Pytanie o "KRZESEŁKO"

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
slawek1982-24
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Chciałbym się dowiedzieć czy wykonywanie tzw. "krzesełek" pomaga w bieganiu. Czy to ćwiczenie oprócz wzmacniania zwiększa również szybkość podczas biegu?
PKO
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jest to ćwiczenie statyczne, więc trudno mówić, ze poprawi szybkość biegu.
To już lepiej przysiady z workiem kitu na plecach :ble:
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

slawek1982-24 pisze:Chciałbym się dowiedzieć czy wykonywanie tzw. "krzesełek" pomaga w bieganiu. Czy to ćwiczenie oprócz wzmacniania zwiększa również szybkość podczas biegu?
Już kiedyś gdzieś napisałam.Chcesz zwiększyć szybkość - biegaj szybko. Musisz pobudzić mięśnie do innej, szybszej pracy, a nie obciążać je statycznymi ćwiczeniami.
Rób ćwiczenia dynamiczne, szybkościowe - podskoki, wyskoki, dynamiczną siłę biegową, rytmówki.
Awatar użytkownika
Adams
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:29
Życiówka w maratonie: 03:53:31

Nieprzeczytany post

Beata, ale chodzi chyba o to, że nie wszyscy biegają 7/7 dni w tygodniu. Ja na przykład staram się te 3 dni gdzie nie biegam uzupełniać jakimiś innymi aktywnymi zajęciami. Tak samo jak Sławek mam pewne wątpliwości co do niektórych ćwiczeń, czy je wykonywać czy nie.

Osobiście zastanawiam się jaki byłby dobry zestaw ćwiczeń pomagający w bieganiu (na dni wolne od biegania). Też gdzieś słyszałem że należy rozwijać wszystkie mieśnie nie tylko te związane bezpośrednio z bieganiem, gdyż podczas długich dystansów mogą takie mieśnie nie wytrzymać presji.
tomasz

Nieprzeczytany post

Adams pisze:gdyż podczas długich dystansów mogą takie mieśnie nie wytrzymać presji.
To już nie rozumiem - pytasz o szybkość czy o długie dystanse?
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:To już nie rozumiem - pytasz o szybkość czy o długie dystanse?
Otóż to.
Pytanie było o szybkość, a nie o to, jakie ćwiczenia robić w dni wolne od biegania ...

W dni wolne od biegania - jeśli masz czas na trening, a zakładam, że tak, skoro pytasz, co robić - idź pobiegaj :oczko: .
Poważnie - możesz zrobić taki trening bardziej sprawnościowy, a mniej typowo biegowy, jedynie z krótką biegową rozgrzewką, ze 3-4 km. A później elementy skocznościowe, dynamiczne, szybkościowe, sporo ćwiczeń, możesz też po powrocie w domu poćwiczyć bardziej stacjonarnie.
Inne rozwiązania, ale wymagające już większego zaangażowania - rower, basen, cokolwiek innego - jakaś siłownia, jak ktoś lubi, fitness ...
Takie są moje rady, bo nie wyobrażam sobie samego, stacjonarnego "treningu" siłowo-sprawnościowego w pokoju, bez minimalnej rozgrzewki biegowej.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ