Wegetarianizm a bieganie?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu

Jeśli chodzi o mój jadłospis to:

Jem mięso
36
82%
Nie jem mięsa, ale jem jajka, mleko itp.
8
18%

Liczba głosów: 44
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

TSK pisze:Ja nie raz widzialem ubojnie i chów/hodowle zwierząt. Co to ma do rzeczy?
Jak to co? Przeciez to straszne! Jakbys sie czul jakby to Ciebie tak traktowano...
:hahaha:

Niech kazdy je to co lubi, mi ciezko by bylo jakbym mial odstawic mieso. Wegetarianie zle atakuja. Zle proporcje. Skoro tak dbaja o srodowisko to niech lepiej manifestuja przeciw emisji CO2 itp do atmosfery. Efekt cieplarniany, a co za tym idzie topnienie lodowcow, dziura ozonowa czy tez kwasne deszcze, ktore tak niszcza wegerianskie uprawy! Moze lepiej na to spojrzec...
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Kiprun
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

bartess pisze:
piter82 pisze:Tu ciekawa rozmowa z Juliet Gellatley, angielską działaczką wegetariańską(...)
Wiesz co piszesz??? „DZIAŁACZKĄ”. Otóż ta pani jest DZIAŁACZKĄ a nie NAUKOWCEM!!! Jakie jest wykształcenie tej pani?
Bartes jakbys czytał książke pod jej redacją to byś wiedział o co mi chodzi, są tak takie szczegółowe dane na temat hodowli zwierzat, dane statystyczne i szczegółowe obliczenia, dziesiatki raportów i wyników badań z całego swiata, nie ma tam powoływania sie na widzimisie tylko rzetelne badania i ich wyniki które zbierała ona przez lata
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bartess pisze:
piter82 pisze:(...)Trzeba patrzyc na całość a nie wyrywkami.(...)
Właśnie rozchodzi się o to, że w swoich wypowiedziach pomijasz całość skupiając się na 1/5 problemu. Zauważ, że NIKT nie zanegował istnienia i skali tego problemu tylko sposób i jakość interpretacji danych.
no to sprawa sie wyjaśniła :-) ja tez nie neguje tych 4/5
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
GG 730243
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wysek pisze:
TSK pisze:Ja nie raz widzialem ubojnie i chów/hodowle zwierząt. Co to ma do rzeczy?
Jak to co? Przeciez to straszne! Jakbys sie czul jakby to Ciebie tak traktowano...
:hahaha:

Niech kazdy je to co lubi, mi ciezko by bylo jakbym mial odstawic mieso. Wegetarianie zle atakuja. Zle proporcje. Skoro tak dbaja o srodowisko to niech lepiej manifestuja przeciw emisji CO2 itp do atmosfery. Efekt cieplarniany, a co za tym idzie topnienie lodowcow, dziura ozonowa czy tez kwasne deszcze, ktore tak niszcza wegerianskie uprawy! Moze lepiej na to spojrzec...
tak sie składa ze manifestują, z życia to jak ogladasz wiadomosci nawet osttanio było, że jacys ekolody na jakims kominie wywiesili swoj manifest, przykładów jest dziesiatki i ekolodzy tez o to walcza
GG 730243
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ech, co do liczb i ich interpretacji - ja, jeśli wystarczająco popiję, to przy pomocy kalkulatora jestem w stanie udowodnić każdą tezę, nawet tezę o tym, że nie jestem w stanie udowodnić żadnej tezy :hej: Zresztą mówił o tym już Yossarian ; )
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

piter82 pisze:(...) Waga bydła domowego waha się od 300 - 800 kg.(...)
Tutaj nie do końca trafiłeś bo na samym końcu podałem dane w odniesieniu do REALNEJ produkcji wołowiny czyli 61 mln ton wołowiny. Wynik się nie zmienił.
piter82 pisze:(...) są tak takie szczegółowe dane na temat hodowli zwierzat, dane statystyczne i szczegółowe obliczenia, dziesiatki raportów i wyników badań z całego swiata(...)
Gdybyś przytoczył te źrórła nie byłoby problemu.
piter82 pisze:no to sprawa sie wyjaśniła :-) ja tez nie neguje tych 4/5
Gdybyś od razu pisał w konteksćie pozostałych 4/5 dyskusja mogłaby wyglądać zupełnie inaczej.

Tak czy siak rozstrząsamy tylko część (1/5) ogromnego problemu. Trzeba się zając wszystkimi problemami a nie częścią. Pocieszające jest to, że każdy znas może dołożyć swoją cegiełkę w ratowaniu świata. Z czego ta cegiełka się składa już nie ma znaczenia.

Tym optymistycznym stwierdzeniem proponuję zaończyć dyskusję :-).
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bartess pisze: Tym optymistycznym stwierdzeniem proponuję zaończyć dyskusję :-).
jestem za :-) Dzieki za dyskusje :-) Pozdo 4 all :-)
GG 730243
Renvox
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

że jacys ekolody na jakims kominie wywiesili swoj manifest, przykładów jest dziesiatki i ekolodzy tez o to walcza
No właśnie, niektórzy to ekolodzy, a niektórzy to ekoterroryści.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ktoś to jeszcze w ogóle czyta poza Bartezem, piter82 i Nagorem? Ja wymiękłem w połowie 6 strony :orany: Tomasz miał rację...
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

W gruncie rzeczy dyskusja skończyła się 4 wypowiedzi wyżej bez rozstrzygnięcia ;-).
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bartess pisze:W gruncie rzeczy dyskusja skończyła się 4 wypowiedzi wyżej bez rozstrzygnięcia ;-).
No ale, że na FORUM przewaga maratończyków :hahaha:
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
PKDeath
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ej no come on! :D gdybym byl na miejscu Bartessa to bym pocisnal dalej [jakos widze ze sie szybko meczysz:D] ja sie jeszcze przypne do tych 18% bo one sie pojawily ze 4 strony temu jako produkt wszystkich organizmow zywych... i do dzis nie wiem ile z tego to hodowle... bo zaraz sie okaze ze te 0,05% to jest duzo za duzo;)

btw dzisiaj na kolosie z angielskiego mialem napisac czemu wegetarianie to łosie xD
tomasz

Nieprzeczytany post

To ja z innej beczki, bo zapał widzę wam mija...

Otóż CO2 nie jest szkodliwe dla środowiska – tak nam wmawiają ekolodzy bo można na tym zarobić. Im więcej CO2 tym lepiej dla roślin - proces fotosyntezy, a w konsekwencji dla człowieka. W karbonie jakoś wszystko było przepiękne ekologicznie.
Poza tym człowiek emituje tak znikome ilości CO2 do atmosfery, że to jest potworna megalomania myśleć, że ma to jakikolwiek wpływ w globalnym ujęciu.
Efekt cieplarniany to kolejny wymysł ekologów. Okresy cieplejsze i zimniejsze są czymś normalnym, niezależnym od człowieka, a dopisywanie do tego naszej (ludzkiej) ingerencji jest albo kolejnym biznesem, albo brakiem wiedzy.
Sprawa lodowców – stopienie się lodowców nie podniesie ani o milimetr poziomu morza. Zwykła fizyka, lub eksperyment – kostki lodu do szklanki, nalać wody aż do menisku wypukłego, poczekać. Efekt – nic się nie wyleje. Zagrożeniem może być jedynie lód na powierzchni lądu, który lub zalega w górach i spływa do morza, lub też osadzony jest na ziemi gdzie jego górna część wystaje. Jednak pływające, oraz te zanurzone nie podniosą poziomu morza.
Swoją drogą – tysiąc lat temu na Grenlandii (Zielonej Wyspie) Wikingowie uprawiali ziemie wraz z bydłem, i jakoś nie było ani potopów, ani końca świata, ani niczego innego.
Dziura ozonowa to kolejna ściema, na którą się nabijają ludzie a swego czasu producenci lodówek i dezodorantów zarobili na tym krocie.
Awatar użytkownika
PKDeath
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

PKDeath pisze: Nie chce sie klocic z kwestiami wydzielania metanu i wplywem jego na efekt cieplarniany z jednego prostego powodu. Duza grupa klimatologow na swiecie <takich bardziej pro i mniej medialnych> kwestionuje istnienie czegos takiego jak efekt cieplarniany, ze wzgledu na udowodnione okresowe zmiany sredniej temperatury na ziemi. Chodzi o to ze baaaaaardzo dlugie okresy zlodowacen sa przeplatane stosunkowo krotkimi okresami temperatur nam znanych z zycia codziennego, gdzie w koncowej fazie podwyzsza sie temperatura srednia na ziemi. Kiedys czytalem ze caly wplyw czlowieka na klimat ktory wspolnie zakrzyknieto przez prase efektem cieplarnianym wplywa na tornada o ok. 5-7,5 km/h w predkosci wiatru. Szał!
o to to wlasnie :)
Awatar użytkownika
svether
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

piter82 pisze:64 proc. amoniaku, który wpływa na powstawanie tak zwanych kwaśnych deszczów, pochodzi właśnie z hodowli.

Więcej w raporcie Cornell University www.ansci.cornell.edu/bauman
Jeśli czegoś nie przekręciłeś, to właśnie potwierdziłeś, że wartość merytoryczna tego raportu jest zerowa. Amoniak po rozpuszczeniu w wodzie daje zasadę amonową, roztwór o pH ALKALICZNYM. Za powstawanie kwaśnych deszczy odpowiada emisja tlenków niemetali, które po rozpuszczeniu w wodzie dają kwasy, a więc roztwory o pH kwaśnym. Są to głównie tlenków siarki (kwasy siarkowe), azotu (azotowe) ale także chlorowodór czy siarkowodór.
Obrazek
ODPOWIEDZ