Hm, tak jestem 2 rok jun. mł ale zyciowka jeszcze z okresu juniora mł.Fist pisze:Zakladam ze jestes 2 rok jun.ml i za mlodzika w 10km sie nie bawiles.
Zwróc uwage na swoj progres, jesli jest OK nie pzrejmuj sie i rob wszystko wg planu trenera. 49.30 to wynik sredni na 16latka. Perspektywa pooprawy duza, wiec nie ma co szukac dziury w calym, zapewne wynikii przyjda - chyba ze w tym okresie przygotowawczym i na sparwdzianach wykazujesz slabsze badz te same wyniki co rok temu.
ja w wieku 16 lat robilem 40-50km tygodniowo.Podczas przygotowan bylo to 50-55, a w czasie startów 30-40 + zawody. Dalo mi to wynik od 52' w kwietniu do 48 w lipcu
1zak - 5.30, typowo 2 nie robilem raczej w formie zmiennego
3 dni przed zyciowka 49.44 zrobilem 2x1km po 4.20, ostatni akcent
a 10 dni wczesniej 1x2km w 8.56 (akcent przed 5km - 23.58)
Mocnym treningiem bylo wtedy 2x3km. 3x3 badz 4x2km zrobilem w tamtym roku moze 3-4x
W tym sezonie przygotowawczym było roznie, po raz pierwszy odkad zaczełem trenowac przepracowałem zime... nie biegajac tylko CHODZAC około 5 treningów tyg. Dosc ciezko przygotowywałem sie na halowe mistrzostwa polski, miała byc walka o medale lecz przegrałem z choroba i wyniki bardzo kiepski ale akurat tym sie nie załamałem.. wiadomo siła wyzsza. Paradoksalnie jeszce przed choroba bardzo dobzre czułem sie szybkosciowo, szybkosc moich odcinków tempowcy bardzoo mnie zadawalała jednak po HMP miałem tydzien przerwy, zaczał sie luty w lutym 2 tyg robienia objetosci, potem zgrupwanie w gorach ktorych neistety tylko biegałem ze wzgledu na złe warunki, potem po powrocie znow tydzine objetosci a potem angina... antybiotyk. Duzo było tych przeciwnosci losu. Jednak po chorobie moj drugi trening... II zakres wyszedł naprawde bardzo dobrze, bez wiekszego zmeczenia 54'50 na 10km, a tak chodziłem w pełni sił przed HMP. Ja II zakresy ogolnie robie srednim tepem <5:30. Ostatnio naprzykład 53:40 rowniez na ogromnym luzie. ( oczywisice II zakresy umownie poniewaz moj sportester zawodzi i chodze czasowo wg. zalecen trenera). I zakresy około 5'50-6'.
Ale Ty tez chodziłes czy mowisz w tym momencie o bieganiu?
ps. za młodzika robiłem maksymalnie 8km na treningu... mimo tego udalo sie wykrecic II klase, i oczywisice 10km za młodzika zarowno na zawodach i treningu nie chodziłem.