Voltaren w tabletkach leczy czy uśmierza ból?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
Voltaren w tabletkach, polecany nieraz sportowcom w przypadku urazów, leczy czy działa tylko przeciwbólowo? Jeżeli to drugie, to jaki jest sens stosowania go oprócz innych środków przeciwbólowych?
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
-
- Ekspert/Diagnostyka urazów
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
Jest to lek o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwobrzękowym i przeciwbólowym.
Leczy objawy zapalenia, nie leczy przyczyny czegokolwiek.
NIe powinno się stosować voltarenu w jednoczesnej kombinacji z innymi lekami bez konsultacji z lekarzem. Niektóre kombinacje mogą być mocno toksyczne bez podniesienia efektu przeciwzapalnego czy przeciwbólowego
Leczy objawy zapalenia, nie leczy przyczyny czegokolwiek.
NIe powinno się stosować voltarenu w jednoczesnej kombinacji z innymi lekami bez konsultacji z lekarzem. Niektóre kombinacje mogą być mocno toksyczne bez podniesienia efektu przeciwzapalnego czy przeciwbólowego
Doktor Z
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:40
moja opinia (i nie tylko moja) jest taka, że jak boli coś z powodu kontuzji, to lepiej nie brać nic przeciwbólowego, bo wtedy zabijamy naturalne odruchy chroniące dany mięsień/ścięgno/staw przed dodatkowym obciążeniem, które mogłoby solidnie pogorszyć problem (pod tym względem np utykanie chroni!).
odpoczynek po pierwsze
odpoczynek po pierwsze
-
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki za dobre rady! W tym stylu zawsze radzi mi mamusiakamilj pisze:moja opinia (i nie tylko moja) jest taka, że jak boli coś z powodu kontuzji, to lepiej nie brać nic przeciwbólowego, bo wtedy zabijamy naturalne odruchy chroniące dany mięsień/ścięgno/staw przed dodatkowym obciążeniem, które mogłoby solidnie pogorszyć problem (pod tym względem np utykanie chroni!).
odpoczynek po pierwsze

Mnie interesuje czy voltaren w tabletkach jest kolejnym środkiem przeciwbólowym tym razem adresowanym do sportowców czy jednak oprócz działania przeciwbólowego leczy?, ale na to pytanie częściowo odpowiedział mi już Doktorek (dziękuję!)
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot