Jak obliczyc vo2max?
-
- Dyskutant
WItam czy może mi ktoś napisac jak obliczyc V02max? z góry dziękuje.
Pozdrawiam...
Pozdrawiam...
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
To oczywiście będzie jakieś przybliżenie.
Ale spróbuj sobie pobiec krótki odcinek - 1000 - 1500 m na dobrze zmierzonej trasie a potem wpisz do tego kalkulatora i naciśnij vo2max.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=44&id=399
Ale spróbuj sobie pobiec krótki odcinek - 1000 - 1500 m na dobrze zmierzonej trasie a potem wpisz do tego kalkulatora i naciśnij vo2max.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=44&id=399
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Są różne zdania na temat tego ile minut człowiek jest w stanie wytrzymać intensywność na poziomie 100% vo2. Niektórzy twierdzą, że 6 inni że 9.
Więc dla amatora 5 000 m to jest za długo - to musi być dystans który będzie zbliżony choćby do tych 1500 m.
Więc dla amatora 5 000 m to jest za długo - to musi być dystans który będzie zbliżony choćby do tych 1500 m.
- Nagor
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
No ale dojście do VO2 max też trochę trwa, prawda?
Ja po prostu z doświadczenia wiem, że 1500 w pewnym stopniu zależy też od zdolności zakwaszenia, od siły mięśni, zdolności znoszenia bólu, dlatego nie jest miarodajne. No ale może się mylę.
Ja po prostu z doświadczenia wiem, że 1500 w pewnym stopniu zależy też od zdolności zakwaszenia, od siły mięśni, zdolności znoszenia bólu, dlatego nie jest miarodajne. No ale może się mylę.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Troche trwa.
Ale nie mamy lepszego sposobu - jak ktoś biega 5000 m w 20 minut to co to za vo2max. (oczywiście jakieś oszacowanie to także jest)
Można zaproponować, żeby ktoś się spróbował sprawdzić z biegu o maksymalnej intensywności przez 9 minut. Ale wtedy trzeba bardzo dokładnie zmierzyć dystans
Ale nie mamy lepszego sposobu - jak ktoś biega 5000 m w 20 minut to co to za vo2max. (oczywiście jakieś oszacowanie to także jest)
Można zaproponować, żeby ktoś się spróbował sprawdzić z biegu o maksymalnej intensywności przez 9 minut. Ale wtedy trzeba bardzo dokładnie zmierzyć dystans
A są jakieś badania, które pokazują stopień korelacji pomiędzy VO2max wyznaczonym metodą gazową a przelicznikiem z dystansu?
No jeszcze to, że biegacz na cykloergometrze będzie miał inne zdolności niż kolarz też ma jakiś znaczenie. Ale co z tymi badaniami, macie do jakichś dostęp?
No jeszcze to, że biegacz na cykloergometrze będzie miał inne zdolności niż kolarz też ma jakiś znaczenie. Ale co z tymi badaniami, macie do jakichś dostęp?
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Są badania ktore pokazuja ze wyznaczanie VO2max nie ma sensu. Juz nie dlugo artykul
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl