Artykuł o rozciąganiu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Aleksandra2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Paweł Grzonka pisze:hmm Pani Aleksandra2 znakomicie to Pani napisala zwiekszasz zakres ruchu w stawie... jakie byly tego skutki przedstawilem w innym temacie odnosnie http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... c&start=15 PS czytajac Pani opis proponuje przeprowadzic jakies badania na wlasna reke napisac tzn sformulowac ankiete i dodatkowo zmierzyc goniometrem katy w stawach :) na jakis zawodach itp :)- chociaz wiem jaki bylby wynik u dlugasow :)
Pozdrawiam i zycze powodzenia w zdobywaniu wiedzy o stretchingu :)
:chlip: Przyznam się,że zaskoczyłeś mnie tymi propozycjami badań. Przeczytałem wskazane teksty dyskusyjne i nie widzę powodu do badań. Propozycje, myślę, że bezpodstawne, podziału na rozciąganie i stretching świadczą o przypadkowych teoriach. Przecież nasze rozmowy maja poprawić efekty biegania, a nie zirytować dyskutantów. Cóż za problem zobaczyłeś w zwiększeniu ruchomości w stawach, przecież większość biegających - i Ty o tym wiesz - nie wyrównuje napięć w mięśniach nóg, ani gdzie indziej. Na pewno szpagat nie jest potrzebny maratończykowi, ale niedopuszczenie do biegania "na przewadze zginaczy nad prostownikami" - na ugiętych nóżkach - jest już bardzo dla nas ważne. Proszę zwróć uwagę na współczesne informacje o stosowaniu odpowiednich technik stretchingu (rozciągania) w różnych momentach treningu i dla różnych dyscyplin. Pozdrawiam
Mimo poczynionych błędów młodości, chcę się dowiedzieć jeszcze więcej o stretchingu wśród biegaczy.
PKO
Joshua24
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chętnie bym ten artykuł przeczytał ale link nie działa..... Proszę o aktualizacją
"...Yes I'm still running..."
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Tu masz go w wersji "gold": http://bieganie.pl/?show=1&cat=3&id=480
weeesss
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Do czasu przeczytania tego artykułu nienawidziłem rozciągania. Oczywiście tkwiłem w stereotypach ponieważ moja wiedza o rozciąganiu ograniczała się tylko i wyłącznie do skłonów jakichś tam wymachów. Artykuł ten rozbudził nie tylko moją ciekawość ale pogłębienie tematu z praktyką codzienną włącznie.Zakupiłem wspaniałą pozycję Państwa Listkowskich "Streching A-Z" i po prostu kocham rozciąganie , czego i pozostałym życzę .
Aleksandra2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

weeesss pisze:Do czasu przeczytania tego artykułu nienawidziłem rozciągania. Oczywiście tkwiłem w stereotypach ponieważ moja wiedza o rozciąganiu ograniczała się tylko i wyłącznie do skłonów jakichś tam wymachów. Artykuł ten rozbudził nie tylko moją ciekawość ale pogłębienie tematu z praktyką codzienną włącznie.Zakupiłem wspaniałą pozycję Państwa Listkowskich "Streching A-Z" i po prostu kocham rozciąganie , czego i pozostałym życzę .
:hejhej: weeesss już jesteś na dobrej drodze. Ja rozumię tych, którzy nie znając tematu, boczą sie nawet na najmniejszą sugestię, że postępują źle. W sumie, to bardzo dobrze, że pokazał się najpierw artykuł fizjologa, ponieważ wyodrębnienie technik (sposobów) rozciągania oparte jest na podstawach fizjologicznych. To właśnie wykorzystanie odruchów fizjologicznych w różny sposób, pozwala dostosować odpowiednie zachowanie, czytaj: technikę rozciągania, do potrzeb zawodnika. Światowy stretching jest dużo bardziej rozbudowany niż nam się wydaje. już niedługo postaram się przybliżyć tę zabawę dla potrzeb biegaczy. pozdrawiam
Mimo poczynionych błędów młodości, chcę się dowiedzieć jeszcze więcej o stretchingu wśród biegaczy.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bebej pisze:Wydaje mi się, że warto się zapoznać
http://www.la.awf.poznan.pl/Zastosowani ... egaczy.pdf
Link nie działa. Bebej, masz może dojście do tego tekstu pod innym linkiem?
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
tequila
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

pozdrawiam
TeQuila
jardan12
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć,
mam problem z pasmem biodrowo-piszczelowym, szukam ćwiczeń rozciągających, w wątku pojawiał się link do pewnego artykułu (http://www.la.awf.poznan.pl/Zastosowani ... egaczy.pdf), który już nie jest dostępny.
Czy jest ktoś, kto mógłby ten artykuł udostępnić, przesłać via e-mail ?
Pozdrowienia,
Jarek
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Patrz link od tequili.
To ten sam artykuł.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
tomrie
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka w maratonie: 3,28

Nieprzeczytany post

ten artykuł jest świetny :taktak: .
Zajęło mi trochę czasu -coby nauczyć się toto stosować -ale naprawdę działa.
Wcześniej rozciągałem się mocno i guzik to dawało-ból 2-głowego,okolic biodra i achillesa narastał.
Po zastosowaniu tej metody jest wyraźnie lepiej-powinienem też chyba jakąs zmianę w treningu zrobić żeby luzowanie poprawić-może trucht jako przerywnik na dłuższych odcinkach,a na pewno dłuższa rozgrzewka.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ