faktem jest ze robie treiengi pod długie dystanse bo moim celem jest maraton ale narazie trzeba zgibuć wagę.
Protokół Tabaty - trening na podniesienie VO 2 max ?
- 
				Browser
 - Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
 - Życiówka w maratonie: brak

Odkopałem ten temat więc sie wypowiem. jakos na dniach spróbuje wykonać tabate na stadionie i dam znać jakei były efekty i samopoczucie.
faktem jest ze robie treiengi pod długie dystanse bo moim celem jest maraton ale narazie trzeba zgibuć wagę.

gg 3305061
						- 
				rwJasiu
 - Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: <35'

Jest to bardzo ciekawy trening. Słyszałem, że stosuje go coraz więcej sportowców ( nie mówię o amatorach tylko zawodowcach). Dobrym przykładem jest nasz polski wioślarz, mistrz świata...
Pan Tabata to naukowiec który współpracuje z Japońskimi Olimpijczykami wiec lipy chyba nie ma ale nie jest powiedziane, że ten trening pomaga wszystkim i należy z niego korzystać.

Pan Tabata to naukowiec który współpracuje z Japońskimi Olimpijczykami wiec lipy chyba nie ma ale nie jest powiedziane, że ten trening pomaga wszystkim i należy z niego korzystać.
- 
				rwJasiu
 - Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: <35'

Więc napisz nam swoje odczucia. Na pewno po zrobieniu takiej seryjki będziesz miał mroczki przed oczami :P to pewne. Bardziej ciekawy jestem czy poczujesz różnicę robiąc to systematycznie czyli po jakimś czasie.Browser pisze:No ja nie jestem zawodowcem ale chętnie spróbuje go wykonać i będę chciał go robić regularnie.
- 
				Browser
 - Zaprawiony W Bojach

No na tregning wezme ze soba kumpla co by mnie w razie czego podratował. I napewno napisze jak sie czułęm i czy widze efekty. głownie chodzi mi o zrzucenie masy awięc zobaczymy 

gg 3305061
						- Adam Klein
 - Honorowy Red.Nacz.
 - Życiówka na 10k: 36:30
 - Życiówka w maratonie: 2:57:48

Chciałem wam powiedzieć, że to jest naprawdę niebezpieczny trening.
Dla biegacza.
Wg mnie w kolarstwie nie ma tego typu ryzyk co w bieganiu przy intensywności na maksa.
Ja w 2004 roku robiąc coś takiego uszkodziłem sobie więzadło krzyżowe.
Pewnie to można poprawić odpowiednią pracą siłową, rozciąganiami, poza tym wiek też jest ważny - ale ryzyko tutaj jest naprawdę spore.

Dla biegacza.
Wg mnie w kolarstwie nie ma tego typu ryzyk co w bieganiu przy intensywności na maksa.
Ja w 2004 roku robiąc coś takiego uszkodziłem sobie więzadło krzyżowe.
Pewnie to można poprawić odpowiednią pracą siłową, rozciąganiami, poza tym wiek też jest ważny - ale ryzyko tutaj jest naprawdę spore.
- 
				Browser
 - Zaprawiony W Bojach

Obiecałem awięc piszę. Spróbowałęm dzisiaj zrobic Tabate. NIestety jeszcze nie ta forma. NIe wiem czy jestem w stanie wam przekazać jaka to jest intensywnosc i jaki zajazd dla organizmu. NIc mi sie nie stało tak jak ostrzegał fredzio dobre rozciągnie i rozgrzewka spełniły swoją role. natomiast Tabata. Gdy biegniesz wydaje sie jakbys robił z 1 minute biegu a jak masz luz to wydaje sie ze to 3 sekundy a nie 10. poprostu zajazd w 3 dupy. Czytacja tego posta nie pojmiecie "mocy" tego treniengu spróbujcie sami a sie przekonacie. Ale pamietajcie ekstra rozgrzewka i extra rozciąganie.!!!!!!

gg 3305061