Potrawy makaronowe

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 1681
Rejestracja: 19 cze 2001, 10:04
Lokalizacja: już tylko okolice Krk i góry :)

Nieprzeczytany post

Quote: from wojtek on 3:11 pm on Sep. 3, 2001
 No poczatek przetestowalem przepis wg. Joycat ( z wkladka miesna ) . Zaakcentowalem wino i pieprz bo lubie wyrazisty sos . Dodalem ziola z wlasnego ogrodka . Polecam !!!

 Czy sa jeszcze jacys degustatorzy ?
Ziołka z własnego ogródka, :spoczko: :spoczko: :spoczko: ? Wojtku co to za ziółka?


(Edited by herson at 8:52 am on April 9, 2002)


(Edited by herson at 8:54 am on April 9, 2002)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 10535
Rejestracja: 19 cze 2001, 04:38
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Lokalizacja: lokalna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To sa ziolka do jedzenia a nie trawka do palenia ;)
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
caryca
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 948
Rejestracja: 23 lip 2001, 17:07
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: dania/warszawa
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzisiaj bedzie przepis bardziej zdrowszy

klasycznie- makaron
czosnek+ cebula -siekamy/kroimy jak kto woli i wrzucamy na odrobinke ( 1/10 tego co Maklowicz nazywa troche;) ) oleju
na wiosne moze byc dymka
pozniej kroimy papryke i dodajemy, potem albo blanszujemy albo nie ( wtedy trzeba bedzie calosc troche poddusic) dodajemy brokuly poobrywane na male kawalki
jak to sie juz jakos poddusi - a jak juz nie bedzie oleju to podlewamy woda tak po trochu zeby sie nam zupa nie zrobila ;)  dodajemy pieczarki pokrojone na podobna wielkosc co papryka - zeby to nam ladnie na talezu wygladalo
jak warzywa beda miekie dodajemy sos pomidorowy - ja dodaje czysty i pozniej przyprawy jak kto woli- bazylia majeranek, sol, pieprz, papryczka czerwona (moze troche nie bardzo, ale jest ok) i to co kto lubi

jak ktos lubi miec wkladke to warzywa wymieszac trzeba z przygotowana na innej patelni miesina

smacznego
aga
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 1681
Rejestracja: 19 cze 2001, 10:04
Lokalizacja: już tylko okolice Krk i góry :)

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy mój prosty przepis będzie miał tu siłę przebicia, ale spróbuję.  

Najzwyklejsze sphagetti po bolońsku.

1. 50 dkg mielonego mięsa np. indyczego
2. Podsmażamy na oleju
3. Dodajemy 3 ząbki czosnku ( ja dodaję duuuużo
   więcej )
4. Sól czosnkowa lub czosnek granulowany, pieprz,
   czerwona paryka i jeśli ktoś uważa za stosowne
   to inne ziółka np. bazylia
5. Mieszamy. mieszamy itd.
6. Dodajemy duży sos Dolmio, potem małą puszkę
   zielonego groszku, kukurydzy i jeśli ktoś będzie
   uważał, że w smaku mu jeszcze czegoś brakuje
   można dodać Fix Knorra ( Bolognese )
7. Wszystko porządnie mieszamy, przykrywamy i przez
   chwilkę dusimy na wolnym ogniu.
8. Gotujemy długie sphagetti - polewamy sosikiem,
   posypujemy parmezanem i..... delektujemy się.

Życzę smacznego!!

PS. Już wiem jak pokonam chandrę związaną z moją kontuzją. Jest tu tyle pysznych przepisów, że starczy mi na klika dni.....:hej::hej::hej:
Awatar użytkownika
Daaga
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 270
Rejestracja: 28 cze 2001, 11:34
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa

Nieprzeczytany post

Ostatnio wyprobowalam przepis Joycat na spageterie szpinakowo-serowa (przepis: patrz 1 str.).
Zrobilam z makaronem w ksztalcie slimakow czy to uszek.
WYSMIENITE zwlaszcza, ze w przepisie jest curry, ktore wyostrza smak.
PYCHOTA!!!
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 3301
Rejestracja: 01 cze 2002, 00:00
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa - Bemowo

Nieprzeczytany post

:taktak:
Awatar użytkownika
emte
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 464
Rejestracja: 11 sty 2002, 20:04
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Wesoła

Nieprzeczytany post

Też zrobiłem spagetti z czosnkiem. Bajka.
Marek T.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 10535
Rejestracja: 19 cze 2001, 04:38
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Lokalizacja: lokalna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Prosze o przeniesienie tematu do dzialu Dieta i Suplementacja
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
dr_tayson
Wyga
Wyga
Posty: 71
Rejestracja: 27 kwie 2008, 12:59
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Wrocław

Nieprzeczytany post

pesto.... z czarnymi oliwkami i na świderkach Lubelli :d..... coś pięknego :]
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 359
Rejestracja: 21 mar 2008, 12:59
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: zabrze
Kontakt:

Nieprzeczytany post

makaron penne z sosem pesto i parmezanem, oraz makaron penne z sosem pieczarkowo smietanowym i serem plesniowym.polecam
run your way

www.sklepbiegacza.pl - polecam
Awatar użytkownika
dr_tayson
Wyga
Wyga
Posty: 71
Rejestracja: 27 kwie 2008, 12:59
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Wrocław

Nieprzeczytany post

sredniak pisze:makaron penne z sosem pesto i parmezanem, oraz makaron penne z sosem pieczarkowo smietanowym i serem plesniowym.polecam
dobry ten makaron >??
bo juz rozne probowałem i tylko lubelle udaje mi się robić na aldente idealnie sprężysta ;]
ruh hożuf
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 710
Rejestracja: 26 gru 2007, 09:56
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Najlepsze są kluski z makaronem.....
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 559
Rejestracja: 26 sty 2008, 23:33

Nieprzeczytany post

dr_tayson pisze:dobry ten makaron >??
bo juz rozne probowałem i tylko lubelle udaje mi się robić na aldente idealnie sprężysta ;]
jeśli chodzi Ci o penne jako takie, to lubella to marka, penne zaś to rodzaj makaronu, jak spaghetti np - czyli kształt. W lubelli penne to pióra, czyli takie skośne rurki.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Posty: 32176
Rejestracja: 10 lip 2002, 15:20
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48
Lokalizacja: Polska cała :)

Nieprzeczytany post

Ale Lubella chyba nie robi z Semoliny więc nie może być prawdziwie al'dentyczna ;)
Awatar użytkownika
dr_tayson
Wyga
Wyga
Posty: 71
Rejestracja: 27 kwie 2008, 12:59
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Wrocław

Nieprzeczytany post

Edda pisze:jeśli chodzi Ci o penne jako takie, to lubella to marka, penne zaś to rodzaj makaronu, jak spaghetti np - czyli kształt. W lubelli penne to pióra, czyli takie skośne rurki.
Ale Lubella chyba nie robi z Semoliny więc nie może być prawdziwie al'dentyczna
ahhha :D
No to widze musze poszezyc wiedze z tej dziedziny ;]
a jaki makaronik polecacie do pesto (tak zeby mozna bylo kupic w sklepie u nas ;>)
Bo ja to poprostu moge jesc w kazdej ilosci, a jesli mogloby byc jeszcze lepsze..... :>
ODPOWIEDZ