Wegetarianizm a bieganie?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu

Jeśli chodzi o mój jadłospis to:

Jem mięso
36
82%
Nie jem mięsa, ale jem jajka, mleko itp.
8
18%

Liczba głosów: 44
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

TSK pisze:Ja nie raz widzialem ubojnie i chów/hodowle zwierząt. Co to ma do rzeczy?
Jak to co? Przeciez to straszne! Jakbys sie czul jakby to Ciebie tak traktowano...
:hahaha:

Niech kazdy je to co lubi, mi ciezko by bylo jakbym mial odstawic mieso. Wegetarianie zle atakuja. Zle proporcje. Skoro tak dbaja o srodowisko to niech lepiej manifestuja przeciw emisji CO2 itp do atmosfery. Efekt cieplarniany, a co za tym idzie topnienie lodowcow, dziura ozonowa czy tez kwasne deszcze, ktore tak niszcza wegerianskie uprawy! Moze lepiej na to spojrzec...
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

bartess pisze:
piter82 pisze:Tu ciekawa rozmowa z Juliet Gellatley, angielską działaczką wegetariańską(...)
Wiesz co piszesz??? „DZIAŁACZKĄ”. Otóż ta pani jest DZIAŁACZKĄ a nie NAUKOWCEM!!! Jakie jest wykształcenie tej pani?
Bartes jakbys czytał książke pod jej redacją to byś wiedział o co mi chodzi, są tak takie szczegółowe dane na temat hodowli zwierzat, dane statystyczne i szczegółowe obliczenia, dziesiatki raportów i wyników badań z całego swiata, nie ma tam powoływania sie na widzimisie tylko rzetelne badania i ich wyniki które zbierała ona przez lata
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bartess pisze:
piter82 pisze:(...)Trzeba patrzyc na całość a nie wyrywkami.(...)
Właśnie rozchodzi się o to, że w swoich wypowiedziach pomijasz całość skupiając się na 1/5 problemu. Zauważ, że NIKT nie zanegował istnienia i skali tego problemu tylko sposób i jakość interpretacji danych.
no to sprawa sie wyjaśniła :-) ja tez nie neguje tych 4/5
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
GG 730243
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wysek pisze:
TSK pisze:Ja nie raz widzialem ubojnie i chów/hodowle zwierząt. Co to ma do rzeczy?
Jak to co? Przeciez to straszne! Jakbys sie czul jakby to Ciebie tak traktowano...
:hahaha:

Niech kazdy je to co lubi, mi ciezko by bylo jakbym mial odstawic mieso. Wegetarianie zle atakuja. Zle proporcje. Skoro tak dbaja o srodowisko to niech lepiej manifestuja przeciw emisji CO2 itp do atmosfery. Efekt cieplarniany, a co za tym idzie topnienie lodowcow, dziura ozonowa czy tez kwasne deszcze, ktore tak niszcza wegerianskie uprawy! Moze lepiej na to spojrzec...
tak sie składa ze manifestują, z życia to jak ogladasz wiadomosci nawet osttanio było, że jacys ekolody na jakims kominie wywiesili swoj manifest, przykładów jest dziesiatki i ekolodzy tez o to walcza
GG 730243
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ech, co do liczb i ich interpretacji - ja, jeśli wystarczająco popiję, to przy pomocy kalkulatora jestem w stanie udowodnić każdą tezę, nawet tezę o tym, że nie jestem w stanie udowodnić żadnej tezy :hej: Zresztą mówił o tym już Yossarian ; )
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

piter82 pisze:(...) Waga bydła domowego waha się od 300 - 800 kg.(...)
Tutaj nie do końca trafiłeś bo na samym końcu podałem dane w odniesieniu do REALNEJ produkcji wołowiny czyli 61 mln ton wołowiny. Wynik się nie zmienił.
piter82 pisze:(...) są tak takie szczegółowe dane na temat hodowli zwierzat, dane statystyczne i szczegółowe obliczenia, dziesiatki raportów i wyników badań z całego swiata(...)
Gdybyś przytoczył te źrórła nie byłoby problemu.
piter82 pisze:no to sprawa sie wyjaśniła :-) ja tez nie neguje tych 4/5
Gdybyś od razu pisał w konteksćie pozostałych 4/5 dyskusja mogłaby wyglądać zupełnie inaczej.

Tak czy siak rozstrząsamy tylko część (1/5) ogromnego problemu. Trzeba się zając wszystkimi problemami a nie częścią. Pocieszające jest to, że każdy znas może dołożyć swoją cegiełkę w ratowaniu świata. Z czego ta cegiełka się składa już nie ma znaczenia.

Tym optymistycznym stwierdzeniem proponuję zaończyć dyskusję :-).
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bartess pisze: Tym optymistycznym stwierdzeniem proponuję zaończyć dyskusję :-).
jestem za :-) Dzieki za dyskusje :-) Pozdo 4 all :-)
GG 730243
Renvox
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

że jacys ekolody na jakims kominie wywiesili swoj manifest, przykładów jest dziesiatki i ekolodzy tez o to walcza
No właśnie, niektórzy to ekolodzy, a niektórzy to ekoterroryści.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ktoś to jeszcze w ogóle czyta poza Bartezem, piter82 i Nagorem? Ja wymiękłem w połowie 6 strony :orany: Tomasz miał rację...
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

W gruncie rzeczy dyskusja skończyła się 4 wypowiedzi wyżej bez rozstrzygnięcia ;-).
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bartess pisze:W gruncie rzeczy dyskusja skończyła się 4 wypowiedzi wyżej bez rozstrzygnięcia ;-).
No ale, że na FORUM przewaga maratończyków :hahaha:
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
PKDeath
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ej no come on! :D gdybym byl na miejscu Bartessa to bym pocisnal dalej [jakos widze ze sie szybko meczysz:D] ja sie jeszcze przypne do tych 18% bo one sie pojawily ze 4 strony temu jako produkt wszystkich organizmow zywych... i do dzis nie wiem ile z tego to hodowle... bo zaraz sie okaze ze te 0,05% to jest duzo za duzo;)

btw dzisiaj na kolosie z angielskiego mialem napisac czemu wegetarianie to łosie xD
tomasz

Nieprzeczytany post

To ja z innej beczki, bo zapał widzę wam mija...

Otóż CO2 nie jest szkodliwe dla środowiska – tak nam wmawiają ekolodzy bo można na tym zarobić. Im więcej CO2 tym lepiej dla roślin - proces fotosyntezy, a w konsekwencji dla człowieka. W karbonie jakoś wszystko było przepiękne ekologicznie.
Poza tym człowiek emituje tak znikome ilości CO2 do atmosfery, że to jest potworna megalomania myśleć, że ma to jakikolwiek wpływ w globalnym ujęciu.
Efekt cieplarniany to kolejny wymysł ekologów. Okresy cieplejsze i zimniejsze są czymś normalnym, niezależnym od człowieka, a dopisywanie do tego naszej (ludzkiej) ingerencji jest albo kolejnym biznesem, albo brakiem wiedzy.
Sprawa lodowców – stopienie się lodowców nie podniesie ani o milimetr poziomu morza. Zwykła fizyka, lub eksperyment – kostki lodu do szklanki, nalać wody aż do menisku wypukłego, poczekać. Efekt – nic się nie wyleje. Zagrożeniem może być jedynie lód na powierzchni lądu, który lub zalega w górach i spływa do morza, lub też osadzony jest na ziemi gdzie jego górna część wystaje. Jednak pływające, oraz te zanurzone nie podniosą poziomu morza.
Swoją drogą – tysiąc lat temu na Grenlandii (Zielonej Wyspie) Wikingowie uprawiali ziemie wraz z bydłem, i jakoś nie było ani potopów, ani końca świata, ani niczego innego.
Dziura ozonowa to kolejna ściema, na którą się nabijają ludzie a swego czasu producenci lodówek i dezodorantów zarobili na tym krocie.
Awatar użytkownika
PKDeath
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

PKDeath pisze: Nie chce sie klocic z kwestiami wydzielania metanu i wplywem jego na efekt cieplarniany z jednego prostego powodu. Duza grupa klimatologow na swiecie <takich bardziej pro i mniej medialnych> kwestionuje istnienie czegos takiego jak efekt cieplarniany, ze wzgledu na udowodnione okresowe zmiany sredniej temperatury na ziemi. Chodzi o to ze baaaaaardzo dlugie okresy zlodowacen sa przeplatane stosunkowo krotkimi okresami temperatur nam znanych z zycia codziennego, gdzie w koncowej fazie podwyzsza sie temperatura srednia na ziemi. Kiedys czytalem ze caly wplyw czlowieka na klimat ktory wspolnie zakrzyknieto przez prase efektem cieplarnianym wplywa na tornada o ok. 5-7,5 km/h w predkosci wiatru. Szał!
o to to wlasnie :)
Awatar użytkownika
svether
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

piter82 pisze:64 proc. amoniaku, który wpływa na powstawanie tak zwanych kwaśnych deszczów, pochodzi właśnie z hodowli.

Więcej w raporcie Cornell University www.ansci.cornell.edu/bauman
Jeśli czegoś nie przekręciłeś, to właśnie potwierdziłeś, że wartość merytoryczna tego raportu jest zerowa. Amoniak po rozpuszczeniu w wodzie daje zasadę amonową, roztwór o pH ALKALICZNYM. Za powstawanie kwaśnych deszczy odpowiada emisja tlenków niemetali, które po rozpuszczeniu w wodzie dają kwasy, a więc roztwory o pH kwaśnym. Są to głównie tlenków siarki (kwasy siarkowe), azotu (azotowe) ale także chlorowodór czy siarkowodór.
Obrazek
ODPOWIEDZ