Komentarz do artykułu O dwóch takich, co chcą podbić świat

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Lukic
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:
Lukic pisze:przykładowo Malinowski sobie radził, a kto się zbliża do Jego wyników? Wtedy pieniądze też nie spadały z nieba.
Lukic, nie zdajesz sobie sprawy, że w czasach Malinowskiego zawodnicy mieli etaty w państwowych firmach, kopalniach, wojsku, milicji. Nie martwili się o byt, dziś mają często oficerskie emerytury. Marcin jest młody, Tomek trochę starszy i na jego koncie emerytalnym jest na razie zero lub jakaś drobna sumka.
Zgadza się, ale teraz zawodnik by powiedział: pracuje, trenuje nie mam czasu na regeneracje. Dlatego nie robię wyniku.

Wiadomo każdy chce mieć dobrze.
PKO
malicha
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To jeszcze odpowiedz mi jak widzisz rekord POLSKI -Yared SHEGUMO?
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Lukic pisze:Czy wy na prawdę myślicie, że Tomek Lewandowski zarabia na trenerce tylko tyle co dostanie z PZLA, coś mi się wierzyć nie chce.
Tomek Lewandowski zarabia na trenerce tylko tyle, co dostanie z PZLA. Mówi o tym wyraźnie.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Lukic pisze:
Zgadza się, ale teraz zawodnik by powiedział: pracuje, trenuje nie mam czasu na regeneracje. Dlatego nie robię wyniku.
Lukic, ale to były tzw. "lewe" etaty - tzn. oni nie pracowali w tej kopalni czy komendzie, tylko siedzieli cały rok na obozach. Do pracy szli po skończeniu kariery, a jeśli kariera trwała wystarczająco długo - to od razu na mundurową emeryturę.
z Polic (on)
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Łatwo sie mówi i ocenia podjete przez kogos decyzje. My znamy Trenera i Marcina. Na codzień słyszymy od nich samych o problemach które ich napotykają. Jedno jest pewne, że jak dalej nie potoczyłaby się ich kariera i obcowanie ze sportem to zawsze bedziemy za nimi! Nie dlatego, że pochodzimy z jednego miasta, ale dlatego, że widzimy, czasem tez na własnej skórze mozemy sie przekonac o ich problemach i rozumiemy ten wysiłek który wkładają. Niewazne czy któś uwierzy w ich sukcesy. Wazne ze one są!!! I dopoki bedą nikt nie ma prawa podwazac ich autentycznosci. Wszyscy którzy jestesmy za Lewandowskimi nie bedziemy mieli żalu o to, że
wyjadą za granicę. To nie jest policzek dla nich! Każdy dąży do lepszego bytu, a jeśli jest taka możliwość... To bedzie ich zasłuzone życie tam! Godne i pozwalające na dalszy rozwój. To bedzie policzek dla PZLA! Nie
potrafiącego zatrzymać takich ludzi w Polsce. Kiedy Marcin bedzie startował w barwach innego kraju i będzie zdobywał medale to nikogo nie bedzie obchodziło że "Szewińska nie lubi Lewandowskich" Odnośnie tego jak postrzegają
ich nieraz ludzie to szkoda czasem słów, ale zawiść będzie zawsze. Nie można tylko zrozumieć dlaczego wśród ludzi, którzy powinni im pomagać.
Naszczęście nie ma obaw chłopaki! Zawsze jak tylko mozemy, bedziemy Was wspierac. My którzy w Was wierzymy! Jest Nas Wielu... Elo
Awatar użytkownika
puella
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

"człowiek człowiekowi wilkiem?" raczej "człowiek człowiekowi człowiekiem'.....

Mocno kibicuje Lewandowskim i wierze w ich prace i możliwości! Mam nadzieje, że dzięki tej dyskusji zostanie zwrócona na nich jeszcze większa uwaga, która sprawi, że PZLA będzie o nich o wiele bardziej dbac, bo takich pereł nie jest wiele w naszym kraju...
tak mnie wkurza jak wielcy prezenterzy z Woroniczej 19 gadaja w swoich wspaniałych studiach telewizyjnych, "Co sie dzieje, że nie ma talentów w Polsce, medali, sukcesów itp...??"

Oczywiście ze sa, ale czy beda sie rozwijac, to zalezy jak wiadomo nie tylko od nich...
Aleksandra Szmigiel

BLONDYNKA JEDZIE DO KENII
Lukic
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Po prostu jestem przekonany, że z Marcina Lewandowskiego będzie świetnym biegaczem i nie chce żeby ten talent biegał w koszulce innej reprezentacji niż Polska. Tyle [...]
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zwroccie uwage na wlasna hipokryzje .
Olisadebe , Shegumo dla Polski - cacy
Lewandowski dla Holandii ( przykladowo ) - be
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
primo
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wojtek pisze:Zwroccie uwage na wlasna hipokryzje .
Olisadebe , Shegumo dla Polski - cacy
Lewandowski dla Holandii ( przykladowo ) - be
Przejaskrawiasz wagę problemu.

Niech jadą, podbijają Świat. Tego, że urodzili się w Polsce nikt im nie odbierze. A tak czy inaczej każdy będzie wiedział, że zostali wychowani w solidnej polskiej szkole biegania.
primo
malicha
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Lukic pisze:Po prostu jestem przekonany, że z Marcina Lewandowskiego będzie świetnym biegaczem i nie chce żeby ten talent biegał w koszulce innej reprezentacji niż Polska. Tyle [...]
Lukic - TAK dla naturalizowanych piłkarzy, NIE - dla biegaczy? Odpowiedz mi jak się ustosunkowujesz do rekordu POLSKI Yareda? Nie przeszkadza ci to?

Swoją drogą PZLA to tak samo chory twór jak PZPN. Układy, układziki...

Nikt w PZLA nie mysli o lekkoatletach tylko o własnej kasie, wyeksploatują największe talenty dla kasy, "zajadą" młodzików dla głupich punktów w tabelkach. Nie o to chodzi chyba.

Po meczu piłkarskim zawodnicy wymieniają się koszulkami, u nas każdy martwi się żeby nie zginął dres z którego potem trzeba sie rozliczyć (czytaj- oddać dla kolejnego REPREZENTANA POLSKI).
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kim byli Olisadebe i Shegumo jak przyjezdzali do Polski i kim byli w momencie dostawania obywatelstwa?
Zawodnicy światowej 2ligi, nic nie znaczący. Bardzo watpliwe ze odniesli by sukces w kraju. Shegumo nie ma tyle talentu, a Oli jak dostanie kase to mu sie odechciewa grac

Marcin ma calkiem dobre warunki, o niebo lepsze niz wyzej wymienieni, ma dużo wieksze szanse zeby zaistniec na świecie.

Shegumo poza NR(czy to jest znaczące dla Polski?), niewiele (zeby nie powiedziec nic) dla nas nie zrobil

Ich sprawa jest dużo mniejszego kalibru
Mateusz
Dare for more!
Awatar użytkownika
primo
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

malicha pisze:
Lukic pisze:Po prostu jestem przekonany, że z Marcina Lewandowskiego będzie świetnym biegaczem i nie chce żeby ten talent biegał w koszulce innej reprezentacji niż Polska. Tyle [...]
Lukic - TAK dla naturalizowanych piłkarzy, NIE - dla biegaczy? Odpowiedz mi jak się ustosunkowujesz do rekordu POLSKI Yareda? Nie przeszkadza ci to?

Swoją drogą PZLA to tak samo chory twór jak PZPN. Układy, układziki...

Nikt w PZLA nie mysli o lekkoatletach tylko o własnej kasie, wyeksploatują największe talenty dla kasy, "zajadą" młodzików dla głupich punktów w tabelkach. Nie o to chodzi chyba.

Po meczu piłkarskim zawodnicy wymieniają się koszulkami, u nas każdy martwi się żeby nie zginął dres z którego potem trzeba sie rozliczyć (czytaj- oddać dla kolejnego REPREZENTANA POLSKI).
Mnie to najbardziej dziwi, że mimo iż nie mamy większych sukcesów na arenach sportowych - czy to la czy piłka nożna to jednak żaden minister nie pokusi się o wzięcie sprawy w swoje ręce i nie rozpieprzy tych chorych tworów w mak. Może w tym byłaby nadzieja. Z tym, że z drugiej strony, jeden spróbował zabrać się za pzpn to okazało się, że coś na niego znaleźli. Paka nie do ruszenia.
primo
Awatar użytkownika
primo
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fist pisze:Kim byli Olisadebe i Shegumo jak przyjezdzali do Polski i kim byli w momencie dostawania obywatelstwa?
Zawodnicy światowej 2ligi, nic nie znaczący. Bardzo watpliwe ze odniesli by sukces w kraju. Shegumo nie ma tyle talentu, a Oli jak dostanie kase to mu sie odechciewa grac

Marcin ma calkiem dobre warunki, o niebo lepsze niz wyzej wymienieni, ma dużo wieksze szanse zeby zaistniec na świecie.

Shegumo poza NR(czy to jest znaczące dla Polski?), niewiele (zeby nie powiedziec nic) dla nas nie zrobil

Ich sprawa jest dużo mniejszego kalibru
Z tym, że każdy pamięta jak pzla zwichnęła karierę Shegumo. W tym są dobrzy. Lewandowscy powinni uczyć się na tym przypadku jak nie zostać załatwionym przez pzla.
primo
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Lukic pisze:Po prostu jestem przekonany, że z Marcina Lewandowskiego będzie świetny biegacz i nie chce żeby ten talent biegał w koszulce innej reprezentacji niż Polska. Tyle [...]
No, tu Lukic dotknął sedna problemu. Ja też tego nie chcę i pewnie żaden z kibiców. Co najważniejsze: Lewandowscy też tego nie chcą, to byłby akt prawdziwej desperacji. Zastanówcie się: przecież Marcin już 2 lata temu pobiegł świetny wynik i zaistniał na MŚ Juniorów. Myślicie, że już wtedy nie miał propozycji odejścia? Na pewno miał niejedną. Ale nie przyjęli ich.

Tomek sześcioletnią ciężką praca doprowadził do tego, że Marcin na chwilę obecną może sie zająć tylko bieganiem. Ale sam jest już dojrzałym człowiekiem, ma rodzinę i chce ustabilizować swoje życie - to normalne. Domyślam się, że czasami po prostu nie wyrabia w naszej chorej rzeczywistości i stąd te rozmowy z innymi krajami. Ale póki co - Marcin biega dla nas, dla Polski i dla kibiców. Gdyby myślał tylko o swojej wygodzie, już od dwóch lat mógłby wygrzewać tyłek na plażach jakiegoś przyjemniejszego kraju.

Powinniśmy sie modlić, żeby Lewandowskim starczyło siły na zmaganie z polską rzeczywistością i w jakiś sposób naciskać, żeby stworzono im dobre warunki do treningu. Przecież np. PZLA to publiczne pieniądze! Dlaczego "honorowy" prezes PZLA zgarnia co miesiąc 15 tysięcy, lata na zawody samolotami, na zawodach uczestniczy głównie w bankietach, a los zawodników nie zajmuje go (jej)? Im więcej nas będzie, im większy nacisk, tym szybciej coś się zmieni. Może napiszemy jakiś list do ministra sportu? Tak na dobry początek. A może poczekamy do Igrzysk, po Igrzyskach są wybory w PZLA... Może coś się zmieni?
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cos sie zmieni ?
Data w kalendarzu ...
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki