Wegetarianizm a bieganie?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu

Jeśli chodzi o mój jadłospis to:

Jem mięso
36
82%
Nie jem mięsa, ale jem jajka, mleko itp.
8
18%

Liczba głosów: 44
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

PKDeath - http://pl.wikipedia.org/wiki/Wszystkożerność. Dobre :-), ale pewnie to nie dowód dla ludzi z rozumem z 2109. roku. My to jesteśmy cienkie bolki 100 lat za tymi oświeconymi jedynie słuszną i prawdziwą wiedzą daną od tego jedynego i prawdziwego boga.

Koleś sam zaczyna wypisywac bzdury. Miało być o bieganiu a wegetarianiźmie a wypisuje idiotyzmy o głodnych dzieciach, litrach benzyny, globalnym ociepleniu, zatruwaniu środowiska... Tia... globalna katastrofa nadciąga, zbliża się wielkimi krokami... z obór. Poginiemy pod górami krowiego łajna i potopimy się w oceanach krowich szczochów, spaleni słońcem bez ochrony warastwy ozonowej zniczonej krowimi pierdami.

To już chyba apogemum irracjonalności. Biada nam wredni mięsożercy.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

nie o to chodzi ale o to że wegetarianizm to nie tylko lepsze zdrowie ale i dbanie o środowisko, aspekt moralny z nieprzyczyniania się do zabijania zwierząt itd. Zdrowe ekologiczne podejście i pokora co do natury i współgranie z nią to najlepsze co człowiek może zrobić dla ziemi ktorą wykorzystujemy już w każdy możliwy sposób do granic możliwości, my już jesteśmy dorośli ale nasze dzieci będą płaciły za nasze wybory, jedna osoba nic nie zdziała ale grupa ludzi ma już znaczenie i może coś zdzialać, każdy dokonuje takich wyborów codziennie i ma wolną wolę.

Smacznego :-) Pozdrawiam
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a więc odnośnie tematu

Oto co ma do powiedzenia Brendan Braizer, profesjonalny triathlonista, o swojej przygodzie z dietą wegańską:

„Mięso przestałem jeść w celu poprawy wyników sportowych, co jednak nie miało miejsca, dopóki nie uświadomiłem sobie gdzie popełniałem błąd. W 1990 roku bycie wegetarianinem oznaczało dla mnie zaprzestanie jedzenie mięsa i to wszystko. Przykładowo, gdy wcześniej jadłem na obiad kotleta z ziemniakami, jako wegetarianin jadłem tylko ziemniaki. Spaghetti z sosem mięsnym stało się samym makaronem, a hamburger przemienił się w bułkę z ketchupem. Nie musze chyba dodawać, że nie była to zdrowa dieta. Dodatkowo, zacząłem jeść wówczas więcej serów, aby czuć się sytym. Efekty były takie, że moja forma obniżyła się, co jest bardzo częstym zjawiskiem wśród początkujących wegetarian. W rezultacie wielu ludzi sądzi, że wegetarianizm jest dietą złą i powraca do wcześniejszej diety mięsnej z przekonaniem, że wegetarianizm nie jest właściwą drogą. Jednakże ja byłem bardzo uparty i ciekawski i bardzo zależało mi na tym, aby moja nowa dieta zaczęła przynosić pozytywne efekty. Rozpocząłem, więc różnego rodzaju badania i eksperymenty, w efekcie których przekonałem się, co mogę stwierdzić z całkowitą pewnością, że dieta wegańska zastosowana w odpowiedni sposób ma niesamowitą moc.”
(…)
„Inni sportowcy na początku mówili mi, że na prawdę powinienem zacząć jeść ponownie mięso. Teraz oczywiście uświadomili sobie, że weganizm jest kompletną i łatwą do zastosowania dietą nawet dla wysokiej klasy sportowców. Jednakże, niektórzy ludzie nadal tego nie mogą zrozumieć, mówiąc „nie mogę uwierzyć z jak dużą dawką treningu jesteś w stanie sobie poradzić, ja bym nigdy się nie zregenerował po takiej dawce wysiłku.” Potem ci sami ludzie, widząc mnie jedzącego coś innego niż oni, pytają mnie „dlaczego jesz tak dziwne pożywienie.” Najczęściej nie potrafią uchwycić zależności między jednym a drugim. Może to, co jem ma jakiś wpływ na intensywność treningu? Całkiem możliwe.”

Całość dostępna tutaj: http://wegesport.pl/index.php?option=co ... &Itemid=58
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
GG 730243
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

co do sportowców wege

Carl Lewis - http://wegesport.pl/index.php?option=co ... &Itemid=56
(Carl w połowie kariery pszeszedł na weganizm, a mimo to nadal zdobywał złote medale)

Scott Jurek - http://wegesport.pl/index.php?option=co ... &Itemid=56
(Miesiąc temu Scott Jurek wygrał Spartathlon – bieg na 246km)

Brendan Braizer - http://wegesport.pl/index.php?option=co ... &Itemid=58

Natascha Badmann - http://wegesport.pl/index.php?option=co ... &Itemid=58

Fiona Oakes - http://wegesport.pl/index.php?option=co ... &Itemid=56

wróce do tego później

pozdrawiam
GG 730243
Awatar użytkownika
PKDeath
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

do tego tona odzywek wysokobialkowych, regulatorow, witamin i jazda. W koncu koxy robia syntetycznie.

Swoja droga gratuluje pewnosci siebie o jedyny oswiecony :P btw czy nie mozesz napisac do moderatorow serwisu z prosba o napisanie newsa? Bo widzisz... piszesz tutaj sam ze soba, wiec ladniej bedzie jak bedziesz mial obrazki i rozne formaty czcionek.

btw chcesz walczyc z glodem wprowadzaja ekologiczne metody produkcji zywnosci? jestes lepszy niz myslalem...
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

piter82, oglądnąłem ten filmik, który zapodałeś na początku i powiem ci tak. To typowy film propagandowy. Spreparowany tak aby robił wrażenie na ludziach niedouczonych! Jeżeli ty utożsamiasz się z tym co tam jest przedstawione to jeszcze bardzie jest mi ciebie żal! Stawianie na jednej szali ludzi zajmującą się hodowlą i pracowników rzeźni z Hitlerem i holokaustem, głoszenie poglądów, że świnia hodowlana jest równa z człowiekiem, charakterystyczne jest dla ludzi z zaburzoną moralnością i ze środowiskiem sekciarskim! To ten sam tok rozumowania co w subkulturze np. więziennej! Musisz być cholernie samotny po za oczywiście twoimi znajomymi, którzy tak samo myślą?!
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jumper pisze:piter82, oglądnąłem ten filmik, który zapodałeś na początku i powiem ci tak. To typowy film propagandowy. Spreparowany tak aby robił wrażenie na ludziach niedouczonych! Jeżeli ty utożsamiasz się z tym co tam jest przedstawione to jeszcze bardzie jest mi ciebie żal! Stawianie na jednej szali ludzi zajmującą się hodowlą i pracowników rzeźni z Hitlerem i holokaustem, głoszenie poglądów, że świnia hodowlana jest równa z człowiekiem, charakterystyczne jest dla ludzi z zaburzoną moralnością i ze środowiskiem sekciarskim! To ten sam tok rozumowania co w subkulturze np. więziennej! Musisz być cholernie samotny po za oczywiście twoimi znajomymi, którzy tak samo myślą?!
to nie jedyny taki filmik, jakbyś sledził temat to nawet na tvn lecial kiedys o ubojniach itd. Byłeś kiedys na takiej fermie? co do holokaustu to niewiele się ona rożni on niego, poza tym ze zwierzeta tuczy sie i zabija i zjada a w obozach zabojało sie i paliło w piecach, pozatym w takich obozach zabojali ludzi czasem stwarzajac pozory np. wmawiali im ze ida pod prysznic, a w ubojniach sie wogole tym nie przejmują, zabijają np swinie przy innych swiniach, lub jeszcze zywe wrzucaja do wrzątku,
to tak na marginesie bo temat dotyczy wegeterainizmu a biegania

Pozdro
GG 730243
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKDeath pisze::P btw czy nie mozesz napisac do moderatorow serwisu z prosba o napisanie newsa?
nawet dobry pomysł, może napisze :-)
GG 730243
TSK
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

porownujesz zwierzeta do Zydow czy Zydow do zwierzat??

bo nie lapie kontekstu Holocaustu
DeeL
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Piter, moglibyśmy wspólnie zjejść duży posiłek, oddałbym nawet Tobie ulubioną surówkę, ale wyhamuj :lalala:
Przeczytaj wątek od początku. Wygląda na to, że ta dieta wegetariańska nastraja Cię zbyt agresywnie....
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

nie przeczytałem całego wątku...
ale po pierwszej stronie mam taką jedną uwagę:

Dywagacje na temat tego co by było gdyby zbożem obsiać pastwiska (nie było by głodu) są trochę bez sensu - bo jeśli dobrze się orientuje Europa ma i tak sporą nadprodukcję żywności i wcale nie przeszkadza to w tym, że ludzie w afryce giną z głodu.

Zamiast siać teorie spiskowe o sianiu soi, można by pomyśleć jak te tony wołowiny przewieźć Etiopczykom, albo jeszcze lepiej: jak zrobić, żeby im tam ta soja sama rosła (najlepiej) i nie była palona / zżerana przez przetaczających się morderców.
Szymon
Obrazek
bols
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

piter82 pisze:"Według najnowszych badań niemieckich naukowców, zmiana diety na bezmięsną może znacznie ograniczyć emisję związków węgla do atmosfery. Dieta mięsna wywołuje dwukrotnie większą emisję gazów cieplarnianych niż dieta wegetariańska.
Już po tym się poddaję, brak mi słów, piter wygrałeś...

PS - a ludzie po fasoli mają niesamowite gazy, i co wtedy, niemieccy naukowcy oszacowali jak to wpływa na atmosferę? :hahaha:
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

Wynika z tego, że dieta wege ogranicza emisję związków węgla, za co zwiekszy się emisja metanu, który niszczy warstę ozonową. To już lepiej jeść mięso i mieć z tego frajdę niż pierdami z fasoli nabawić się raka skóry spowodowanego brakiem ochrony przed ultrafioletem ;-).
DeeL pisze:(...)Przeczytaj wątek od początku. Wygląda na to, że ta dieta wegetariańska nastraja Cię zbyt agresywnie....
Nie dość, że wzbudza agresję to widać, że powoduje sklozę. Już wolę zjeść mięso i wspominać jakie to było pyszne niż jeść zielsko i zapomniec po co to jadłem ;-).

Ten wątek już jest tak kuriozalny, że nie da się już inaczej prowadzić dyskusji. A już napewno nie w sytuacji przedstawiania jedynie prawdziwej i słusznej racji z którą reszta gupkuf ma czelność się nie zgadzać.

A tak troszkę poważniej, to w sytuacji, gdy kotś przedstawia swoje „mocne” argumenty a chociazby w jednym przypadku zostanie teaki argument zbity (chociażby o układzie pokarmowym w wypowiedzi PKDeath, czy o wszsytkożerności człowieka) to reszta argumentów traci na wartości a przytaczający je autor na wiarygodności.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Argumenty Pitera o nieekologicznych krowach nie są jeszcze takie złe. Na biegajznami był gość, który udowadniał, że wegetarian jest mniej w sporcie, bo są bardziej inteligentni i zamiast do sportu, garną się do nauki :ble:

Był tam też tekst o tym, że kobiety mają krwawienie miesięczne z powodu jedzenia mięsa i o roślinożernych małpach, które nie miesiączkują. Generalnie - wysoki poziom abstrakcji. Z tego względu z dużym zainteresowaniem czekam na dalszy rozwój dyskusji. :ble:
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

[quote="bartess"]Wynika z tego, że dieta wege ogranicza emisję związków węgla, za co zwiekszy się emisja metanu, który niszczy warstę ozonową. To już lepiej jeść mięso i mieć z tego frajdę niż pierdami z fasoli nabawić się raka skóry spowodowanego brakiem ochrony przed ultrafioletem ;-).

Ło Boże, wg. mnie to jest najlepszy tekst na bieganie.pl od dawien dawna.
ODPOWIEDZ