Rozgrzewka na Polska Biega

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

www.polskabiega.pl zobaczcie rozgrzewke w wykonaniu profesjonalistow. Filmik ponizej. Oto obraz tego co firmują "najlepsze media" w polsce. Nie wiem kim jest ten pan i co on robi, ale przed tym filmem powinien byc napis NIE RÓBCIE TEGO W DOMU, albo ze to jakis kabaret.

ten link bedzie lepszy

http://www.polskabiega.pl/strona.php?p=85 i w polowie i na koncu strony sa dwa filmy
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
PKO
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ten pan to wojtek staszewski, inicjator akcji "polska biega". Filmik jest na stronie już baaaardzo długo. Co robią nie tak?
GrzegorzP
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hm,
Mam bardzo mieszane odczucia.
"Bohaterem" jest tu szkielet , który od jakiegoś czasu regularnie łamie 3 h w maratonie , z rekordem chyba zbliżonym do 2:50 , więc na pewno wie co to jest bieg długodystansowy.
Każdą inicjatywę propagującą bieganie należy wspierać i tu należą się słowa uznania dla szkeleta za dobre chęci.
Ale na dobrych chęciach chyba się tu kończy.
Nawet dla mnie, jako amatora , jest to karykatura, co proponuje szkielet.
Aż strach pomyśleć , co szkelet może nabiegać, jeśli zacznie poprawnie wykonywać elementy treningu biegowego.
Nie wiem, czy szkielet tu zagląda; jeśli tak , to zapraszam go , chociażby na Siennicką , gdzie zobaczy jak to może wyglądać.

Na koniec dwie krótkie uwagi :
- nie komplikujmy początkującym za bardzo przygody z bieganiem
- zostawmy profesjonalistom uczenie innych

Pozdrawiam,
GrzegorzP
SBBP.WAW.PL
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Raczej trzeba zadac pytanie co robi tak? A caly bol wynika z tego, ze napisali, ze to profesjonalisci!! Mozna ogladnac treningi profesjonalistow w sieci i nie przypomina to cwiczen wykonywanych przez tego Pana. Z calym szcunkiem dla akcji polskabiega, ale jezeli ktos organizuje taka akcje to niech korzysta z pomocy osob, ktore robia pokazywane przez niego cwiczenia conajmniej poprawnie technicznie. Nie mowie, ze ma to byc super, ale chociaz poprawnie technicznie. Komentarz tez wyssany z palca. Nie moze tak byc zeby media propagowaly bylejakosc, a w tym przypadku tak jest.

Jak juz mam wyliczac bledy to pokolei

Pierwszy film sie nie czepiam no coz rozciaganie. Troche za dlugie, ale powiedzmy, ze kazdy ma sobie z tego wybrac pare cwiczen. Bo jak mialaby tyle trwac co na filmie. To partia rozciagana na poczatku pod koniec rozgrzewki bylaby juz schlodzona i wolkna wrocilby do pierwotnego polozenia.

Drugi film to juz jest masakra
skip A - jeszcze ujdzie w tłumie chociaż można przy nim ruszać rękami
skip B - pani sama skomentowała co to jest. Błędy: biodra cofniete, odchylony do tyłu. Znikome ruchy rekami
skip C - udo patrząc z boku ma być przedłużeniem tułowia, a ten skip c niczym praktycznie nie rozni sie od skipu A. pozatym, ze stopa dochodzi do posladka. Co to ma na celu nie wiem. Napewno nie ma to nic wspolnego z prawidlowym tylnym wachadlem podczas biegania.

Liczba powtorzen tych skipow chcialbym zobaczyc tego Pana po wykonaniu tych ilosci powtorzen o ktorych mowil bo on juz po 15 mial dosyc, a gdzie jeszcze 45. No i jakby to mial zrobic ktos kto nigdy nie mial do czynineia z bieganiem

3 fazy kroku biegowego. Niech ten pan sproboje pobiec tak jak pokazal. Chociaz akurat przy pierwszym pokazie o dziwo dobrze pokazal ruch nogi skipu C, calkiem inaczej niz mowil(ale trudno).

Co znaczy, ze dynamizujemy bieg.

3 film

cwał boczny OK moze byc, chociaz zeby to mialo sens odbicia powinny byc wykonywane mocniej. bo tak to niczym to sie nie rozni od truchtu.

zbieranie grzybkow - no coment

łapanie sie za biodra - o co chodzi? Co to ma na celu. Kto łapie sie w czasie biegu za biodra. Chyba ze jest to cwiczenie przygotowujace do wyciagania batonika z kieszonki z tyłu. Ale kto na akcji polskabiega wyciaga batonika

Wieloskoki - no coz powodzenia zycze amatorom w wykonaniu poprawnie wieloskou jezeli ten pan robi go zle. Spada na palce (podstawowy blad i w dodatku nie zdrowy dla kregoslupa) wieloskoki powinno sie robic ladujac na cala stope lub na piete.

SZKODA GADAĆ
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

MichałJ
Ten gość z całą powagą :hahaha: - wprowadzał wszystkich wyczynowców w nastrój walki przed akcją "Cała Polska biega " a jego żona tłumaczyła z polskiego na polski jak "nawalać pietami o posladki" - super sprawa - oto chodzi w takich akcjach - show must go on - mi sie podobało, popiem takie występy i prosze o wiecej.
Ministerstwo głupich kroków tez mi sie podobało -
MichałJ zamiast opowiadac o błedach lepiej znajdź coś jeszcze :oczko:
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chyba ze jest to cwiczenie przygotowujace do wyciagania batonika z kieszonki z tyłu. Ale kto na akcji polskabiega wyciaga batonika
No to mi poprawiles humor z rana :hahaha: :hahaha:
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bebej mam nadzieje ze nie nie mowisz powaznie :hej:
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
ArekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mi się nie chce pokazać ten drugi filmik :chlip: nie amm co komentować :echech:
Żeby biegać trzeba biegać, żeby biegać dobrze trzeba biegać z głową.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

MichalJ pisze:bebej mam nadzieje ze nie nie mowisz powaznie :hej:
Mówie jak najbardziej powaznie.
Jeszcze bym dodał do tej rozgrzewki ćwiczenie na wydmuch gila z nosa - oczywiscie raz lewej, a raz z prawej strony. Zapominamy często o tym, a potem zasmakany biegacz odstrasza wyglądem.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Albo jak jakis nawiedzony salonowiec wyciaga chusteczke .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bebej pisze:
Jeszcze bym dodał do tej rozgrzewki ćwiczenie na wydmuch gila z nosa - oczywiscie raz lewej, a raz z prawej strony. Zapominamy często o tym, a potem zasmakany biegacz odstrasza wyglądem.
No to jest temat na artykul. Pamietam kiedy pierwszy raz w zyciu probowalem sie wysmarkac i pociagnalem z dwururki i cale smoruny na dresie. Wiec od razu rekawiczka proboje sciagnac myslac naiwnie, ze zetre, a tu zonk rekawiczki w smarkach, dres w smarkach, smarki w nosie, smarki w buzi na polu -10 i wszystko zaczyna zamarzac. To jest wazna sprawa poprowadzic mlodziez w tym aby wiedzieli jak to sie robi. Ze prawidlowo technicznie nalezy strzelac gilem z jednej dziurki.
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ja się często łąpię na tym, że normalnie tak wycieram nos - ale co uchodzi w trakcie biegu - to juz w trakcie spaceru z żoną po Nowym Świecie - mniej. :hahaha:
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MichalJ pisze:
bebej pisze:
No to jest temat na artykul. Pamietam kiedy pierwszy raz w zyciu probowalem sie wysmarkac i pociagnalem z dwururki i cale smoruny na dresie. Wiec od razu rekawiczka proboje sciagnac myslac naiwnie, ze zetre, a tu zonk rekawiczki w smarkach, dres w smarkach, smarki w nosie, smarki w buzi na polu -10 i wszystko zaczyna zamarzac. To jest wazna sprawa poprowadzic mlodziez w tym aby wiedzieli jak to sie robi. Ze prawidlowo technicznie nalezy strzelac gilem z jednej dziurki.

Cytat roku! :hahaha:

Chociaż oczywiście coś w tym jest, miałem podobną przygodę. Podczas szybkiego biegu na 8, czy 10 km nie chciałem wyciągać chusteczek i zwiedziony łatwością, z jaką biegacze oczyszczają nos, sam spróbowałem. Efekt był identyczny, ale na szczęście było ciepło i wszystko utrzymało się w stanie nie-zestalonym (nie wiem jednak czy to aż TAKIE szczęście)
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to widże, że z techniki biegowej opanowane mam najbardziej smarkanie :hej:
oglądałem tylko filmik z rozciąganiem i mniej więcej też takie robię od dawna
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jacuś napisał(a):

oglądałem tylko filmik z rozciąganiem i mniej więcej też takie robię od dawna

Taaaaaaaaaaaaaaaaaaa rozciąganie jest dobre - to chyba z jakis zajęć aerobiku czy cóś - kto powiedział, że np yoga czy pilates jest zły dla biegaczy ? - pójście na żywioł czasami daje nadspodziewanie dobre efekty - a eklektyzm to przecież artyzm - kto wie czy nie mamy do czynienia z zupełnie nowatorskim spojrzeniem i czy juz nie rosnie nowe pokolenie geniuszy biegowych.
aha proponuje zwrócic uwage na drobny szczegół - na filmie nr 1, o rozciaganiu właśnie, w pewnym momencie piesek wszedł do sadzawki - tego nie dokońca potrafię zinterpretować. Powstaje pytanie, czy to coś oznacza?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ