4energy półmaraton 2008

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

tez biegne w klatowicach dozobaczenia na starcie :-)
PKO
Tyna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Organizatorzy mierzą wysoko. Wakacyjny "gorący temat" czy faktycznie w przyszłym roku wystartuje I Silesia Marathon a w nim Paula Radcliffe?

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... nie__.html
Wtrzewik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

to jest dla mnie super wiadomość!!!!
Nie można sobie wymarzyć lepszego debiutu w maratonie niz na własnych śmieciach w Silesia Maraton, przy komplecie kibiców (czytaj: rodzinki). To się musi udać!!!!
prz3m3k
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

To jest to! Pierwszy maraton w życiu to będzie Silesia Maraton - o ile dojdzie do skutku :-).
[url=http://runmania.com/rlog/?u=prz3m3k][img]http://runmania.com/f/95860032d3b29879c0c637b0f21adf98.gif[/img][/url]
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:38
Życiówka w maratonie: 3:25:27

Nieprzeczytany post

Gdyby to była wiosna przyszłego roku to miałbym już wyznaczony następny cel. To był by mój pierwszy maraton w życiu i mam nadzieję, że dojdzie do skutku.
4eng
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzisiaj, na stronach 4energy.pl rusza konkurs w którym można wygrać m.in. nocleg w 4* hotelu Qubus Prestige Katowice. Konkurs jest skierowany do uczestników Półmaratonu 4energy.
Wystarczy odpowiedzieć na trzy pytania a może los uśmiechnie się do Ciebie?
Serdecznie zapraszamy!

http://www.4energy.pl/konkurs_biegowy/
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Tyna pisze:Organizatorzy mierzą wysoko. Wakacyjny "gorący temat" czy faktycznie w przyszłym roku wystartuje I Silesia Marathon a w nim Paula Radcliffe?

Fajnie byłoby obejrzeć Paulę, ale niestety wymienione w tym tekście sumy można włożyć między bajki. Za 40 tys. zł można sprowadzić co najwyżej średniej klasy Kenijczyka. Paula za ostatni start w Londynie skasowała 300 tysięcy funtów plus 100 tysięcy za ewentualne zwycięstwo i czas. Do tego dochodzą premie od sponsorów, które otrzymuje sie tylko za prestiżowe biegi, na pewno nie za maraton w Katowicach. W przypadku Haile w Berlinie mówi się o 400 tysiącach dolarów. Czyli żeby sprowadzić tej klasy zawodnika w maratonie, trzeba w opłacie startowej, nagrodach i bonusach wyłożyć co najmniej 500 tysięcy dolarów. Jeśli w Katowicach udałoby się taniej - byłbym pod wrażeniem. Jeśli za 40 tys. złotych ktoś ściągnie Paulę do Katowic, zostanie królem menedżerów. Chyba że za tę sumę ma być starterem biegu - to w miarę realne.
4eng
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:
Tyna pisze:Organizatorzy mierzą wysoko. Wakacyjny "gorący temat" czy faktycznie w przyszłym roku wystartuje I Silesia Marathon a w nim Paula Radcliffe?

Fajnie byłoby obejrzeć Paulę, ale niestety wymienione w tym tekście sumy można włożyć między bajki. Za 40 tys. zł można sprowadzić co najwyżej średniej klasy Kenijczyka. Paula za ostatni start w Londynie skasowała 300 tysięcy funtów plus 100 tysięcy za ewentualne zwycięstwo i czas. Do tego dochodzą premie od sponsorów, które otrzymuje sie tylko za prestiżowe biegi, na pewno nie za maraton w Katowicach. W przypadku Haile w Berlinie mówi się o 400 tysiącach dolarów. Czyli żeby sprowadzić tej klasy zawodnika w maratonie, trzeba w opłacie startowej, nagrodach i bonusach wyłożyć co najmniej 500 tysięcy dolarów. Jeśli w Katowicach udałoby się taniej - byłbym pod wrażeniem. Jeśli za 40 tys. złotych ktoś ściągnie Paulę do Katowic, zostanie królem menedżerów. Chyba że za tę sumę ma być starterem biegu - to w miarę realne.
Pieniądze są ważne (niektórzy powiedzą, że najważniejsze) ale czasami liczy się jeszcze coś ...
Czas pokaże czy był to tylko "wakacyjny artykuł" czy może jednak "coś więcej" :-)

Póki co, kolejnym obok Fortis Banku i firmy Reporter) sponsorem Półmaratonu 4energy został ArceloMittal.
4eng
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Choć do startu jeszcze ponad miesiąc, na liście startowej zarejestrowanych jest już ponad pół tysiąca zawodników!
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

4eng - jeśli Paula przyjedzie do Katowic, to będę pierwszym, który się tam zjawi, żeby ją obejrzeć. Ale na razie pozostanę sceptyczny. Zastanawiam się, jakim argumentem musielibyście dysponować, żeby pokonać w wyścigu o nią takie maratony jak Nowy Jork, Boston, Londyn, Berlin czy maratony japońskie.

Sukcesem byłoby już sprowadzenie zawodniczki klasy 2:25 w maratonie, np. takiej Mary Yamauchi. Niestety, obawiam się, że skończy się jak w większości polskich biegów, na sprowadzeniu Kenijczyków od niezawodnego i obrotnego trenera Niebudka.
Tyna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sceptycyzm to chyba nasza cecha narodowa. Najlepiej ponarzekać, pozazdrościć, powytykać i ... nic nie robić.
Stolica chwaliła się w ubiegłym roku startem olimpijczyka, złotego medalisty. I co? "Wysłużony" zawodnik, który karierę zawodową już ma za sobą nie zachwycił.
W Katowicach wystartowałam w półmaratonie po raz pierwszy w życiu. Od tego czasu ukończyłam kilkanaście półmaratonów ale i kilka maratonów.
Obserwuję rozwój tej imprezy i bardzo mi się podoba to co się dzieje w rodzinnych Katowicach.
Meta w Spodku, większe nagrody dla kobiet niż dla mężczyzn i co najważniejsze wspaniała atmosfera to są te rzeczy które odróżniają ten bieg od innych w kraju. Widać, że impreza o skromnym budżecie jest w stanie zaistnieć na krajowym rynku biegowym. Czy przyjazd takiej lub innej gwiazdy biegania coś zmieni? Czy sama impreza dzięki temu zmieni charakter - na pewno nie bo o tym stanowią biegacze, kibice i "to coś" co tak trudno wytłumaczyć.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Tyna, nie wiem, do kogo są słowa o nic nierobieniu. Jeśli do mnie, to trochę nietrafione, bo całe bieganie.pl to w jakiejś tam części efekt mojej pracy.

To, że w Warszawie startowały "przechodzone" gwiazdy, każdy wie. To, że półmaraton w Katowicach jest niezły - też słyszałem. Moje zastrzeżenia są tylko takie, że jako gość, który co nieco wie o tym rynku, nie wierzę, że za 40 tys. złotych w Katowicach wystartuje Paula Radcliffe. Za 40 tysięcy może być, według mnie, co najwyżej starterem. Ostatnio skasowała bowiem 300 tysięcy funtów w Londynie za sam start. 20 tysięcy dolarów za start w maratonie to stawka dla zawodniczki na poziomie 2:25, bez większych osiągnięć.

Poza tym - jak najbardziej zależy mi na rozwoju polskich biegów, jeśli o to chodzi. A jeśli nie o to, to nie wiem, o co.
arosa
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

To czy w Katowicach pobiegnie zawodowy biegacz, biegaczka jest bez znaczenia. Znaczenie ma liczba biegaczy amatorów, dla których ukończenie biegu jest celem. "Zarabiam aby biegać"
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Arosa, nie do końca. Dla każdego amatora ukończenie biegu jest ważne, ale dla sponsorów liczy się "waga" biegu, a nią uzyskuje się poprzez udział mocnych zawodników. Sponsorom i organizatorom zależy na tym, aby impreza była głośna i medialna, a amatorzy są jednak mało medialni. O biegach koleżeńskich nikt nie pisze, nie mówi w mediach. Dlatego udział mocnych zawodników to pierwszy, podstawowy krok do tego, aby impreza miała prestiż. Jeśli ich nie ma - bieg jest podrzędny, lokalny. Publiczność też nie przyjdzie oglądać amatorów (poza rodziną) - chce widzieć znane twarze, znane nazwiska, szybkich zawodników. Nawet na bieganie.pl, które jest przychylne organizatorom, nie piszemy o lokalnych piknikach, bo to nie interesuje nikogo poza uczestnikami. Robimy materiały, zdjęcia (i tak zachowują się wszystkie media) tam, gdzie dzieje się coś znaczącego sportowo.
prz3m3k
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:Arosa, nie do końca. Dla każdego amatora ukończenie biegu jest ważne, ale dla sponsorów liczy się "waga" biegu, a nią uzyskuje się poprzez udział mocnych zawodników. Sponsorom i organizatorom zależy na tym, aby impreza była głośna i medialna, a amatorzy są jednak mało medialni. O biegach koleżeńskich nikt nie pisze, nie mówi w mediach. Dlatego udział mocnych zawodników to pierwszy, podstawowy krok do tego, aby impreza miała prestiż. Jeśli ich nie ma - bieg jest podrzędny, lokalny. Publiczność też nie przyjdzie oglądać amatorów (poza rodziną) - chce widzieć znane twarze, znane nazwiska, szybkich zawodników. Nawet na bieganie.pl, które jest przychylne organizatorom, nie piszemy o lokalnych piknikach, bo to nie interesuje nikogo poza uczestnikami. Robimy materiały, zdjęcia (i tak zachowują się wszystkie media) tam, gdzie dzieje się coś znaczącego sportowo.
Rozsądne słowa, niestety tego typu imprezy bez sponsorów stają się tylko lokalnymi imprezami. Dla sponsorów liczy się rozgłos, więc będą dbać o wysoki prestiż imprezy. A myślę, że dla zwykłych uczestników ma znaczenie czy startują w np. Maratonie Poznańskim, czy też w Biegu o puchar Sołtysa ... :hahaha:
[url=http://runmania.com/rlog/?u=prz3m3k][img]http://runmania.com/f/95860032d3b29879c0c637b0f21adf98.gif[/img][/url]
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ