Buty dla amatora

azrael33
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
postanowiłem zwrócić się do Was o pomoc w wyborze butów do biegania. Jakiś miesiąc temu zacząłem po prostu biegać. Od tego czasu biegam właściwie codziennie (4-7 km),co przy mojej wadze ok. 90 kg i płaskostopiu powoduje obciążenie stóp/nóg. Z tego co na razie wyczytałem, odpowiednie buty to typ 'motion control'(?), a to ze względu na stabilizację stopy, jeśli dobrze rozumiem i przeciwdziałenie pronacji(?). Długość stopy to 30 cm - więc buty powinny być o jakiś 1 cm dłuższe? Moje pytanie - jakie buty polecicie? Na allegro znalazłem coś takiego http://allegro.pl/item395233256_mizuno_ ... _nowe.html co odpowiada mi cenowo. Nie jestem jednak pewien, czy rozmiar będzie ok. Byłbym wdzięczny, jesli polecicie mi coś konkretnego,może link. Dzięki z góry za odpowiedzi.
Marcin
PKO
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

masz linka do fajnego sklepu www.sklepbiegacza.pl
run your way

www.sklepbiegacza.pl - polecam
Awatar użytkownika
kryminalistyk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Z tym kupowaniem online nie ma się co spieszyć. Najlepiej jak przejdziesz się osobiście do sklepu i najlepiej przebiegniesz kawałek w butach z półki.

Spory wybór ma Decathlon i można sobie u nich pobiegać na bieżni, jak i dookoła sklepu ;) Mają też sporo promocji.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=yacca][img]http://runmania.com/f/a8fe816431c32b319621955ea814a757.gif[/img][/url]
Krzychair
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

hej
Ja polecam Athlete's Foot, chyba ze względu na profesjonalną obsługę (ja przynajmniej przy zakupie moich butów na taką trafiłem).
[url=http://runmania.com/rlog/?u=Krzychair][img]http://runmania.com/f/52f975dbb143fc8d7cda527e035d7e59.gif[/img][/url]
Awatar użytkownika
zeli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Krzychair pisze:hej
Ja polecam Athlete's Foot, chyba ze względu na profesjonalną obsługę (ja przynajmniej przy zakupie moich butów na taką trafiłem).
to szczęściarz z Ciebie albo ja miałem pecha. swego czasu w jednym ze sklepów w/w sieci zapytałem sprzedawczyń o "Nimbusy". obydwie młode panie zrobiły wielkie oczy i zapytały: "a co to jest ?"
kiedy nie daję rady mówię sobie trzeba byc twardym
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mizuno Renegade to dość strary model ,rocznik 94/95 więc kilka lat wstecz w technologi produkcji , rzeczywiście te buty są z serii motion control
z tej serii to polecam Asics Kayano , GT 2130, 1130
Tomek
azrael33
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedzi i sugestie. A co sądzicie o wkładkach do butów? Na allegro można dostać różne cuda - wkładki i podpiętki? Warte stosowania? Poza tym zgodnie z testem ze strony http://www.sportowy.biz/jak_wybrac_odpowiedni_but.htm moja stopa zmieniła pronację ze znacznej do średniej. Cuda...:)
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przepraszam , pomyliłem się o dekadę , Renegade to buty oczywiście z 2004 roku , co do wkładek to polecam ironman
Tomek
azrael33
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mizuno Alchemy V lub New Balance mr 730 wn. Zaryzykuję. W Athlete's Foot nie znalazło się nic dla mnie, ale obsługa świetna - rzeczowa i uprzejma, Go Sport (oba w CH OSowa) - koszmar, niekompetentny sprzedawca, który niekoniecznie rozumiał co to znaczy 'pronacja' i usiłował wcisnąć mi jakieś New Balance tłumacząc 'że one też są biegowe'. W sumie żal gadać, ale sklep odradzam, jeśli ktoś tak jak ja nie bardzo zna się na rzeczy. To tyle. Mam nadzieję, że Mizuno/NB spełnią oczekiwania. Pozdrawiam
Mario1x
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie będe zaczynał nowego tematu ale chciałem sobie kupić New Balance model 736 i mam problem z doborem rozmiaru.
Mam stope o rozmiarze około 29,5 cm i nie umie dopasować butów.
Nie lubie czuć dużym -palcem butów z przodów i gdy próbuje przymierzać większe to znów się okazuje że buty wyskakują mi tam gdzie pieta jest.
Z rozmiarówki NB wynika że powinienem wybrać nr 47(30,5 cm) czy może 48(31 cm)? Czy luz z przodu może być taki? Nie będą one mi z tyłu wyskakiwać?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Możesz pokombinować z szerokością buta bo NB teoretycznie oferuje różne szerokości.
Ale może to jest to samo co w moim przypadku.
Poprostu NB sa robione pod amerykanów którzy mają szerokie, płaskie stopy i nie pasują do Twojej. W moim przypadku z większością ich modeli zawsze tak było.
milady
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a jak w koncu? polecacie kupowac but przez internet czy raczej nie?? w internecie jest chyba lepszy wybor, z drugiej strony buty sportowe musza byc swietnie dopasowane i bez mierzenia nie wyobrazam sobie ich kupna
Awatar użytkownika
zeli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

milady pisze:a jak w koncu? polecacie kupowac but przez internet czy raczej nie?? w internecie jest chyba lepszy wybor, z drugiej strony buty sportowe musza byc swietnie dopasowane i bez mierzenia nie wyobrazam sobie ich kupna
buty można kupować przez internet, ale mając je wcześniej na nogach. ja od czterech lat biegam w asicsach, więc nie mam problemu, kupuję przez inetrnet, ale dwie pierwsze pary kupiłem na imprezach biegowych mierząc i sprawdzając dokładnie buty.
kiedy nie daję rady mówię sobie trzeba byc twardym
milady
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

w sumie fakt, ze buty sportowe musza byc swietnie dobrane - to musi byc przemyslany zakup bez zadnej pomylki. potem moze tez bede zastanawiala sie nad sklepami internetowymi, ale na razie musze poprzymierzac i dobrac sobie dopiero odpowiednie obuwie
ashaa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dokładnie, to jest najlepszy pomysł :) każdy doradza wg własnego gustu, ale musisz przede wszystkim sprawdzić butki na sobie :) daj znać jakim model wybrałaś
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ