Buty dla amatora
-
- Rozgrzewający Się
Witam,
postanowiłem zwrócić się do Was o pomoc w wyborze butów do biegania. Jakiś miesiąc temu zacząłem po prostu biegać. Od tego czasu biegam właściwie codziennie (4-7 km),co przy mojej wadze ok. 90 kg i płaskostopiu powoduje obciążenie stóp/nóg. Z tego co na razie wyczytałem, odpowiednie buty to typ 'motion control'(?), a to ze względu na stabilizację stopy, jeśli dobrze rozumiem i przeciwdziałenie pronacji(?). Długość stopy to 30 cm - więc buty powinny być o jakiś 1 cm dłuższe? Moje pytanie - jakie buty polecicie? Na allegro znalazłem coś takiego http://allegro.pl/item395233256_mizuno_ ... _nowe.html co odpowiada mi cenowo. Nie jestem jednak pewien, czy rozmiar będzie ok. Byłbym wdzięczny, jesli polecicie mi coś konkretnego,może link. Dzięki z góry za odpowiedzi.
Marcin
postanowiłem zwrócić się do Was o pomoc w wyborze butów do biegania. Jakiś miesiąc temu zacząłem po prostu biegać. Od tego czasu biegam właściwie codziennie (4-7 km),co przy mojej wadze ok. 90 kg i płaskostopiu powoduje obciążenie stóp/nóg. Z tego co na razie wyczytałem, odpowiednie buty to typ 'motion control'(?), a to ze względu na stabilizację stopy, jeśli dobrze rozumiem i przeciwdziałenie pronacji(?). Długość stopy to 30 cm - więc buty powinny być o jakiś 1 cm dłuższe? Moje pytanie - jakie buty polecicie? Na allegro znalazłem coś takiego http://allegro.pl/item395233256_mizuno_ ... _nowe.html co odpowiada mi cenowo. Nie jestem jednak pewien, czy rozmiar będzie ok. Byłbym wdzięczny, jesli polecicie mi coś konkretnego,może link. Dzięki z góry za odpowiedzi.
Marcin
- sredniak
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
masz linka do fajnego sklepu www.sklepbiegacza.pl
run your way
www.sklepbiegacza.pl - polecam
www.sklepbiegacza.pl - polecam
- kryminalistyk
- Wyga
Z tym kupowaniem online nie ma się co spieszyć. Najlepiej jak przejdziesz się osobiście do sklepu i najlepiej przebiegniesz kawałek w butach z półki.
Spory wybór ma Decathlon i można sobie u nich pobiegać na bieżni, jak i dookoła sklepu
Mają też sporo promocji.
Spory wybór ma Decathlon i można sobie u nich pobiegać na bieżni, jak i dookoła sklepu

[url=http://runmania.com/rlog/?u=yacca][img]http://runmania.com/f/a8fe816431c32b319621955ea814a757.gif[/img][/url]
-
- Wyga
hej
Ja polecam Athlete's Foot, chyba ze względu na profesjonalną obsługę (ja przynajmniej przy zakupie moich butów na taką trafiłem).
Ja polecam Athlete's Foot, chyba ze względu na profesjonalną obsługę (ja przynajmniej przy zakupie moich butów na taką trafiłem).
[url=http://runmania.com/rlog/?u=Krzychair][img]http://runmania.com/f/52f975dbb143fc8d7cda527e035d7e59.gif[/img][/url]
- zeli
- Zaprawiony W Bojach
to szczęściarz z Ciebie albo ja miałem pecha. swego czasu w jednym ze sklepów w/w sieci zapytałem sprzedawczyń o "Nimbusy". obydwie młode panie zrobiły wielkie oczy i zapytały: "a co to jest ?"Krzychair pisze:hej
kiedy nie daję rady mówię sobie trzeba byc twardym
-
- Zaprawiony W Bojach
Mizuno Renegade to dość strary model ,rocznik 94/95 więc kilka lat wstecz w technologi produkcji , rzeczywiście te buty są z serii motion control
z tej serii to polecam Asics Kayano , GT 2130, 1130
z tej serii to polecam Asics Kayano , GT 2130, 1130
Tomek
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za odpowiedzi i sugestie. A co sądzicie o wkładkach do butów? Na allegro można dostać różne cuda - wkładki i podpiętki? Warte stosowania? Poza tym zgodnie z testem ze strony http://www.sportowy.biz/jak_wybrac_odpowiedni_but.htm moja stopa zmieniła pronację ze znacznej do średniej. Cuda...

-
- Zaprawiony W Bojach
przepraszam , pomyliłem się o dekadę , Renegade to buty oczywiście z 2004 roku , co do wkładek to polecam ironman
Tomek
-
- Rozgrzewający Się
Mizuno Alchemy V lub New Balance mr 730 wn. Zaryzykuję. W Athlete's Foot nie znalazło się nic dla mnie, ale obsługa świetna - rzeczowa i uprzejma, Go Sport (oba w CH OSowa) - koszmar, niekompetentny sprzedawca, który niekoniecznie rozumiał co to znaczy 'pronacja' i usiłował wcisnąć mi jakieś New Balance tłumacząc 'że one też są biegowe'. W sumie żal gadać, ale sklep odradzam, jeśli ktoś tak jak ja nie bardzo zna się na rzeczy. To tyle. Mam nadzieję, że Mizuno/NB spełnią oczekiwania. Pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
Nie będe zaczynał nowego tematu ale chciałem sobie kupić New Balance model 736 i mam problem z doborem rozmiaru.
Mam stope o rozmiarze około 29,5 cm i nie umie dopasować butów.
Nie lubie czuć dużym -palcem butów z przodów i gdy próbuje przymierzać większe to znów się okazuje że buty wyskakują mi tam gdzie pieta jest.
Z rozmiarówki NB wynika że powinienem wybrać nr 47(30,5 cm) czy może 48(31 cm)? Czy luz z przodu może być taki? Nie będą one mi z tyłu wyskakiwać?
Mam stope o rozmiarze około 29,5 cm i nie umie dopasować butów.
Nie lubie czuć dużym -palcem butów z przodów i gdy próbuje przymierzać większe to znów się okazuje że buty wyskakują mi tam gdzie pieta jest.
Z rozmiarówki NB wynika że powinienem wybrać nr 47(30,5 cm) czy może 48(31 cm)? Czy luz z przodu może być taki? Nie będą one mi z tyłu wyskakiwać?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Możesz pokombinować z szerokością buta bo NB teoretycznie oferuje różne szerokości.
Ale może to jest to samo co w moim przypadku.
Poprostu NB sa robione pod amerykanów którzy mają szerokie, płaskie stopy i nie pasują do Twojej. W moim przypadku z większością ich modeli zawsze tak było.
Ale może to jest to samo co w moim przypadku.
Poprostu NB sa robione pod amerykanów którzy mają szerokie, płaskie stopy i nie pasują do Twojej. W moim przypadku z większością ich modeli zawsze tak było.
- zeli
- Zaprawiony W Bojach
buty można kupować przez internet, ale mając je wcześniej na nogach. ja od czterech lat biegam w asicsach, więc nie mam problemu, kupuję przez inetrnet, ale dwie pierwsze pary kupiłem na imprezach biegowych mierząc i sprawdzając dokładnie buty.milady pisze:a jak w koncu? polecacie kupowac but przez internet czy raczej nie?? w internecie jest chyba lepszy wybor, z drugiej strony buty sportowe musza byc swietnie dopasowane i bez mierzenia nie wyobrazam sobie ich kupna
kiedy nie daję rady mówię sobie trzeba byc twardym
-
- Rozgrzewający Się
w sumie fakt, ze buty sportowe musza byc swietnie dobrane - to musi byc przemyslany zakup bez zadnej pomylki. potem moze tez bede zastanawiala sie nad sklepami internetowymi, ale na razie musze poprzymierzac i dobrac sobie dopiero odpowiednie obuwie