Cel 1km - start od 0...

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Conquer
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam!

Na poczatku lipca czeka mnie bieg na 1km :ble: Postanowiłem zaczac przygotowania... :hej: mam 19 lat, prawie 190cm wzrostu i okolo 75 kg wagi...

Od roku duzo jezdze na rowerze (na liczniku 3500km), wiec wydawalo mi sie, że z biegiem wielkiego problemu nie bedzie, a jednak...

I dzien - ubior: sportowe buty, dzinsy i kurteczka polarowa... stoper w lape... trasa na drodze asfaltowej prowadzaca przez las... bieg na sprawdzenie czasu :bum: masakra :lalala: ja nie mam w ogole kondycji biegowej... 2 przestoje podczas biegu... pluca prawie wyplute... czas 4:35 załamka :chlip: ledwo doczlapalem sie na nogach do domu...

II dzien - taki sam ubior... bieg (1000 m ze stoperem)... nadal masakra :bum: jeden przestoj... pluca prawie wyplute... czas 4:30... 5 min lapania oddechu i postanowilem wrocic ten kilometr spowrotem jednak lajtowym tempem, aby dobiec tylko... jakos wrocilem... powrotny km 6:30...

III dzien - ubior ponownie taki sam... bieg (1000m ze stoperem)... kryzys przychodzil w tym samym momencie, jednak go pokonalem... dobieglem bez zadnej przerwy, w miare rownym tempem... 4:20... lajtowy 3 minutowy odpoczynek i relaksujacy kilometr powrotny... czas 6 minut...

IV dzien - ubior: postanowilem zamienic dzinsy na krociutkie spodenki do siaty, kurta polarowa zostaje... bieg wydaje sie podobny do dnia wczesniejszego, staram sie utrzymywac rowne tempo... dobiegam sprawdzam... 4 minuty! 2 minutowy odpoczynek, kilometr powrotny czas 5 minut...

I tak oto wygladaja moje poczatki... dla wielu te czasy to sa kpina i w ogole, jednak ja jestem z siebie dumny, gdy z kazdym biegiem na stoperze pare sekund ucietych :hej: czuje, ze organizm powoli przyzwyczaja sie do biegania...

Narazie postanowilem sobie biegac codziennie tak jak teraz... 1km szybsze tempo, krotki odpoczynek i 1km powrotny wolnejszym tempem... czyli dziennie 2 km po asfaldzie, po plaskim terenie...

Tak jak wspomnialem wczesniej,start w biegu na 1 km, cel: 3:30-3:20 uzyskany czas... mam 2 miesiace na przygotowania...

jeszcze 3 dni pobiegam sobie moim treningiem, jednak pozniej chcialbym przyjac jakis profesjonalniejszy trening... i w tym momencie prosze Was o pomoc... jak biegac? ile biegac? o jakies cenne rady...

lubie sport, mam cel i chce go osiagnac, z Wasza pomoca dam rade :oczko:

pozdrawiam i licze na komentarze :ble:
New Balance but biegowy
Browser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

NO to chłopie masz wyzwanie. dam Cikilka rad ktoś Ci coś pomoze napewno:
1. zmień podłoze nei asfala a trawka żriwrek miekki teren dbaj o stawy.
2. rób bardzo porzadne rozcągania lekie rozgrzewki. pamietaj aby dobrze rozgrzac biodra kolana staw skokowy wszyskie te miesnie rozciagnij. łydki achillesa i miesnie 4 głowe ud!! Rób równiez w domu jakies naciagnia przysiady. chciałbym Ci pwoeidzec abys biegał co 2 dzień ale czas Cie nagli. jednak co jakis czas zrób mała przerwę. postaraj się zwiekszyć trase do 2 km np. podkrecisz wydolnosc i zdolnosc wysiłkowa organizmu. co jakis czas rób sobie przebierzki (ale tylko po rozgrzece i rozgiąganiu!!!!!!). i ćwicz ćwicz ćwicz.
zmień dzinsy na coś lżejszego.
o rozgrzewce krzycze ci dlatego abys nie uszkodził sie podczas biegu i nie zawalił miesiąca. rozgrzewaj sie i rozciągaj przed i rozciągaj sie także po biegach. duzo duzo wody i samo zaparcia aczkolwiek nie przesadz bo sie zajedziesz a nie wytrenujesz.:)
pzdr. B.
gg 3305061
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

http://bieganie.pl/?cat=19 Tu masz plany treningowe.
Browser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=385
mysle ze to najlepszy dla Ciebie.
gg 3305061
Tomek998
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam
Biegam od nie dawna właśnie wg tego planu

http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=385

i na razie jest fajnie myślę nawet że za kolejnym razem idzie mi co raz lepiej i w sumie nie mogę sie doczekać biegać dłuższych dystansów. Ale boję sie kontuzji bo ponoć przetrenowanie jest gorsze od braku treningu.
Pozdrawiam
zielonaa
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

i właśnie złapałam doła :echech:
;(
ja mam na 800 m, czas biegu musze skrócić o polowe aż :ech:
wcześniej trenowałam bardzo dużo jednak od 10 miesięcy komplentnie nic i teraz zaczełam tak od połowy marca siłka i bieganie

jak biegne to płuca nawet w porządku gorzej z nogami
najpierw nie chcą biec ;) i póżniej zaczynają straszliwie piec : (
jakby ktoś mógł sprawić jakiś cud to by było miło :echech:
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Jesli kiedyś biegałaś, to po 2-3 tygodniach będzie dobrze. Najgorzej jest zacząć, potem będzie z górki. Tomek, jako jeden autorów tego planu mogę powiedzieć, że ciężko sie na im przetrenować, jeśli będziesz biegał zgodnie z zaleceniami. Kontuzje to trochę inna sprawa, trzeba zachować rozsądek - jeśli coś zacznie boleć - odpuścić. Poza tym - dobre buty, dużo ćwiczeń ogólnorozwojowych, wartościowy odpoczynek... i będzie dobrze.
zielonaa
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

nie biegałam nie lubiłam biegać i nie było możliwości żeby mnie do tego zmusić :)
trenowałam kick-boxing, boks (bardzo dużo wytrzymałościówek było) i godzinami siedziałam na siłowni

teraz żeby maksymalnie zwiększyć swoje szanse staram się prawidłowo jeść, spać zawsze od 23, żadnego alkoholu, żadnych imprez (coby się czasem nie napić, nie palić biernie, być wyspanym bo biegać trzeba)jakbym nie musiała siedzieć w pracy 8 godzin to bym robiła dwa treningi dziennie, niestety : ( ale od maja rowerek zamiast autobusu i jazda okrężną drogą :)
wierze w cud
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2008, 08:37 przez zielonaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek998
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki NAGOR za słowa pokrzepienia, nie trenowałem wcześniej a przynajmniej nie można tego było nazwać bieganiem. teraz staram się postępować wg planu.
Co do butów to używam NIKE AIR PEGASUS+ myślę że jak na początkującego są ok. A z kontuzji to na razie zakwasy i lekki ból prawej łydki ale tylko na początku biegania. To chyba wina złej rozgrzewki. A tak na marginesie to jakie ćwiczenia polecacie na rozgrzewkę?
Pozdrawiam.
kanap
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

[url=http://runmania.com/rlog/?u=kanap][img]http://runmania.com/f/985c0ba58b60c4775016c80d94798e2e.gif[/img][/url]
Conquer
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

O cieszę się, ze taka zywa dyskusja zrobila sie w tym temacie :oczko:

No to moje dalsze doswiadczenia biegowe...

V dzien - dalej bieg po asfalcie, taki sam dystanst i rodzaj jak w poprzednich dniach... czasów nie mierzyłem, bo zapomnialem stopera...

VI dzien - postanowiłem rozpoczac "Plan treningowy do egzaminów na 800,1000,1500 m"... co prawda jest napisane "Dla kogo jest ten plan? Dla osoby, która już biega i jest w stanie przebiec bez zatrzymywania 40-50 minut." Matkooo... jakie 50 minut... ja nigdy wczesniej w zyciu ciagle przez 10 minut nie biegnalem :hej: no chyba, ze na boisku, grajac w pilke :ble: Postanowiłem zmienic rodzaj nawierzchni do biegania, ponieważ powoli zaczynalem odczuwac bole okostnej w okolicy piszczeli... Moje nowe sciezki to: pola, lasy, piaski, zwirki itp. ;) Piekne okolice oraz rozmaitosc terenu, gorki, z gorki, zakrety, nakrety itp :ble: 15 minut ciaglego biegu... hehe... bedzie rekord jak przebiegne bez zatrzymywania... dalem rade :hej: a jaka duma :ble:

VII dzien - zawsze biegalem po poludniu, wieczorkiem... jednak dzis wstalem o 9 i poczulem ochote na bieganie... pogoda doskonala, wiec szybko sie przygotowalem i w trase... 20 minut... kolejne wyzwanie... mialem wrazenie, ze biegnalem jakos troszke wolniej niz w dniu poprzednim, ale bariera 20 minut ciaglego biegu zlamana :hej: Dodam, ze od dzisiaj robie dobra rozgrzeweczke, taka jak na wfie, przed bieganiem i po;)

Jutro 3 dzien planu treningowego, mam kilka pytan...

Opis: <75% 25' + P 4x100m/100m przerwa(p.) w marszu

Czy przebiezki mam robic podczas 25' biegania czy maja byc one wykonane osobno?

100 m przerwy w marszu po kazdej przebiezce? czy tylko jedna?
Browser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wykonane osobno. 100 m przewrwy w marszu po każdej przebieżce:) pzdr. ja p[rzynajmniej tak bym to odczytywał:)
gg 3305061
zielonaa
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

25 ' biegu przerwa i 100m przebieżki 100m marszu (np powrót na stat) 100m przebieżki 100m marszu itd
przynajmniej ja tak to rozumiem :)

tylko mam pytanie jakie robić przerwy pomiędzy poszczególnymi częściami treningu ?
np. dzień dziewiąty: <75% 35' + 6x30m skip A+ P 4x100m/p. 100m w marszu+ spr

jak długo odpoczywać po biegu przed skipami?
jak odpoczywać między skipami ?
jak po skipach a przed przebieżkiami ?
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Wszystko zależy od Ciebie. Najbardziej popularny jest taki system, że po bieganiu robisz gimnastykę i rozciąganie, potem skipy (przerwy w marszu lub truchcie, zależnie od stanu wytrenowanie), potem chwila odsapnięcia (ile potrzeba) i przebieżki. Najdłuższa jest więc przerwa po bieganiu, reszta raczej symboliczna i na złapanie oddechu.
Conquer
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzisiaj mam do zrobienia "6x30m skip A"

Moze mi ktos dokladnie wyjasnic co to jest ten skip A? poniewaz opis z planu treningowego niewiele mi mowi :chlip:
ODPOWIEDZ