Jak zmierzyć jaką odległość sie przebiegło?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
motorhead90
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jestem początkującym biegaczem wiec jeśli moje pytanie jest śmieszne to nie miejcie mi tego za złe..:chlip: Otóż nie mam pojęcia w jaki sposób zmierzyć odległość jaką przemierzam podczas biegu.Czytajac forum widzę ,że biegacze wiedzą ile km przebiegają np. tygodniowo, czy to sie da jakoś zmierzyć, czy wszyscy to mówią tak na "wyczucie"?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jak biegasz ileś lat - to znasz swoje trasy.
Możesz to wymierzyć rowerem, podpowie Ci kolega albo naprzykład na mapmyrun.com
Awatar użytkownika
JarStary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

motorhead90 pisze:Jestem początkującym biegaczem wiec jeśli moje pytanie jest śmieszne to nie miejcie mi tego za złe..:chlip: Otóż nie mam pojęcia w jaki sposób zmierzyć odległość jaką przemierzam podczas biegu.Czytajac forum widzę ,że biegacze wiedzą ile km przebiegają np. tygodniowo, czy to sie da jakoś zmierzyć, czy wszyscy to mówią tak na "wyczucie"?

Witaj!!!

Dobre pytanie, każdego dnia je sobie zadaję :hej: .
Fredzio napisał i ma rację, ale ja już wiem i wszyscy Ci to tutaj powiedzą, że lepiej jest objętość biegania kontrolować czasem, choć dobrze jest wiedzieć ile się w tym czasie przebiega :hej: . Ja na początku zmierzyłem ile czasu biegnę kilometr a potem sobie dzieliłem i okazało się, że to naprawdę dział bo w zeszłym roku obmierzyli moją trasę i pomyliłem się tylko o 75 m jest 4675 m a ja myślałem, że 4600 m. Więc jak biegam inną trasą to określam to tak na wyczucie, np dobrze wiem po jakim czasie zwalniam, żeby być w pierwszym zakresie.
Więc musisz sam wybrać sposób w jaki określisz dystans, który przebiegasz.

Pozdrawiam z linijką w ręku
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem

ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
motorhead90
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedzi :hejhej:
Na allegro znalazłem taki bajer http://www.allegro.pl/item308358483_kro ... lkiem.html z licznikiem dystansu czy takie coś jest warte uwagi?
Awatar użytkownika
lepsze
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A ja polecam Google Earth. BTW pomysł zaczerpnięty z tego forum :)
Jeśli ktoś ma trochę szczęścia (lub pecha :P) i mieszka w zasięgu satelitów - dystans da się zmierzyć :)
Poza tym na własnym przykładzie wiem że zdjęcia są do-uzupełniane. Mojej trasy długooo nie było w szczegółach a tu nagle, pewnego dnia... :)
Siup i jest :)
Awatar użytkownika
Adams
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:29
Życiówka w maratonie: 03:53:31

Nieprzeczytany post

Zawsze można kupić mape miasta i okolic jak się biega gdzies niedaleko i zmierzyć typowo linijką.

Edycja: Kuźwa FREDZIO genialny ten link Twój :) bajer jak nic ten mapmyrun.com :) Dzięki wielkie, już nic na oko i z krzywą linijką :D
Awatar użytkownika
kmaciejewska
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja uzywam www.mapmyrun.com . Zaczelam tez korzystac z dzienniczka treningowego z tej strony
--------------
--------------------
www.karolina-w-podrozy.fotolog.pl
Gerard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jest jeszcze oczywiście cała masa mniej lub bardziej użytecznych gadżetów, których jedną z funcji jest pomiar odległości i prędkości poczas biegu. Np. niektóre pulsometry Polara lub GPSy Garmina. Może to i droższe od strony w internecie, ale przecież lubimy fajne zabawki :hej:
-----------------------------------------------------
Pozdrawiam,
Gerard
Awatar użytkownika
salezian
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Oj tak lubimy :hej: Ja zanabyłem Garmina 305 w ramach nagrody za ukończenie planu 10 tygodniowego i zrzucenie 20 kg :hejhej: Super zabawka
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

Do wymienionego przez kmaciejewską www.mapmyrun.com można jeszcze dożucić http://map24.interia.pl/ . Uzywam 1. a jak nie ma tam drogi, którą biegłem to posilkuję się 2. chociaż mniej poręcznym.
3. sposobem (najzdrowszym :oczko: ) jest rower z dobrze ustawionym licznikiem.

Pzodrawiam
bubble
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

a ja zrobiłem to tak:
kupiłem za 15 zeta krokomierz (taki z możliwością wpisania długości kroku). Przebiegłem sobie kilka kilometrów po dobrze zmierzonej trasie (np. wytyczonej na wspomianym przez Was serwisach) i zanotowałem liczbę kroków. Z tego wyszła mi w miarę realna wartość średniej długości kroku. Wpisałem i już !

Mnie taka dokładność wyliczenia długości w zupełności zadowala - zaletą jest, że nie musze biegać tylko po wytyczonych trasach.
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

Wadą jest to, że trzeba to kupić ;-)
Kuroemi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witajcie. Jestem początkującym biegaczem, znalazłam ten wątek, właśnie chcąc zmierzyć dystans. Biegam ciągle jedna trasą, bo lubie miec punkt odniesienia, np. ile razy dzisiaj stanęłam na ćwiczenia. Udało mi się na map my run, ale chciałam zapytać, czy tam mierzy tylko w milach, czy da się ustawić w kilometrach? przeliczyłam sobie i tak i wyszło 2,7 km, ale może można automatycznie?
nemo_nikt
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Można tam zmienić jednostki w zakładce settings zmieniasz imperial na metric.
wojtzuch
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Oprócz GPS-ów, krokomierzy i liczników rowerowych jest jeszcze inna możliwość. Otóż na maps.google.com jest dostępna opcja wyznaczania trasy. Wystarczy kliknąć My places, następnie Create map, a wtedy w lewym górnym roku zdjęcia satelitarnego pojawia się odpowiednia ikonka. Klikasz na kolejne punkty na mapie, a Google dodaje odległości poszczególnych odcinków.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ