraż. Jeśli tygodniowo jestem ze względów czasowych w stanie przebiec np. 40 km to raczej wystarczy to na dobre przygotowanie się do 10km. Natomiast taka ilość kilometrów jest za mała na solidne przygotowanie się do maratonu. Oczywiście jak poprawia się szybkość to sytuacja się zmienia. I piszę tutaj o ludziach którzy pracują często ponad 8 godz. dzienie, mają małe dzieci itd, a nie o zawodowcach.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

okej

Tompoz
Tompoz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ