Voltaren w tabletkach leczy czy uśmierza ból?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Voltaren w tabletkach, polecany nieraz sportowcom w przypadku urazów, leczy czy działa tylko przeciwbólowo? Jeżeli to drugie, to jaki jest sens stosowania go oprócz innych środków przeciwbólowych?
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Kiprun
Doktorek
Ekspert/Diagnostyka urazów
Ekspert/Diagnostyka urazów
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jest to lek o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwobrzękowym i przeciwbólowym.
Leczy objawy zapalenia, nie leczy przyczyny czegokolwiek.
NIe powinno się stosować voltarenu w jednoczesnej kombinacji z innymi lekami bez konsultacji z lekarzem. Niektóre kombinacje mogą być mocno toksyczne bez podniesienia efektu przeciwzapalnego czy przeciwbólowego
Doktor Z
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

moja opinia (i nie tylko moja) jest taka, że jak boli coś z powodu kontuzji, to lepiej nie brać nic przeciwbólowego, bo wtedy zabijamy naturalne odruchy chroniące dany mięsień/ścięgno/staw przed dodatkowym obciążeniem, które mogłoby solidnie pogorszyć problem (pod tym względem np utykanie chroni!).
odpoczynek po pierwsze
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kamilj pisze:moja opinia (i nie tylko moja) jest taka, że jak boli coś z powodu kontuzji, to lepiej nie brać nic przeciwbólowego, bo wtedy zabijamy naturalne odruchy chroniące dany mięsień/ścięgno/staw przed dodatkowym obciążeniem, które mogłoby solidnie pogorszyć problem (pod tym względem np utykanie chroni!).
odpoczynek po pierwsze
Dzięki za dobre rady! W tym stylu zawsze radzi mi mamusia :bleble: Tylko co to ma wspólnego z zadanym pytaniem w temacie?
Mnie interesuje czy voltaren w tabletkach jest kolejnym środkiem przeciwbólowym tym razem adresowanym do sportowców czy jednak oprócz działania przeciwbólowego leczy?, ale na to pytanie częściowo odpowiedział mi już Doktorek (dziękuję!)
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
milady_mi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Trudno powiedzieć, mi zawsze łagodziła ból ale tylko chwilkę po zastosowaniu, więc chyba to co piszą w ulotkach to nie do końca prawda.
ODPOWIEDZ