Witam!
Chciałbym się dowiedzieć czy wykonywanie tzw. "krzesełek" pomaga w bieganiu. Czy to ćwiczenie oprócz wzmacniania zwiększa również szybkość podczas biegu?
Pytanie o "KRZESEŁKO"
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- beata
- Ekspert/Trener
Już kiedyś gdzieś napisałam.Chcesz zwiększyć szybkość - biegaj szybko. Musisz pobudzić mięśnie do innej, szybszej pracy, a nie obciążać je statycznymi ćwiczeniami.slawek1982-24 pisze:Chciałbym się dowiedzieć czy wykonywanie tzw. "krzesełek" pomaga w bieganiu. Czy to ćwiczenie oprócz wzmacniania zwiększa również szybkość podczas biegu?
Rób ćwiczenia dynamiczne, szybkościowe - podskoki, wyskoki, dynamiczną siłę biegową, rytmówki.
- Adams
- Wyga
- Życiówka na 10k: 42:29
- Życiówka w maratonie: 03:53:31
Beata, ale chodzi chyba o to, że nie wszyscy biegają 7/7 dni w tygodniu. Ja na przykład staram się te 3 dni gdzie nie biegam uzupełniać jakimiś innymi aktywnymi zajęciami. Tak samo jak Sławek mam pewne wątpliwości co do niektórych ćwiczeń, czy je wykonywać czy nie.
Osobiście zastanawiam się jaki byłby dobry zestaw ćwiczeń pomagający w bieganiu (na dni wolne od biegania). Też gdzieś słyszałem że należy rozwijać wszystkie mieśnie nie tylko te związane bezpośrednio z bieganiem, gdyż podczas długich dystansów mogą takie mieśnie nie wytrzymać presji.
Osobiście zastanawiam się jaki byłby dobry zestaw ćwiczeń pomagający w bieganiu (na dni wolne od biegania). Też gdzieś słyszałem że należy rozwijać wszystkie mieśnie nie tylko te związane bezpośrednio z bieganiem, gdyż podczas długich dystansów mogą takie mieśnie nie wytrzymać presji.
To już nie rozumiem - pytasz o szybkość czy o długie dystanse?Adams pisze:gdyż podczas długich dystansów mogą takie mieśnie nie wytrzymać presji.
- beata
- Ekspert/Trener
Otóż to.tomasz pisze:To już nie rozumiem - pytasz o szybkość czy o długie dystanse?
Pytanie było o szybkość, a nie o to, jakie ćwiczenia robić w dni wolne od biegania ...
W dni wolne od biegania - jeśli masz czas na trening, a zakładam, że tak, skoro pytasz, co robić - idź pobiegaj

Poważnie - możesz zrobić taki trening bardziej sprawnościowy, a mniej typowo biegowy, jedynie z krótką biegową rozgrzewką, ze 3-4 km. A później elementy skocznościowe, dynamiczne, szybkościowe, sporo ćwiczeń, możesz też po powrocie w domu poćwiczyć bardziej stacjonarnie.
Inne rozwiązania, ale wymagające już większego zaangażowania - rower, basen, cokolwiek innego - jakaś siłownia, jak ktoś lubi, fitness ...
Takie są moje rady, bo nie wyobrażam sobie samego, stacjonarnego "treningu" siłowo-sprawnościowego w pokoju, bez minimalnej rozgrzewki biegowej.