Jak zmierzyć jaką odległość sie przebiegło?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jestem początkującym biegaczem wiec jeśli moje pytanie jest śmieszne to nie miejcie mi tego za złe..
Otóż nie mam pojęcia w jaki sposób zmierzyć odległość jaką przemierzam podczas biegu.Czytajac forum widzę ,że biegacze wiedzą ile km przebiegają np. tygodniowo, czy to sie da jakoś zmierzyć, czy wszyscy to mówią tak na "wyczucie"?

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Jak biegasz ileś lat - to znasz swoje trasy.
Możesz to wymierzyć rowerem, podpowie Ci kolega albo naprzykład na mapmyrun.com
Możesz to wymierzyć rowerem, podpowie Ci kolega albo naprzykład na mapmyrun.com
- JarStary
- Zaprawiony W Bojach
motorhead90 pisze:Jestem początkującym biegaczem wiec jeśli moje pytanie jest śmieszne to nie miejcie mi tego za złe..Otóż nie mam pojęcia w jaki sposób zmierzyć odległość jaką przemierzam podczas biegu.Czytajac forum widzę ,że biegacze wiedzą ile km przebiegają np. tygodniowo, czy to sie da jakoś zmierzyć, czy wszyscy to mówią tak na "wyczucie"?
Witaj!!!
Dobre pytanie, każdego dnia je sobie zadaję

Fredzio napisał i ma rację, ale ja już wiem i wszyscy Ci to tutaj powiedzą, że lepiej jest objętość biegania kontrolować czasem, choć dobrze jest wiedzieć ile się w tym czasie przebiega

Więc musisz sam wybrać sposób w jaki określisz dystans, który przebiegasz.
Pozdrawiam z linijką w ręku
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za odpowiedzi
Na allegro znalazłem taki bajer http://www.allegro.pl/item308358483_kro ... lkiem.html z licznikiem dystansu czy takie coś jest warte uwagi?

Na allegro znalazłem taki bajer http://www.allegro.pl/item308358483_kro ... lkiem.html z licznikiem dystansu czy takie coś jest warte uwagi?
- lepsze
- Dyskutant
A ja polecam Google Earth. BTW pomysł zaczerpnięty z tego forum 
Jeśli ktoś ma trochę szczęścia (lub pecha :P) i mieszka w zasięgu satelitów - dystans da się zmierzyć
Poza tym na własnym przykładzie wiem że zdjęcia są do-uzupełniane. Mojej trasy długooo nie było w szczegółach a tu nagle, pewnego dnia...
Siup i jest

Jeśli ktoś ma trochę szczęścia (lub pecha :P) i mieszka w zasięgu satelitów - dystans da się zmierzyć

Poza tym na własnym przykładzie wiem że zdjęcia są do-uzupełniane. Mojej trasy długooo nie było w szczegółach a tu nagle, pewnego dnia...

Siup i jest

- Adams
- Wyga
- Życiówka na 10k: 42:29
- Życiówka w maratonie: 03:53:31
Zawsze można kupić mape miasta i okolic jak się biega gdzies niedaleko i zmierzyć typowo linijką.
Edycja: Kuźwa FREDZIO genialny ten link Twój
bajer jak nic ten mapmyrun.com
Dzięki wielkie, już nic na oko i z krzywą linijką :D
Edycja: Kuźwa FREDZIO genialny ten link Twój

- kmaciejewska
- Dyskutant
- Kontakt:
Ja uzywam www.mapmyrun.com . Zaczelam tez korzystac z dzienniczka treningowego z tej strony
--------------
--------------------
www.karolina-w-podrozy.fotolog.pl
--------------------
www.karolina-w-podrozy.fotolog.pl
-
- Zaprawiony W Bojach
Jest jeszcze oczywiście cała masa mniej lub bardziej użytecznych gadżetów, których jedną z funcji jest pomiar odległości i prędkości poczas biegu. Np. niektóre pulsometry Polara lub GPSy Garmina. Może to i droższe od strony w internecie, ale przecież lubimy fajne zabawki 

-----------------------------------------------------
Pozdrawiam,
Gerard
Pozdrawiam,
Gerard
- Bartess
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 999:99
- Życiówka w maratonie: 999:99
Do wymienionego przez kmaciejewską www.mapmyrun.com można jeszcze dożucić http://map24.interia.pl/ . Uzywam 1. a jak nie ma tam drogi, którą biegłem to posilkuję się 2. chociaż mniej poręcznym.
3. sposobem (najzdrowszym
) jest rower z dobrze ustawionym licznikiem.
Pzodrawiam
3. sposobem (najzdrowszym

Pzodrawiam
-
- Wyga
a ja zrobiłem to tak:
kupiłem za 15 zeta krokomierz (taki z możliwością wpisania długości kroku). Przebiegłem sobie kilka kilometrów po dobrze zmierzonej trasie (np. wytyczonej na wspomianym przez Was serwisach) i zanotowałem liczbę kroków. Z tego wyszła mi w miarę realna wartość średniej długości kroku. Wpisałem i już !
Mnie taka dokładność wyliczenia długości w zupełności zadowala - zaletą jest, że nie musze biegać tylko po wytyczonych trasach.
kupiłem za 15 zeta krokomierz (taki z możliwością wpisania długości kroku). Przebiegłem sobie kilka kilometrów po dobrze zmierzonej trasie (np. wytyczonej na wspomianym przez Was serwisach) i zanotowałem liczbę kroków. Z tego wyszła mi w miarę realna wartość średniej długości kroku. Wpisałem i już !
Mnie taka dokładność wyliczenia długości w zupełności zadowala - zaletą jest, że nie musze biegać tylko po wytyczonych trasach.
-
- Rozgrzewający Się
Witajcie. Jestem początkującym biegaczem, znalazłam ten wątek, właśnie chcąc zmierzyć dystans. Biegam ciągle jedna trasą, bo lubie miec punkt odniesienia, np. ile razy dzisiaj stanęłam na ćwiczenia. Udało mi się na map my run, ale chciałam zapytać, czy tam mierzy tylko w milach, czy da się ustawić w kilometrach? przeliczyłam sobie i tak i wyszło 2,7 km, ale może można automatycznie?
-
- Wyga
Oprócz GPS-ów, krokomierzy i liczników rowerowych jest jeszcze inna możliwość. Otóż na maps.google.com jest dostępna opcja wyznaczania trasy. Wystarczy kliknąć My places, następnie Create map, a wtedy w lewym górnym roku zdjęcia satelitarnego pojawia się odpowiednia ikonka. Klikasz na kolejne punkty na mapie, a Google dodaje odległości poszczególnych odcinków.