Protokół Tabaty - trening na podniesienie VO 2 max ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Browser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Odkopałem ten temat więc sie wypowiem. jakos na dniach spróbuje wykonać tabate na stadionie i dam znać jakei były efekty i samopoczucie.
faktem jest ze robie treiengi pod długie dystanse bo moim celem jest maraton ale narazie trzeba zgibuć wagę.:)
gg 3305061
PKO
rwJasiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <35'

Nieprzeczytany post

Jest to bardzo ciekawy trening. Słyszałem, że stosuje go coraz więcej sportowców ( nie mówię o amatorach tylko zawodowcach). Dobrym przykładem jest nasz polski wioślarz, mistrz świata...

Pan Tabata to naukowiec który współpracuje z Japońskimi Olimpijczykami wiec lipy chyba nie ma ale nie jest powiedziane, że ten trening pomaga wszystkim i należy z niego korzystać.
Browser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No ja nie jestem zawodowcem ale chetnie spróbuje go wykonac i bede chciał go robić regularnie.
gg 3305061
rwJasiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <35'

Nieprzeczytany post

Browser pisze:No ja nie jestem zawodowcem ale chętnie spróbuje go wykonać i będę chciał go robić regularnie.
Więc napisz nam swoje odczucia. Na pewno po zrobieniu takiej seryjki będziesz miał mroczki przed oczami :P to pewne. Bardziej ciekawy jestem czy poczujesz różnicę robiąc to systematycznie czyli po jakimś czasie.
Browser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No na tregning wezme ze soba kumpla co by mnie w razie czego podratował. I napewno napisze jak sie czułęm i czy widze efekty. głownie chodzi mi o zrzucenie masy awięc zobaczymy :)
gg 3305061
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jestem bardzo ciekawy jak koledzy zaeragowlai na trening Tabaty

Tompoz
Tompoz
Browser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jutro dostane wkłądki to mam zamiar zrobić zobaczymy jak wyjdzie:)
gg 3305061
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Chciałem wam powiedzieć, że to jest naprawdę niebezpieczny trening.
Dla biegacza.
Wg mnie w kolarstwie nie ma tego typu ryzyk co w bieganiu przy intensywności na maksa.
Ja w 2004 roku robiąc coś takiego uszkodziłem sobie więzadło krzyżowe.
Pewnie to można poprawić odpowiednią pracą siłową, rozciąganiami, poza tym wiek też jest ważny - ale ryzyko tutaj jest naprawdę spore.
Browser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Obiecałem awięc piszę. Spróbowałęm dzisiaj zrobic Tabate. NIestety jeszcze nie ta forma. NIe wiem czy jestem w stanie wam przekazać jaka to jest intensywnosc i jaki zajazd dla organizmu. NIc mi sie nie stało tak jak ostrzegał fredzio dobre rozciągnie i rozgrzewka spełniły swoją role. natomiast Tabata. Gdy biegniesz wydaje sie jakbys robił z 1 minute biegu a jak masz luz to wydaje sie ze to 3 sekundy a nie 10. poprostu zajazd w 3 dupy. Czytacja tego posta nie pojmiecie "mocy" tego treniengu spróbujcie sami a sie przekonacie. Ale pamietajcie ekstra rozgrzewka i extra rozciąganie.!!!!!!
gg 3305061
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ