Czerwień strażacka na twarzy po bieganiu

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Cynamonowa_Babka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie.
Po 1) Na forum jestem nowa, po 2) nie znalazłam podobnego tematycznie wątku, więc zakładam nowy. Gdyby jednak się okazało, że jednak gdzieś był/jest podobny, to pokornie przepraszam - i odsyłam do pkt. 1. :hejhej: (nie wszystkie wątki zdołałam przeczytać).

Niedawno podjęłam decyzję, że zaczynam biegać (po raz kolejny w ciągu ostatnich lat, zresztą...). Mój problem (oprócz szeregu innych, które stanowią niewątpliwą atrakcję dla wszystkich początkujących biegaczy) jest jak w tytule - czerwień strażacka vel burak na twarzy. To jedna z tych przyczyn, która mnie zniechęciła już niejednokrotnie do biegania. Tym razem chciałabym wytrwać w swoim zdrowotnym postanowieniu i nie pozwolić, aby taki detal zepsuł mi całą zabawę zmagania się z sobą, swoimi ograniczeniami i lenistwem. :hej: Dlatego też proszę o poradę: jak z tym ustrojstwem walczyć? Czy w ogóle walczyć się z tym da? Jeśli tak: jakimi podstępnymi metodami? Albo metodycznymi metodami? Albo jakkolwiek, byle z dobrym skutkiem?

Żeby obraz problemu był pełniejszy, dodam parę słów o sobie :jatylko: .

Mam 27 lat i ogólnie raczej niezłą kondycję (tak myślę, choć te 3 lata temu było o niebo lepiej). Jeżdżę na rowerze w miarę regularnie, w domu ćwiczę na orbitreku + gimnastykuję się (brzuszki, wygibasy ze sztangielkami itepe), pracuję dużo w ogrodzie (a ogród duży, więc jest co robić), ostatnio też staram się nie dać zrzucić koniowi z grzebietu, bo próbuję też jazdy konnej. Parę lat temu, około 3, intensywnie uprawiałam aerobik i byłam stałą bywalczynią siłowni, więc moja forma była naprawdę bardzo dobra. Teraz to zarzuciłam, jako że ze względu na tryb pracy zmienił mi się rozkład tygodnia. No ale inne formy jeszcze praktykuję. I tylko z bieganiem od zawsze mam problem. Nie wiem, dlaczego, jaki błąd popełniam i gdzie, ale 10 min. biegania wystarczy, żeby: 1) pojawiła się kolka 2) mięśnie (głównie ud: czworogłowy) zaczęły sztywnieć 3) pojawiały się problemy z oddychaniem - brakuje mi tchu, mimo że staram się oddychać głęboko, nosem wdech, ustami wydech. No i ta koszmarna czerwień na twarzy! To nie tylko problem estetyczny (ja naprawdę, jestem prawie że sina! tylko pod oczami mam blade plamy i wyglądam, jakby mnie kto wrzątkiem oblał), ale mnie ta twarz po prostu pali "od spodu" :ech: . Ten burak schodzi wolno, dopiero po ok. pół godziny kolor wraca do normalności. Dodam tylko, że mam cerę naczynkową i obawiam się, że takie napady piekącej czerwieni mogą spowodować powstanie kolejnych "pajączków" na buźce.

Co z tym fantem można zrobić?

Będę naprawdę wdzięczna za rady.
Pozdrawiam :hejhej:

Cynamonowa_Babka
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Powinnaś zaczynać spokojnie, od któregoś z naszych łagodnych planów. Większość objawów, o których piszesz to efekt albo słabej kondycji albo zbyt szybkiego biegania. Przy regularnym, spokojnym treningu dojdziesz w końcu do etapu, że kilkudziesięciominutowy spokojny bieg nie będzie robił na Tobie wrażenia.

Co do pajączków, to raczej nie jest to związane z bieganiem, to chyba taka uroda skóry, ale kosmetykiem nie jestem. Wiem, że można to powypalać laserem, jeśli zrobi się bardzo dokuczliwe.

Co do kondycji, to aerobic czy siłownia, nie wspominając o rowerze, nie są tak intensywnymi wysiłkami jak bieganie. Można to porównać, zakładając pulsometr. Te sporty to bardziej relaks niż wysiłek, stąd podejrzewam, że nieco przeceniłaś swoją kondycję. Ale właśnie z powodu tego, że bieganie dużo bardziej rozrusza serce niż inne sporty, jest najlepszym sposobem na trzymanie wagi, sylwetki i kondycji.

Rada musi byc więc prosta: spokojnie, cierpliwie, techniką małych kroczków dojdziesz do tego, że po godzinnym bieganiu nie będziesz czuła żadnego z wymienionych wcześniej objawów.
cleo1223
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dodam tylko do odpowiedzi Nagora -
jeżdżę na rowerze godzinami, orbitrec posiadam i używam;
Ale wysiłek, jaki wykonujemy biegając, jest bez porównania większy niż w tych (czy innych mi znanych dyscyplinach).
Jak zaczynałam biegać, też miałam ogień na twarzy. Dlatego przystopowałam, zaczęłam lżejszy o niebo trening z planem 10-tyg..
Dzisiaj skończyłam 5-ty tydzień. Biegam bez wysiłku, oddycham cicho i swobodnie. I nic mnie nie boli, bo się rozciągam.

p.s. też myślałam, że jeżdżąc po kilka godzin dziennie rowerem mam kondycję. BŁĄD :ojnie:
Cynamonowa_Babka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nagorze:
serdecznie dziękuję za porady. Rzeczywiście, nie ma się co poddawać takim drobiazgom jak atak czerwieni na twarz ani tym bardziej wmawiać sobie, że przyczyna tego leży gdzieś indziej, niż (JEDNAK!) kulejącej kondycji. Pokornie przyjmuję fakt, że widocznie nie jestem taka sprawna, jak mi się to zdaje. I czerwona twarz tego najlepszym dowodem. Zastosuję się do Twoich, prostych - jak sam zauważyłeś - rad (już nie raz się przekonałam, że im coś prostsze, tym lepsze) i będę cierpliwie czekać na efekty, czyli brak sino-czerwoności na twarzy.

cleo1223:

Tak, tak: jednak bieganie a rower/orbitrek/siłowna to zupełnie inna para kaloszy. Widać samej przed sobą ciężko mi się przyznać, że nie mam kondycji do biegania :lalala: i fakt zajeżdżania wręcz roweru nie ma tu nic do rzeczy. Czyli zaczynamy od początku walkę o kondycję :oczko: . Ale natchnęłaś mnie: fakt, iż nie tylko ja mam taki kondycyjno-biegowy problem mimo praktykowania innych form aktywności jakoś podnosi mnie na duchu (nie żebym cieszyła się z nieszczęścia innych, po prostu w grupie raźniej). To pocieszające i mobilizujące :hej: .

Dzięki serdeczne! :)
cleo1223
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

c.babko:
mogę tylko dodać, że im spokojniej i wolniej na początku tym lepiej.
i odpoczywaj.
z rad osób doświadczonych w bieganiu, jedna wydaje mi się szczególnie ważna - musi być czas na regenerację;
a na efekty warto czekać; :oczko:
Cynamonowa_Babka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cleo: widzę, że jesteś z Marek. Ja też mieszkam w okolicy. Po "tamtej" stronie torów :hej:
cleo1223
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

C.Babko
a konkretnie?
Cynamonowa_Babka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To dalsza okolica Marek, bo Lipiny. No ale jednak: w miarę blisko :)
cleo1223
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ok. próbowałam zlokalizować Cię na mapie, ale zdecydowanie za dużo...(25sztuk)

Zlokalizowałam Lipiny, pomiędzy Wyszkowem a Tłuszczem - no ale to chyba nie to.
To jest część Marek?
Jak możesz, to podaj proszę jakąś ulicę do lokalizacji.
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cynamonowa_Babka pisze:No i ta koszmarna czerwień na twarzy! To nie tylko problem estetyczny (ja naprawdę, jestem prawie że sina! tylko pod oczami mam blade plamy i wyglądam, jakby mnie kto wrzątkiem oblał), ale mnie ta twarz po prostu pali "od spodu" :ech: . Ten burak schodzi wolno, dopiero po ok. pół godziny kolor wraca do normalności. Dodam tylko, że mam cerę naczynkową i obawiam się, że takie napady piekącej czerwieni mogą spowodować powstanie kolejnych "pajączków" na buźce.

Co z tym fantem można zrobić?

Będę naprawdę wdzięczna za rady.
Pozdrawiam :hejhej:

Cynamonowa_Babka
skoro masz cerę naczynkową, dbaj odpowiednio o swoją skórę - delikatne kosmetyki do cery wrażliwej naczynkowej (żele, kremy wzmacniające etc - nie muszą być drogie, choć te tzw apteczne naprawdę działają, dodatkowo są wydajne). Unikaj przegrzewania organizmu - zrezygnuj z gorących, długich kąpieli, odpada sauna :(.

ps. co do kosmetyków i Twojej lokalizacji - jest w wawie tania apteka z hurtowymi cenami (kosmetyki, o których wspomnialam kilkanaście- kilkadziesiąt % tańsze). Chcesz, dam namiary.
Tygrysi@tko
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

rutyna i powinno pomóc
Cynamonowa_Babka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cleo --> Chodzi o Stare Lipiny, a więc: tak - te w kierunku na Tłuszcz, zgadłaś :). Może nie jest to najbliższa okolica Marek, no ale zawsze bliżej niż do Warszawy :hej: .

Edda i Tygrysiątko --> Wiem, wiem, już nie takie rzeczy praktykowałam. Słabe naczynka mam "od zawsze", pierwsze pajączki na nogach i buźce pojawiły mi się jak chodziłam do wczesnej podstawówki :orany: Taka uroda. Stosowałam najróżniejsze specyfiki i efekt: żaden. Witamina C w różnej postaci, rytna, wyciągi z kasztanowca itepe, itede... Naczynka jak były, tak są i pojawiają się nowe. Chociaż z rzadka. Ale z drugiej strony, może bez "wspomagaczy" byłoby o wiele gorzej? :niewiem: Co do sposobów pielęgnacji takiej "urody" to też wiem sporo i praktykuję :hejhej: .

Eddo --> Podaj, proszę, namiar na tę aptekę. Może kupię to i owo. Uwielbiam apteki: sam zapach. To chyba jakiś fetysz. Jestem aptekofilem?? :hejhej:
Cóż, "każdy ma jakiegoś bzika, każdy jakieś hobby ma".
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cynamonowa_Babka pisze:Eddo --> Podaj, proszę, namiar na tę aptekę. Może kupię to i owo. Uwielbiam apteki: sam zapach. To chyba jakiś fetysz. Jestem aptekofilem?? :hejhej:
Cóż, "każdy ma jakiegoś bzika, każdy jakieś hobby ma".
ta apteka to ZIKO. Tutaj masz dane adresowe i tel (też Kraków):

http://www.zikoapteki.pl/
ruh hożuf
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

C_Babka to Ty z Wołomina normalnie jesteś, a nie z żadnych Marek, witam krajankę!!! Nie ma się co wstydzić, to bardzo zacne miasto i znane w całej Polsce :oczko: Gdzie ganiasz? W oklicach góry śmieciowej czy bardziej w stronę rezerwatu?
Cynamonowa_Babka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ruhu Hożuf --> No w sumie to już Wołomin, ale mentalnie jakoś lepiej mi brzmią Lipiny Stare :hej: A że jeszcze miasto administracyjnie nie wchłonęło tego terenu, to się tej opcji trzymam :). Może niefortunnie określiłam ten rejon jako okolice Marek, ale przez to, że codziennie 2 x przejeżdżam przez Marki, to wydają mi się one bliskie i patriotyzm lokalny mi się odezwał :).

Ciężko powiedzieć, że ganiam, bo dopiero niedawno zaczęłam walkę (po raz enty...) z bieganiem. Na razie jest rozruch po chodnikach w okolicy Lipińskiej. Jak się rozbiegam (na pewno!) to zaatakuję górę śmieciową.
A rezerwat: co to takiego? Gdzie? (nie znam się, bom nietutejsza, tylko przeszczepiana).
ODPOWIEDZ