jak odzyskać część formy nie biegając zbyt dużo?
- Dominik92
- Dyskutant
Witam.
Mam 16 lat i uszkodzoną łąkotkę. Nie mogę za dużo biegać, ale mogę ćwiczyć na w-fie. I teraz po dłuższej przerwie po 1 w-fie wszystko mnie boli, a w szczególności nogi. Jak mogę odzyskać część dawnej formy nie biegając dużo? Może jakieś spacery albo coś?
Pozdrawiam.
Dominik
Mam 16 lat i uszkodzoną łąkotkę. Nie mogę za dużo biegać, ale mogę ćwiczyć na w-fie. I teraz po dłuższej przerwie po 1 w-fie wszystko mnie boli, a w szczególności nogi. Jak mogę odzyskać część dawnej formy nie biegając dużo? Może jakieś spacery albo coś?
Pozdrawiam.
Dominik
"Codziennie trzeba starać się wykraczać poza swoje możliwości."
- Tempomat
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
jesteś po zab. artroskopii stawu kolanowego?
[url=http://runmania.com/rlog/?u=tempomat][img]http://runmania.com/f/05cc5646d668c82251bd3f7cc24517c6.gif[/img][/url]
- Dominik92
- Dyskutant
Nie, byłem u ortopedy, który mi nie zrobił żadnego prześwietlenia, popatrzył na kolano i kazał wcierać Fastum na opuchliznę, którą mam i kazał mniej trenować. To kolano mi strzela, a jak wchodzę po schodach, to czuję, że coś w nim przeskakuje. Czasem mnie trochę boli.
- Tempomat
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
to skąd u ciebie wiedza o uszkodzonej łąkotce ?!? jeśli nie przeprowadzono badań, dlaczego masz wcierać żel z ketoprofenem, który może pomóc tylko mentalnie starej babci - no i nie wiem co ci jeszcze napisać, a juyż wiem zmień lekarza
)

[url=http://runmania.com/rlog/?u=tempomat][img]http://runmania.com/f/05cc5646d668c82251bd3f7cc24517c6.gif[/img][/url]
- Dominik92
- Dyskutant
Zauważyłem ostatnio, że zaraz po bieganiu ta noga mnie nie boli i nie strzela. Dopiero jak odpoczywam po wysiłku, tak po 15 minutach zaczyna strzelać i to nie znacznie. A później to już strzela na całego. A ten lekarz był z państwowej służby zdrowia i jak kazał wcierać tę maść to spytałem, czy to problem z łąkotką, to powiedział, że tak. Kazał przyjść do kontroli za 3 miesiące i jeszcze zmierzyć, ile urosłem przez ten czas.
- Dominik92
- Dyskutant
Zauważyłem ostatnio, że zaraz po bieganiu ta noga mnie nie boli i nie strzela. Dopiero jak odpoczywam po wysiłku, tak po 15 minutach zaczyna strzelać i to nie znacznie. A później to już strzela na całego. A ten lekarz był z państwowej służby zdrowia i jak kazał wcierać tę maść to spytałem, czy to problem z łąkotką, to powiedział, że tak. Kazał przyjść do kontroli za 3 miesiące i jeszcze zmierzyć, ile urosłem przez ten czas.
- Libero
- Wyga
;] Ja z kolanami tez mam problem i to od paru lat (choć dopiero za 2 miesiace będę miał 18) Zresztą zauważyłem że coraz więcej moich rówieśników ma takie problemy ;p
A co do bólu mam podobnie, dopóki ćwicze jest ok, gorzej później, ale w moim mieście raczej nic nie zdziałam z lekarzami, zresztą u których byłem
Więc pozostaje ćwiczyć i modlić się że nic się nie stanie...
A co do bólu mam podobnie, dopóki ćwicze jest ok, gorzej później, ale w moim mieście raczej nic nie zdziałam z lekarzami, zresztą u których byłem

Zaczynam biegać....znowu
-
- Rozgrzewający Się
Dominik: idź do jakiegoś lekarza sportowego, słuchając się rad ludzi z forum możesz bezpowrotnie stracić zdrowie.
Ja po złamaniu przez pół roku nie obciążałem lewej nogi ćwiczyłem na orbitreku [nie obciąża tak stawów jak bieganie]. Ale nie zalecił mi tego lekarz, poprostu jak biegałem to mnie bolało kolano i staw skokowy więc sobie to darowałem i ćwiczyłem na orbitreku. Po pół roku takich ćwiczeń już mnie nic nie boli i biegam normalnie. Uważaj bo zdrowie ma się tylko jedno.
Ja po złamaniu przez pół roku nie obciążałem lewej nogi ćwiczyłem na orbitreku [nie obciąża tak stawów jak bieganie]. Ale nie zalecił mi tego lekarz, poprostu jak biegałem to mnie bolało kolano i staw skokowy więc sobie to darowałem i ćwiczyłem na orbitreku. Po pół roku takich ćwiczeń już mnie nic nie boli i biegam normalnie. Uważaj bo zdrowie ma się tylko jedno.