a więc odnośnie tematu
Oto co ma do powiedzenia Brendan Braizer, profesjonalny triathlonista, o swojej przygodzie z dietą wegańską:
„Mięso przestałem jeść w celu poprawy wyników sportowych, co jednak nie miało miejsca, dopóki nie uświadomiłem sobie gdzie popełniałem błąd. W 1990 roku bycie wegetarianinem oznaczało dla mnie zaprzestanie jedzenie mięsa i to wszystko. Przykładowo, gdy wcześniej jadłem na obiad kotleta z ziemniakami, jako wegetarianin jadłem tylko ziemniaki. Spaghetti z sosem mięsnym stało się samym makaronem, a hamburger przemienił się w bułkę z ketchupem. Nie musze chyba dodawać, że nie była to zdrowa dieta. Dodatkowo, zacząłem jeść wówczas więcej serów, aby czuć się sytym. Efekty były takie, że moja forma obniżyła się, co jest bardzo częstym zjawiskiem wśród początkujących wegetarian. W rezultacie wielu ludzi sądzi, że wegetarianizm jest dietą złą i powraca do wcześniejszej diety mięsnej z przekonaniem, że wegetarianizm nie jest właściwą drogą. Jednakże ja byłem bardzo uparty i ciekawski i bardzo zależało mi na tym, aby moja nowa dieta zaczęła przynosić pozytywne efekty. Rozpocząłem, więc różnego rodzaju badania i eksperymenty, w efekcie których przekonałem się, co mogę stwierdzić z całkowitą pewnością, że dieta wegańska zastosowana w odpowiedni sposób ma niesamowitą moc.”
(…)
„Inni sportowcy na początku mówili mi, że na prawdę powinienem zacząć jeść ponownie mięso. Teraz oczywiście uświadomili sobie, że weganizm jest kompletną i łatwą do zastosowania dietą nawet dla wysokiej klasy sportowców. Jednakże, niektórzy ludzie nadal tego nie mogą zrozumieć, mówiąc „nie mogę uwierzyć z jak dużą dawką treningu jesteś w stanie sobie poradzić, ja bym nigdy się nie zregenerował po takiej dawce wysiłku.” Potem ci sami ludzie, widząc mnie jedzącego coś innego niż oni, pytają mnie „dlaczego jesz tak dziwne pożywienie.” Najczęściej nie potrafią uchwycić zależności między jednym a drugim. Może to, co jem ma jakiś wpływ na intensywność treningu? Całkiem możliwe.”
Całość dostępna tutaj:
http://wegesport.pl/index.php?option=co ... &Itemid=58