Buty dla początkującej :)

Qska
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam

Chciałabym zacząć swoją przygodę z bieganiem, ale po przeczytaniu mnóstwa materiałów na różnych stronach, zaczynam mieć mentlik w głowie i nic już nie jest dla mnie proste, ani oczywiste. Chyba jak każda osoba, która nigdy nie miała wyczynowego kontaktu ze sportem (bieganiem) jestem zdezorientowana, a nie chciałabym popełnić jakichś glupich błędów, których mogłam uniknąc, gdybym wcześniej zasięgnęła opinii nieamatorów :) Otóż chodzi mi o buty ! Wiem wiem najlepiej iść do sklepu odpowiedniego i tam się dowiedzieć, ale no cóż, nie wiem czy nie trafię na kogoś kto "tylko" sprzedaje, zamiast na kogoś kto się na tym zna i naprawdę doradzi. Jeżeli ktoś z Was zna godny polecenia sklep w KRAKOWIE, a może nawet konkretną osobę, to bardzo prosiłabym o namiar :) A jeżeli nie znacie to, może chociaż w przyblizonym stopniu moglibyście mi coś doradzić? Otóż jak już zdążyliście zauważyć jestem dziewczyną, więc szukam butów damskich :D Poza tym mam nadwagę, ale nie ważę więcej niż 80 kg, na pewno będę biegać po asfalcie, ale po ścieżkach w lesie też, no i raczej będę dużo biegać, przynajmniej bym chciała :D No i trochę mnie pobolewają kolana od czasu do czasu (pewnie przez te zbędne kilogramy) Największy problem mam z tym jaką mam stopę :D Z odcisków stóp które porównałam z rysunkami w internecie wyszło, że mam średnią pronację, ale tam były tylko trzy możliwości, a na stronie bieganie.pl jest ich więcej, więc już sama nie wiem :( Może jeszcze ważną informacją będzie to, iż lepiej mi się biega na całych stopach, zawsze słyszałam, że to źle, niedobrze, że powinnam na przedniej części, na śródstopiu itd, ale nie umiem, jest to dla mnie niewygodne. Co do ceny butów, to nie jest ona tak ważna, powiedzmy, że najlepiej buty średniej klasy :) Bardzo bardzo bardzo bym była wdzięczna za każdą pomoc i radę :)
PKO
Qska
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Aha i jeszcze coś ! Teraz już się robi zimno i będzie coraz chłodniej, więc te buty powinny być jakieś specjalne na zimę, czy to zbędne?
arczi01
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

Niżej wymienione sklepy to partnerzy 'scieżek biegowych' w Krakowie.

ARCO C.H. M1, al. Pokoju 67
SIZEER ul. Szewska 20
FANSPORT C.H. Zakopianka, ul. Zakopiańska 62
INTERSPORT C.H. Plaza, al. Pokoju 44
INTERSPORT C.H. Zakopianka, ul. Zakopianska 62
ACTIVE Galeria Kazimierz, ul. Podgórska 34
SIZEER Galeria Kazimierz, ul. Podgórska 34
INTERSPORT Galeria Krakowska, ul. Pawia 5
SIZEER C.H. M1, al. Pokoju 67
PERFEKT SPORT Galeria Krakowska, ul. Pawia 5

Źródło www.sciezkibiegowe.pl

Pomyśl nad butami Nike Pegasus. Jest to but sprawdzony, polecany przez wiele osób. Oczywiście jest w wersji damskiej.
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

arczi01 pisze:Cześć,

Niżej wymienione sklepy to partnerzy 'scieżek biegowych' w Krakowie.

ARCO C.H. M1, al. Pokoju 67
SIZEER ul. Szewska 20
FANSPORT C.H. Zakopianka, ul. Zakopiańska 62
INTERSPORT C.H. Plaza, al. Pokoju 44
INTERSPORT C.H. Zakopianka, ul. Zakopianska 62
ACTIVE Galeria Kazimierz, ul. Podgórska 34
SIZEER Galeria Kazimierz, ul. Podgórska 34
INTERSPORT Galeria Krakowska, ul. Pawia 5
SIZEER C.H. M1, al. Pokoju 67
PERFEKT SPORT Galeria Krakowska, ul. Pawia 5

Źródło www.sciezkibiegowe.pl

Pomyśl nad butami Nike Pegasus. Jest to but sprawdzony, polecany przez wiele osób. Oczywiście jest w wersji damskiej.
no Pegasus dla pronatorki... ,proszę was
aiscs gel 1130
asics gel 2130
wszędzie tego pełno
Tomek
Awatar użytkownika
trinity
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Gdy zaczynałam biegać ważyłam 77kg przy wzroście 170, biegałam 70% po asfalnie, resztę po lesie i też mam średnią pronację.

Wtedy pan w Reeboku wybrał mi takie buty PREMIERE ROAD PLUS KFS V.

Nie znałam się na tym totalnie i przyznam, że jeśli chodzi o buty, to nadal korzystam z porad fachowców, ale te w praktyce sprawdziły się dla mnie świetnie.

Widziałam je ostatnio w sklepie, kosztowały 229zł, dużo taniej niż gdy ja je kupowałam, bo są też w innej nowej wersji kolorystycznej za 349zł.
Jeśli więc nie robi Ci róznicy czy masz buty w modnym kolorze, to ja osobiście te bardzo polecam.
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PREMIERE ROAD PLUS KFS V bardzo, bardzo dobre buty , tylko Reebok jakoś ostatnio w niełasce, a rodzina premiere to ich najlepsze buty do biegania

niemniej jednak to but dla dużego pronatora, mają podeszwę o podwójnej gęstości właśnie aby ją likwidować , dodatkowo mostek stabilizująco -podtrzymujący, strefy amortyzacji z tyłu i z przodu
Tomek
Awatar użytkownika
olusl
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja sama mam Asics Gel Blackhawk 2 i jak dla dziewczyny uważam je za idealne... :)
http://1but.pl/tabid/289/productid/6976/default.aspx
RKS Łódź. <3
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

co do sklepów... to odwiedź dwa new balance ktore są w krakowie (galeria krakowska i galeria kazimierz)

choć ostatnio nie byłem z nich zadowolony (w moim rozmiarze mieli w sumie 1 najbardziej popularny model tylko za 399 pln:/ całe szczęście że było akurat -20% bo bym zupełnie zbankrutował) ;-) to i tak polecam bo zdarza się że potrafią pomóc, od czasu do czasu stoi tam bieżnia (do popróbowania) a i pani sprzedająca odróżnia buty dla pronatorów od butów dla suplinatorów czy "Startówek" więc to już duży + ;-)

Co do techniki biegu - nie wierz tym co mówią by biegać "z palca" ;-) - zresztą jest teraz wątek na forum i kilka artykułów na głównej na ten temat - w skrócie - biegać należy tak jak nam wygodnie ;-)
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
Beauty&Beast
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:45:29
Życiówka w maratonie: 3:42:02
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tomek Michałowski pisze:Pomyśl nad butami Nike Pegasus. Jest to but sprawdzony, polecany przez wiele osób. Oczywiście jest w wersji damskiej.
no Pegasus dla pronatorki... ,proszę was
[/quote]
No proszę ;) Właśnei neidawno sie dowiedzialam, że pegasus jest dla supinujacych. Jako pronatorka od maja biegam w pegasusach (nie tylko, ale najwięcej) i bardzo dobrze mi się w nich biega. Biegam też w PREMIERE ROAD PLUS KFS V i tu za każdym razem musi mi się noga do nich ułozyc, co oznacza 3 km biegu z pewnym dyskomfortem. Potem juez jest ok, chociaz są trochę ciężkawe.

New Balance nie polecam, jakos się zraziłam. Mimo ze są super dobrane, zawsze zostawiaja mi jakieś pęcherze.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ