Komentarz do artykułu Porównujemy składy napojów sportowych

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
tbogo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

artykul ma pewne niedoskonalosci
np. 100g koncentratu wystarcza na 1-1,25l
z tego co pamietam puszka enervita ma 450g i wystarcza na 7,5l gotowego napoju
z tego by wynikalo, ze 100g wystarczy na 1,67l napoju
isostar - wg mnie jeden z najmniej wydajnych isotonikow (400g puszka (5l napoju) 100g=1,25l

przeliczanie na 100g tez ma niewielki sens, bo sypie sie inna ilosc na bidon isostara a inna np enervita
aby bylo OK trzebaby przeliczyc na 0,5l lub 1l gotowego napoju

i pytanie: czy mozna podeslac jeszcze jeden produkt do analizy??? :)
http://www.sportowo.ovh.org/
http://www.naturalpower.pl/
www.biegowki.pl
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Kazig
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A jak jest z kalorycznością. Przyznam, że kiedy sypie konkretną ilość isostara do camela mniej obawiam się głodu. Tam jest pewnie więcej kalorii?
To dobrze
tbogo
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kazig, ja slyszalem ze ty na cukrze pudrze jezdzisz :ble:
www.biegowki.pl
Awatar użytkownika
Kazig
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No nie :hahaha:
Sprawdziłem wyniki i no muszę mieć coś konkretnego w camelu, najważniejsza zaleta to że łeb nie wysiada :)
Na cukrze pudrze to nie, ale kiedyś robiłem sobie miksturki glukoza+sól :ojoj:
Teraz jestem zapakowany isostarem, dorwałem go za 20zł pucha
Awatar użytkownika
PiotrekMarysin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tbogo pisze:artykul ma pewne niedoskonalosci
isostar - wg mnie jeden z najmniej wydajnych isotonikow (400g puszka (5l napoju) 100g=1,25l

przeliczanie na 100g tez ma niewielki sens, bo sypie sie inna ilosc na bidon isostara a inna np enervita

Ja miałem podobne wątpliwości co Ty, ale przekonuje mnie najważniejszy chyba argument. Napój izotoniczny, to roztwór 8-10% węglowodanów + reszta mikroelementów. W każdym z opisywanych przypadków na 100 g proszku jest ok 90 g węglowodanów, więc wychodzi dokładnie trochę ponad litr izotonika z każdych 100 g, dla każdego specyfiku. Kwestią nierozwiązaną pozostaje dlaczego producent podaje inne zalecenia?? W przypadku Enervita, dostaniesz po prostu napój hipotoniczny i tyle. Podejrzewam, że może to być chwyt marketingowy w kwestii wydajności każdego z produktów. Dlatego każda firma ma innej wielkości opakowanie i inne zalecane dawkowanie na litr wody.
[url=http://team.entre.pl]ENTRE.PL TEAM[/url]
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

PiotrekMarysin pisze:
tbogo pisze:artykul ma pewne niedoskonalosci

Ja miałem podobne wątpliwości co Ty, ale przekonuje mnie najważniejszy chyba argument. Napój izotoniczny, to roztwór 8-10% węglowodanów + reszta mikroelementów.[...]
8-10% to trochę za małe widełki. Większość napojów izotonicznych ma stężenie w okolicach 6%, czy to gotowe rozcieńczone napoje, czy koncentraty rozrobione zgodnie z przepisem producenta.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Kaloryczność izotoniku nie jest duża, bo tam jest niewiele cukru. Przy roztworze 8% wynosi ok. 300kcal na litr. Kaloryczność poszczególnych proszków jest praktycznie taka sama, bo wszystkie zawierają niemal taką samą ilość węglowodanów.

Co do proporcji, to jest tak, jak pisze Piotrek. Można wprowadzić na rynek zwykły biały cukier, ale na opakowaniu napisać: "słodzić tylko jedną łyżeczkę na szklankę". I już się zrobi dwa razy wydajniejszy ; ) A już hiper-super wydajne są takie witaminki rozpuszczalne za 5zł/20 tabletek, bo wystarczają na 20 szklanek ; ) Zawsze jednak trzeba sobie zadać pytanie, jakie wartości odżywcze ma dawka zalecana na opakowaniu - do tego pomocne są zamieszczone tabele oraz, idealnie, mała waga kuchenna.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ciekaw jestem jaka jest procentowa przyswajalność takich witamin i mikroelementów w organizmie.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
zdzich
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam.
Oczywiście organizm nie ma zakodowanego, z jakiego rodzaju napoju, posiłku czerpac poszczególne mikroelementy, ale prosze pamietać że:
1. Organizm w pierwszej kolejnosci po wysiłku przede wszystkim uzupełnia weglowodany i sód
2. Wchłanialność mikroelementów takich jak magnez, cynk, chrom jest z napojów w granicach 10-20%, a w przypadku np.żelaza jest to ok 3-5%
3. Prosze równiez pamietac, iż do wchłaniania poszczególnych składników odzywczych najczęściej potrzebne są inne i taka sytuacja ma miejsce m.in. przy wchłanianiu żelaza (potrzebuje witaminy C i kwasu foliowego), wapnia (potrzebuje witaminy D), magnezu (potrzebuje witaminy B6)
Własciwe proporcje tych składników spotyka sie tylko w pokarmie pochodzenia naturalnego. Do tej pory nie ma na rynku preparatu, który by uwzgledniał wzajemne interakcje i idealnie godził wchłanianie poszczególnych składników.
Nie wystarcza bowiem tylko obecność wit.C i żelaza, aby sie ono wchłaniało, a istotne sa proporcje.
Takie interakcje równiez zachodza m.in. miedzy żelazem, miedzią, cynkiem, magnezem, wapniem i jeszcze kilkoma mikroelementami.
Dlatego też podtrzymuję to co napisałem wczesniej, że nalezy sie przede wszystkim skupic na uzupełnieniu zapasów węglowodanów, wody i istotnych makropierwiastków jak sód, chlor i potas uwzględniając smak, samopoczucie no i oczywiście w wielu przypadkach równiez cenę.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

zdzich pisze:nalezy sie przede wszystkim skupic na uzupełnieniu zapasów węglowodanów, wody i istotnych makropierwiastków jak sód, chlor i potas uwzględniając smak, samopoczucie no i oczywiście w wielu przypadkach równiez cenę.
Z tym się w pełni zgodzę, może z wyjątkiem chloru. Tak naprawdę zasugerowałem to w tekście, że istotne w napojach sportowych jest nawodnienie organizmu i dostarczenie węglowodanów, a minerały są tylko dodatkiem, który jest dość dowolnie dorzucany przez producentów. Najistotniejszą cechą koncentratów jest ich wygoda, bo biegający kilka razy w tygodniu amator w powodzeniem uzupełni wszystkie straty treningowe odpowiednią dietą. Bądźmy też szczerzy - spokojny trening trwający np. 40 minut w żaden sposób nie jest w stanie zagrozić naszym zasobom wody, węglowodanów i minerałów. Dlatego tak naprawdę do pewnego poziomu nie ma potrzeby korzystania z napojów sportowych, chyba że dla wygody.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

a gdzie napój Bogów jakim jest miód z sokiem z cytryny?
Awatar użytkownika
JarStary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zdzich pisze:
1. Organizm w pierwszej kolejnosci po wysiłku przede wszystkim uzupełnia weglowodany i sód
2. Wchłanialność mikroelementów takich jak magnez, cynk, chrom jest z napojów w granicach 10-20%, a w przypadku np.żelaza jest to ok 3-5%
3. Prosze równiez pamietac, iż do wchłaniania poszczególnych składników odzywczych najczęściej potrzebne są inne i taka sytuacja ma miejsce m.in. przy wchłanianiu żelaza (potrzebuje witaminy C i kwasu foliowego), wapnia (potrzebuje witaminy D), magnezu (potrzebuje witaminy B6)
Własciwe proporcje tych składników spotyka sie tylko w pokarmie pochodzenia naturalnego. Do tej pory nie ma na rynku preparatu, który by uwzgledniał wzajemne interakcje i idealnie godził wchłanianie poszczególnych składników.
Nie wystarcza bowiem tylko obecność wit.C i żelaza, aby sie ono wchłaniało, a istotne sa proporcje.
Takie interakcje równiez zachodza m.in. miedzy żelazem, miedzią, cynkiem, magnezem, wapniem i jeszcze kilkoma mikroelementami.
Dlatego też podtrzymuję to co napisałem wczesniej, że nalezy sie przede wszystkim skupic na uzupełnieniu zapasów węglowodanów, wody i istotnych makropierwiastków jak sód, chlor i potas uwzględniając smak, samopoczucie no i oczywiście w wielu przypadkach równiez cenę.
Pozdrawiam
Sód jest o tyle ważny w tych napojach, że wydalany jest z organizmu nie proporcjonalnie do Potasu - co jak mniemam (po rozmowach z Deckiem) powoduje kurcze mięśni. Nie zawsze jest tak samo i może dlatego przyjmując różne preparaty nie można się dopatrzeć związku - pewnie tu by żona moja więcej powiedziała.
Dlatego zastanowił mnie fakt nie ujęcia w artykule częstego na zawodach izotoniku, który z tego co pamiętam zawiera bardzo dużo sodu.
Przy obwitym poceniu (niektórzy naprawdę pocą się niesamowicie :hej: i nie chodzi o woń :hej: ta zależy od higieny :hej: ) picie tylko samej wody, może doprowadzić do rzeczonych skurczy właśnie chodzi o Sód, którego będziemy tracić w nadmiarze w stosunku do Potasu.

Pozdrawiam po wypiciu mineralnej
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem

ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeszcze do cytatu:

"Co do węglowodanów, ciekawe badania dostępne są na stronie producenta Vitargo. Producent chwali się wyjątkowym, opatentowanym składem użytych węglowodanów - link. Firma powołuje się na badania wskazujące na to, że Vitargo jest wchłaniany szybciej. Z drugiej strony, jak wyczytamy z cytowanych badań - 4 godziny po wysiłku w mięśniach testowanych sportowców była już porównywalna ilość węglowodanów, niezależnie od rodzaju użytego napoju (a nawet po spożyciu tylko bananów jest niewiele mniejsze!) Vitargo jest uznawane za dość drogą odżywkę, dlatego każdy musi ocenić sam, czy jest w stanie płacić więcej za to, aby jego zapasy glikogenu odbudowywały się nieco szybciej. Tutaj - oryginalne badanie, po angielsku.""

Bezposrednio po zakonczeniu treningu (1/2-1 godz) uzupelnienie glikogenu jest szczególnie wazne i korzystne dla organizmu. Wlasnie wtedy nalezy przyjmowac weglowodany.

To wynika z tych samych badań ;-) Warto doczytać do końca ;-)

Przekładając na nasz język. Co z tego,że po 4 h wchłanialność jest taka sama skoro już "po ptakach" bo najwazniejsze są pierwsze 2 h ;-)
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
tbogo
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

JarStary pisze:
zdzich pisze:

Sód jest o tyle ważny w tych napojach, że wydalany jest z organizmu nie proporcjonalnie do Potasu - co jak mniemam (po rozmowach z Deckiem) powoduje kurcze mięśni. Nie zawsze jest tak samo i może dlatego przyjmując różne preparaty nie można się dopatrzeć związku - pewnie tu by żona moja więcej powiedziała.
Dlatego zastanowił mnie fakt nie ujęcia w artykule częstego na zawodach izotoniku, który z tego co pamiętam zawiera bardzo dużo sodu.
Przy obwitym poceniu (niektórzy naprawdę pocą się niesamowicie :hej: i nie chodzi o woń :hej: ta zależy od higieny :hej: ) picie tylko samej wody, może doprowadzić do rzeczonych skurczy właśnie chodzi o Sód, którego będziemy tracić w nadmiarze w stosunku do Potasu.

Pozdrawiam po wypiciu mineralnej
to w moim isotoniku jest 2500mg sodu na 100g proszku:)
ale ma sie to nijak do reszty bo proszku sypie sie malo i w 1l wychodzi ok 800mg a isostar 688 na 1l
czyli liczac w ten sposob - juz zblizona wartosc
enervit 449mg na 1l

szkoda ze innych opakowan nie mam bo bym poprzeliczal
te dane sa chyba bardziej porownywalne niz na 100g (dalej sie przy tym upieram)
www.biegowki.pl
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Ale co wy tak z tym sodem? Przecież wystarczy wypić szklankę wody z solą (chlorek sodu) i sód będzie uzupełniony, w cenie 2zł/kg... Sód to nic innego jak składnik zwykłej soli kuchennej. Jeśli kupujecie izotonik dla samego sodu, to naprawdę wystarczy posolić sobie wodę lub kupić mineralną wysokosodową...
ODPOWIEDZ