9 Maraton Poznański

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

Wybieram sie na ten maraton moze ktos tez zamierza w nim wystratowac??
PKO
Awatar użytkownika
Stormrider
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 0h37min15sek
Życiówka w maratonie: 3h05min32sek

Nieprzeczytany post

Będę tam również:)
10k- 00:35:06 Poznań Maniacka 10, 2017 r.
HM - 01:19:45 Poznań Półmaraton, 2017 r.
M - 02:58:20 Poznań Maraton, 2016 r.
1/4 IM - 02:19:14 Ośno Triathlon Weekend 2016 r.
1/2 IM - 05:00:44 Super League Triathlon Poznań 2018 r.
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dlaczego warto wystartować w Poznań Maraton?

1. Bo sezon nie kończy się na wrześniu ;-)

2. Bo jak można opuścić debiut Roberta Korzeniowskiego na dystansie maratonu?

3. Bo jak można nie pobiec koło pięknej i sympatycznej Kasi Bujakiewicz

4. Bo taki pakiet startowy to tylko w Poznaniu

5. Bo to Poznań i tutaj TRZEBA być ;-)

W imieniu wszystkich mieszkańców Poznania, Organizatorów i MANIACów zapraszam do Poznania.

Kto jeszcze się zastanawia niech śmiało podejmie decyzję o starcie. Nawet jeśli maraton wydaje się dla was wielkim dystansem to pomogą wam w jego pokonaniu wspaniali pacemakerzy !

Oni pojawią się na starcie 9 Poznań Maraton

Robert Korzeniowski, Katarzyna Bujakiewicz nie biegali wcześniej maratonów, dziś stawiają sobie nowe wyzwanie.

Obrazek
Robert Korzeniowski Foto: organizator 9PM

Robert Korzeniowski – czterokrotny medalista olimpijski w chodzie, obecnie szef sportu w TVP, dziś stawia sobie nowe wyzwanie "chce biec szybciej niż chodził".

Obrazek

Katarzyna Bujakiewicz Foto: Monika Mężyńska

Katarzyna Bujakiewicz – aktorka poznańskiego Teatru Polskiego, szerszej publiczności znana przede wszystkim z ról serialowych: pielęgniarki Marty ze szpitala w Leśnej Górze (serial "Na dobre i na złe" w TVP2) oraz Marioli – asystentki w kancelarii prawniczej (serial "Magda M." w TVN). Dystansu maratońskiego nigdy nie biegła a planuje w tym roku dwa, bowiem przed startem w Poznaniu zamierza ukończyć maraton w Berlinie.
Maraton dla niej to uwieńczenie wielu lat ćwiczeń "jeśli czegoś się boję, to jakiegoś skurczu. Tego, że będą mnie bolały kolana, że ciało odmówi posłuszeństwa." Kolegów i koleżanki z branży zachęca do uprawiania sportu, twierdząc że "aktor po prostu powinien mieć kondycję".

Czeka piękny medal:

Obrazek

A takiego pakietu to nawet nie ma w Erze ;-)

Super koszulka na Maratonie w Poznaniu

http://www.marathon.poznan.pl/images/st ... a_ecco.jpg

Podczas tegorocznego poznańskiego maratonu czeka Cię garść atrakcji przygotowanych przez organizatorów. Przyjedź i przekonaj się sam.
Przygotowaliśmy wiele konkursów: do wygrania m.in. zegarki firmy Garmin, odzież sportową firmy Ecco lub karnety do fitness Klubu Gymnasion, a dla pań 3 rowery górskie. Ponadto konkursy dla kibiców. Szukaj informacji o konkursach na naszej stronie internetowej oraz w radiu Eska Poznań.
koszulka Ecco

W tym roku w pakiecie maratońskim otrzymasz:

* profesjonalną koszulkę startową ufundowaną przez tegorocznego partnera strategicznego firmę ECCO
* czapkę od firmy Artresan
* T-shirt od organizatorów
* upominki od organizatora oraz sponsorów i partnerów imprezy
* a wszystko to w oryginalnym plecaku

12 października nie można spędzić na kanapie gdy cała biegowa Polska będzie na Malcie ;-)
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Arti - ale reklama, no no ? Rozumiem, że pracujesz dla Maratonu Poznańskiego ? ;)

Ja w imieniu redakcji miałem dylemat - czy mamy robic jakiś wysiłek żeby prezentować ten maraton czy nie?
W końcu zdecydowałem że nie.
Na takie imprezy nasz portal jeździ z dwóch powodów:

1. Ralacjonowania tego co dzieje się w zawodach.
2. Autopromocji portalu

Co do punktu 1. W Poznaniu chyba nie będzie czego relacjonować.
Co do punktu 2. To oczywicie dobre miejsce ale bez punktu 1 to traci dla mnie sens.

Oczywiście z zainteresowaniem sie będę przyglądał rozwojowi tego maratonu ale w skali kraju, wobec 60 tysięcy czytelników którzy odwiedzają nas co miesiąc muszę stawiac jakieś kryteria. Impreza musi być ciekawa dla czytelnika z Zakopanego, Gdańska, Warszawy, Wąchocka, Poznania, Los Angeles (tam też nas czytają).
Wg mnie patrząc globalnie w Poznaniu nie dzieje się nic ciekawego.
W Warszawie jest juz trochę lepiej (okolice 2:12 u mężczyzn i 2:30 u kobiet) może nie powalają ale widać, że jest jakaś próba. Poza tym dzień wcześniej odbywa sie też ciekawa impreza której jednak ze względu na brak "mocy przerobowych" nie relacjonowaliśmy. Ekiden - 180 sztafet. 180 !!!! Jak to usłyszałem to myslałem że się ktoś pomylił.
Widać, że jest jakiś kierunek o sportowym wydźwięku.
Tymczasem w Poznaniu to jest impreza o wydźwięku ... innym.
EXPO jest znacznie lepsze niż w Warszawie.
Pakiet startowy jest lepszy (chyba ? ) niż w Warszawie.
Nagrody, gadżety są lepsze.
Możliwości wylosowania fantów są lepsze.

Więc powodzenia dla wszystkich w Poznaniu i mam nadzieję, że za jakiś czas organizatorzy postanowią zrobic także coś dla kibiców a nie tylko uczestników.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

ee tam... dla biegaczy chyba najważniejsze jest to co organizatorzy robią jednak dla biegaczy :D ... a nie dla kibiców...

- ja tam się zgadzam, że większa frajda jest pobiec z Korzeniowskim, czy jakąś dowolna gwiazdą filmu/ekranu... - gwiazdy "Biegowe" są interesujące.. ale raczej dla wąskiej grupy która na prawdę się interesuje biegami...

Dla przeciętnego kowalskiego który truchta 3 razy w tygodniu... i "biega" maraton w 5:20 to fajnie jest spotkać na trasie Bogusława Lindę.. albo Czarka Pazurę ...

Ja np. wybierając bieg w którym będę próbował truchtać patrzę na:
1. Czy dostanę pamiątkowy medal
2. Czy będą fajne koszulki i co jest w "pakiecie startowym"
3. Czy są jakieś "losowane" nagrody - bo na żadną inną nie mam szans ;-)

w dalszej kolejności interesuje się kto będzie na biegu.... - ale np. jak wiem że będzie Henryk Szost... to w pierwszej chwili mówi mi to mniej niż "Jola Rutowicz" - niestety... oczywiście nie chciał bym biec maratonu z Jolą.. ale to już zupełnie inna para kaloszy...

Co zaś do obecności bieganie na maratonie... - no może rzeczywiście z waszego punktu widzenia nie ma to sensu ;-) i w to się nie wtrącam ;-)
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

:)

ssokolow - świetnie Cię rozumiem, do biegania przy pomocy "celebrities" na pewno łatwiej jest zachęcić niz przy pomocy wyczynowców.
Ja liczę na ....jedno i drugie.
Maraton w Londynie jest tego idealnym przykładem.
Tam - goście robią super wyniki a jednocześnie możesz biec z wieloma lokalnymi sławami.
Jak na Getty Images wpiszesz London Marathon to więcej wyjdzie zdjęć na których jest tamtejszy bardzo znany szef kuchni (ma chyba jakiś program w telewizji) albo chyba właśnie bohaterka tamtejszego Big Brothera.
Ale to jest sprzężenie zwrotne.
Myślę, że Ci wszyscy ludzie chcą brać udział w takim wydarzeniu bo jest to wielkie wydarzenie takze ze sportowego punktu widzenia.
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oczywiście,że nie pracuję dla maratonu. Gdybym pracował to jakakolwiek reklama itp wyglądałaby 10 x lepiej i przede wszystkim skontaktowałbym się z redakcją ;-)

A tak jest to moja własna twórczość jako Poznaniaka i Maratończyka sklecona z moich myśli i materiałów organizatorów ;-)
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

No właśnie, a czy w Poznaniu startuje jakikolwiek mocny zawodnik/mocna zawodniczka?
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ponieważ potrafię być obiektywny przyznaję,że w Wawie szczególnie dla mediów jest dużo lepsza czołówka - elita zarówno wśród kobiet jak i mężczyzn.

W tym roku muszę to jeszcze sprawdzić możliwe,że pobiegnie Dorota Gruca.

Wiadomo, to za mało by przyciągnąć zainteresowanie mediów.
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:Ja w imieniu redakcji miałem dylemat - czy mamy robic jakiś wysiłek żeby prezentować ten maraton czy nie?
W końcu zdecydowałem że nie.
Na takie imprezy nasz portal jeździ z dwóch powodów:

1. Ralacjonowania tego co dzieje się w zawodach.
2. Autopromocji portalu

Co do punktu 1. W Poznaniu chyba nie będzie czego relacjonować.
Co do punktu 2. To oczywicie dobre miejsce ale bez punktu 1 to traci dla mnie sens.
Nie no, jasne, w końcu chodzi o największy maraton w Polsce, co tam może być ciekawego. :hahaha:
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Dla jasności, to jak na razie największy w Polsce i największy w historii w Polsce jest ostatni Maraton Warszawski ; )
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:Dla jasności, to jak na razie największy w Polsce i największy w historii w Polsce jest ostatni Maraton Warszawski ; )
Który się odbył trzy dni temu. A Poznań dopiero będzie. Ja tam ciemność widzę :hej:
Ciekawe jaka będzie czołówka liczbowo na koniec roku. :oczko:
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

No, jestem ciekaw. Ale organizatorzy MW twierdzą, że w tym roku Poznań ich chyba nie przegoni. Zobaczymy!
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na szczęście dla nas taka rywalizacja powoduje, że maratony stają się większe i lepsze ;-)

A może poruszymy wątek bojkotu ogólnopolskich telewizji i prasy odnośnie maratonu poznańskiego ;-) Czy wiecie,że jest takie nastawienie, że żadna informacja z Poznania nie jest puszczana i nie będzie? Powód? Bo nie ;-) w domyśle bo to Poznań. Tak postąpiły gazety sportowe ogólnopolskie, portale oraz TVP i np TVN. Ale.....szkoda nerwów by przed maratonem na ten temat się rozpisywać.

Ps. I dodam,że oczywiście starania organizatorów zawsze były, tak samo dziennikarzy przekazujących materiał do Warszawy by puścić na cały kraj ;-)
Niestety to fakt i nie ma tutaj poznańskiej mojej stronniczości.

Jak myślicie jakby się czuli warszawiacy gdyby poza forum nigdzie nie ukazała się żadna informacja ,że owy maraton odbył się nie mówiąc już o podaniu liczby uczestników i zwycięzcy?

Uważam ,że kibiców interesują informacje i fakty sportowe.
jamayowa
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:06
Życiówka w maratonie: 2h46min

Nieprzeczytany post

Arti widzę,że nie ogladasz śniadaniowej telewizjii,od 3tyg w programie DzieńdobryTVN ,w każdy piątek jest relacja z przygotowania Magdy Żakowskiej do maratonu Poznańskiego.Jest w kontkście Magdy,ale cały czas jest mówione,że to właśnie do Poznańskiego się szykuje :ble:
MAJA TEAM
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ