suplementacja w bieganiu
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Nagor skoro mnie zmusiles heh to Ci powiem- źródło wiedzy Marek Kolbowicz publikacje wygloszone przez niego w rożnych krajach pisze doktorat w Zakledzie Sportow Rożnych u mnie na uczelni Aktualnie 3 krotny mistrz Swiata i 2 krotny rekordzista Świata od 2005 roku jego zaloga nie przegrała ani jednego wyścigu tak to ta słynna wioślarska czwórka podwójna bez sternika Robi badania na jak tos ie mowi debesciakach? Wiecej optymizmu mamy w kraju wielu fachowcow- swiatowego pokroju tylko trezba wiedziec gdzie co i jak szukac PS wystarczy isc na uczelnie do profesorka to Ci da materialy o ktorych mozna pomarzyc- trzeba wiedziec gdzie pukac w necie nie ma wszystkiego wiec czasami warto sie wysilic i zapukac do dzwi profesora
Co do L-karnityny- ja bym nigdy nie powiedzial ze odchudza jest specyficznym i jedynym transporterem dlugich lancuchow WKT (wolne kwasy tluszczowe) w organizmie, pewnie znajac zycie powiesz ze slabo dziala i jest przereklamowana- a ja temu zaprzecze bowiem na zajeciach z prof zw dr hab Janem Jaszczaninem omawialismy ten temat i NIEZALEZNE badania przeprowadzone na grupie sportowcow w Rosji potwierdzaja jej skutecznosc trzeba wiedziec jak stosowac bo to co pisza na ulotkach to kompletna bzdura ze 30 min przed treningiem itp itd zazylem ja wg wskazoweg profesora i naprawde dziala- przynajmniej na moj organizm A wiesz czemu Malysz jadl bulke z bananem? Proste bo banan zawiera naturalna karnityne i w taki sposb Malysz dostarcza ja do organizmy pogryzajac przy tym bulke - ta metode wynalazl akurat Pan Zoladz - mowie trzeba chodzic do madrzejszych od siebie i wyciagac od nich wiedze
Co do L-karnityny- ja bym nigdy nie powiedzial ze odchudza jest specyficznym i jedynym transporterem dlugich lancuchow WKT (wolne kwasy tluszczowe) w organizmie, pewnie znajac zycie powiesz ze slabo dziala i jest przereklamowana- a ja temu zaprzecze bowiem na zajeciach z prof zw dr hab Janem Jaszczaninem omawialismy ten temat i NIEZALEZNE badania przeprowadzone na grupie sportowcow w Rosji potwierdzaja jej skutecznosc trzeba wiedziec jak stosowac bo to co pisza na ulotkach to kompletna bzdura ze 30 min przed treningiem itp itd zazylem ja wg wskazoweg profesora i naprawde dziala- przynajmniej na moj organizm A wiesz czemu Malysz jadl bulke z bananem? Proste bo banan zawiera naturalna karnityne i w taki sposb Malysz dostarcza ja do organizmy pogryzajac przy tym bulke - ta metode wynalazl akurat Pan Zoladz - mowie trzeba chodzic do madrzejszych od siebie i wyciagac od nich wiedze
- Nagor
- Ekspert/Trener
Pewnie, że warto pytac mądrzejszych, ale twoja wizja świata wydaje się nieco uproszczona, jak fakt, że Małysz je banan akurat dla karnityny. A może też dla węglowodanów? Dla smaku? Dla witamin? Z powodu lekkości takiego posiłku?
Co do l-karnityny, będę się kłócił, dopóki nie ujrzę wyników badań, o których mówisz, w jakimś poważnym naukowym czasopiśmie. A nie widziałem, podobnie jak sportowcy z Rosji wydaja mi się mało wiarygodni jesli chodzi o testowanie jakichkolwiek środków...
Co do l-karnityny, będę się kłócił, dopóki nie ujrzę wyników badań, o których mówisz, w jakimś poważnym naukowym czasopiśmie. A nie widziałem, podobnie jak sportowcy z Rosji wydaja mi się mało wiarygodni jesli chodzi o testowanie jakichkolwiek środków...
-
- Wyga
oj Nagor ale z Ciebie sceptyk moze akurat ja mam szczescie ze jak pukam do tych dzwi to mi otieraja? inne kraje moga tak samo mowic o nas ze badanie przeprowadzeo przez naszych rodakow mozna do kosza wrzucic Tylko ze to niestety ludzie wschodu maja lepsze wyniki w lekkiej niz my- i nie tylko w lekkiej. PS tak Malysz jadl banana dla smaku -moim zdaniem dla efekty... ale coz.... Pisze Ci wprost dlaczego to robil to doorzycasz ze dla innych rzeczy moze dlatego ej jadl ze lubi ich zolto-bialy kolor? Do srody jestem w Szczecinie i jak uda mi sie dorwac profesorka to przesle Ci na maila ta karnityne ok? Wykresy co jak po ilu dniach jakie zaobserwowano zmiany itp malo tego jest tam jak sie nie myle jeszcze inne niezalezne zrodlo Stany albo GB. no nc mam nadzieje ze Nawet taki sceptyk jak Ty odnosnie karnityny- oczywiscie ;0 wyciagnie jakies wnioski
- Nagor
- Ekspert/Trener
Chodzi to, że ludzie Wschodu na ogól biegają na znacznie mocniejszych środkach niż l-karnityna, dlatego nie przywiązywałbym wagi do badań na jej temat. Ale to już nie jest zagadnienie medyczne, tylko praktyczne. Szkoła wschodnia to szkoła mocnego wspomagania, często niedozwolonego, nigdy nie uwierzę, że Rosjanki biegają mocno, bo odkryły, że l-karnityna działa...
Wyniki badań chętnie obejrzę.
Aha i jeszcze jedno: to, że l-karnityna działa w organizmie, to jedno. Ale czy jakiekolwiek efekty wywołuje doustne suplementowanie l-karnityną? Czyli, mówiąc po ludzku: czy łykanie tabletek ma sens, czy są wchłaniane i wykorzystywane w pożądany sposób? Bo potwierdzenia tego faktu jeszcze nie napotkałem, a wszystkie inne są dla zwykłego biegacza bezużyteczne.
Wyniki badań chętnie obejrzę.
Aha i jeszcze jedno: to, że l-karnityna działa w organizmie, to jedno. Ale czy jakiekolwiek efekty wywołuje doustne suplementowanie l-karnityną? Czyli, mówiąc po ludzku: czy łykanie tabletek ma sens, czy są wchłaniane i wykorzystywane w pożądany sposób? Bo potwierdzenia tego faktu jeszcze nie napotkałem, a wszystkie inne są dla zwykłego biegacza bezużyteczne.
-
- Wyga
hmm ja tu mysle o biegajacych rekreacyjnie i chcacych zrzucic troche zbednych kilogramow Rosjanki czy rosjanie biegaja mocno bo tam jest tez czysta selekcja biora np 100 osob i te, które przetrwaja katorge to beigają a reszta leczy urazy dozywotnio
- PiotrekMarysin
- Zaprawiony W Bojach
Dyskusja się ciekawie rozwija, ale przedkładając swoje argumenty popadacie w skrajności. Jedni mówią o zawodnikach, a drudzy o truchtających dla zrzucenia wagi. Mówiąc o amatorach trzeba pamiętać o ich ambitnej części. Nie jest tu ważny wynik osiągany, ale podejście do treningu. Osoby te mają pracę (często nie jedną), dom, rodzinę, dzieci oraz trening. Chcąc to wszystko pogodzić są w dużo gorszej sytuacji od zawodnika biegającego 160 km/tydz. i ucinającego sobie w ciągu dnia drzemki i wysypiającego się w nocy.
Jak moje dzieci były bardzo małe, to często zdarzało mi się wychodzić na trening o 23, 24 czy kilka razy o 1 w nocy, a rano trzeba było i tak wstać. Przy przebiegu tygodniowym rzędu 80km czułem, że czegoś mi brakuje. I wtedy zacząłem regularnie po treningu pić napoje izotoniczne i przy najcięższych treningach brać aminokwasy. Założenie tych suplementów, to pomoc w regeneracji tkanek po ciężkim wysiłku i ja czuję, że na mnie to działa.
A innym ważnym aspektem jest efekt placebo. Jeśli ktoś wierzy, ze dany suplement mu pomaga, to będzie z jego pomocą przenosić góry, nawet jeśli jego wartość naukowa jest nikłą.
Wydaje się, że dobrze by było skupić się nie na tym czy suplementy są dobre, ale na tym, żeby nie przesadzać z ich ilością oraz na dyskusjach, jaki środek według badań i opinii daje jakie korzyści. Wtedy zamiast sprzeczek będziemy mieli rzeczowe rozmowy.
Jeszcze słówko do Fredzia. Twój przekaz jest bardzo niejasny. Z jednej strony, z Twoich wypowiedzi z tego wątku, można wywnioskować, że nie należy się suplementować, a z drugiej umieszczasz wywiad z czołowym polskim zawodnikiem, który robi to kroplówkami... Czy większość przypadkowych osób czytając to nie pomyśli sobie, że w takim razie ta ich garść tabletek im nie zaszkodzi??
Jak moje dzieci były bardzo małe, to często zdarzało mi się wychodzić na trening o 23, 24 czy kilka razy o 1 w nocy, a rano trzeba było i tak wstać. Przy przebiegu tygodniowym rzędu 80km czułem, że czegoś mi brakuje. I wtedy zacząłem regularnie po treningu pić napoje izotoniczne i przy najcięższych treningach brać aminokwasy. Założenie tych suplementów, to pomoc w regeneracji tkanek po ciężkim wysiłku i ja czuję, że na mnie to działa.
A innym ważnym aspektem jest efekt placebo. Jeśli ktoś wierzy, ze dany suplement mu pomaga, to będzie z jego pomocą przenosić góry, nawet jeśli jego wartość naukowa jest nikłą.
Wydaje się, że dobrze by było skupić się nie na tym czy suplementy są dobre, ale na tym, żeby nie przesadzać z ich ilością oraz na dyskusjach, jaki środek według badań i opinii daje jakie korzyści. Wtedy zamiast sprzeczek będziemy mieli rzeczowe rozmowy.
Jeszcze słówko do Fredzia. Twój przekaz jest bardzo niejasny. Z jednej strony, z Twoich wypowiedzi z tego wątku, można wywnioskować, że nie należy się suplementować, a z drugiej umieszczasz wywiad z czołowym polskim zawodnikiem, który robi to kroplówkami... Czy większość przypadkowych osób czytając to nie pomyśli sobie, że w takim razie ta ich garść tabletek im nie zaszkodzi??
[url=http://team.entre.pl]ENTRE.PL TEAM[/url]
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Piotrek.PiotrekMarysin pisze: Jeszcze słówko do Fredzia. Twój przekaz jest bardzo niejasny. Z jednej strony, z Twoich wypowiedzi z tego wątku, można wywnioskować, że nie należy się suplementować, a z drugiej umieszczasz wywiad z czołowym polskim zawodnikiem, który robi to kroplówkami... Czy większość przypadkowych osób czytając to nie pomyśli sobie, że w takim razie ta ich garść tabletek im nie zaszkodzi??
Umieszczając wywiad - pokazuję zdanie tego zawodnika.
Ja - wbrew temu co się wam wydaje nie jestem PRZECIW suplementacji.
To znaczy - u mnie to działa na zasadzie AKCJA - REAKCJA.
Reaguję jak Tompoz umieszcza przepis na suplementację który w takiej ilości tabletek nie jest prawdopodobnie bez wpływu na inne narządy wewnętrzne.
Ja nie jestem Za lub PRZECIW.
Świat nie jest taki jednobarwny, jest mnóstwo niuansów.
Jestem przeciw takim jednobarwnym receptom dla wszystkich.
A poza tym - jestem niestety wyczulony na porady kolarzy (sorry chłopaki) - znajdź mi inne środowisko równie przetrzepane przez kontrole antydopingowe jak kolarskie.
Oni nie rozumieją zresztą że jak piszę o suplementacji to nie mam na myśli dopingu ale ich sposób myślenia o suplementacji pokazuje, że na poziomie wyczynowym to prawie zawsze wiedzie do dopingu.
(czy poza Armstrongiem ostał się jakiś wielki z Tour de France z ostatnich lat? )
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Swojego czasu Wlodarsio z Wyborczej powielil tekst jakiegos japonskiego jajoglowca .
Rzecz dotyczyla kolarzy i ich chorowitosci .
Dopiero po jakims czasie ktos ze srodowiska zwrocil uwage na to , ze specyfiki aplikowane kolarzom byly w rzczy samej srodkami pobudzajaco - dopingowymi . Kompromitacja dla Wlodarsia i Japonca .
Rzecz dotyczyla kolarzy i ich chorowitosci .
Dopiero po jakims czasie ktos ze srodowiska zwrocil uwage na to , ze specyfiki aplikowane kolarzom byly w rzczy samej srodkami pobudzajaco - dopingowymi . Kompromitacja dla Wlodarsia i Japonca .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
- Arti
- Zaprawiony W Bojach
Dziękuję za reklamę Prawda jest taka,że zanim wybrałem dla siebie suplementację jeśli chodzi o węglowodany wypytałem znajomych maratończyków na poziomie < 2:15 bo uważam iż są oni dla mnie wiarygodni. Następnie przeszukałem internet kto stosuje Vitargo i okazało sie ,że kilka czołowych klubów koszykarskich i piłkarskich również. Nastepnie kolege z kadry i w ten sposób dowiedziałem się ,że PZLA przeznacza je dla swoich zawodników. Stąd na podstawie zebranych informacji i teraz własnego doświadczenia mogłem ocenić co jest polecane. Lepsze to niż zapytać kolegów z siłowniNagor pisze: Arti sprzedaje Vitargo - nic dziwnego, że mu służy ; )
Prócz tego stosuję zestawy witaminowe Naturella Polecone przez znajomych biegaczy i jestem zadowolony gdyż mój organizm dzięki temu szybciej się regeneruje i lepiej przyjmuje wysiłek.
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
-
- Wyga
Prócz tego stosuję zestawy witaminowe Naturella Polecone przez znajomych biegaczy i jestem zadowolony gdyż mój organizm dzięki temu szybciej się regeneruje i lepiej przyjmuje wysiłek.[/quote]
:0 reklama zapachnialo o Naturelli to pisal Skarzynski w swojej ksiazki- a na koncu patrze i kto jet sponsorem wydania- Naturella i wszystko jasne
to juz nawet ja i Nagor mimo ze ostro sie tniemy w sprawie KARNITYNY to jeszcze nie wymienilismy firmy- tzn ja nie polecialem a on nie zjechal ich
PS mi w regeneracji pomaga dobry,smaczny i zdrowy posilek
ale kto co lubi
:0 reklama zapachnialo o Naturelli to pisal Skarzynski w swojej ksiazki- a na koncu patrze i kto jet sponsorem wydania- Naturella i wszystko jasne
to juz nawet ja i Nagor mimo ze ostro sie tniemy w sprawie KARNITYNY to jeszcze nie wymienilismy firmy- tzn ja nie polecialem a on nie zjechal ich
ale kto co lubi
- Nagor
- Ekspert/Trener
Arti, to była taka mała złośliwośc Bo oczywiście mogę potwierdzić, że całe PZLA i czołówka piją Vitargo. Ja jednak nie mogę zrozumieć czego innego: dlaczego Vitargo i Isostar są tak piekielnie drogie. Pół roku spędziłem w Stanach, tam blisko 3 kilowy proszek Gatorade kosztuje niecałe 10 dolarów, czyli 25 zł, jakieś 6 razy taniej niż Isostar, o wiele taniej niż Vitargo...
Ja rozumiem, że Polacy to ludzie dużo bogatsi od Amerykanów, a np. Isostar robi się w Szwajcarii i tylko sprowadza, a cła są wysokie, no i zarobić trzeba... Rozumiem, ale nie akceptuję. Podobnie jak nie akceptuję absurdalnych cen obuwia i ciuchów sportowych w Polsce. Brakuje mi jakiejś takiej obywatelskiej akcji, że nie kupujemy, dopóki nie obniżą cen. W życiu nie kupię ani grama Vitargo, ani grama Isostara - z jakiej paki mam płacić wielokrotnie więcej niż np. Amerykanie? W Stanach opiłem się tyle izotoników, są tak tanie, że piłem je wiadrami, teraz więc się obejdę bez. Ale co mają zrobić zwykli ludzie, którzy nie mogą sobie sprowadzić ciuchów z USA?
Ja rozumiem, że Polacy to ludzie dużo bogatsi od Amerykanów, a np. Isostar robi się w Szwajcarii i tylko sprowadza, a cła są wysokie, no i zarobić trzeba... Rozumiem, ale nie akceptuję. Podobnie jak nie akceptuję absurdalnych cen obuwia i ciuchów sportowych w Polsce. Brakuje mi jakiejś takiej obywatelskiej akcji, że nie kupujemy, dopóki nie obniżą cen. W życiu nie kupię ani grama Vitargo, ani grama Isostara - z jakiej paki mam płacić wielokrotnie więcej niż np. Amerykanie? W Stanach opiłem się tyle izotoników, są tak tanie, że piłem je wiadrami, teraz więc się obejdę bez. Ale co mają zrobić zwykli ludzie, którzy nie mogą sobie sprowadzić ciuchów z USA?
- Arti
- Zaprawiony W Bojach
Powiem Ci szczerze,że nie wiedziałem i pewnie akurat tego nie zauważyłem.Paweł Grzonka pisze:
ale kto co lubi
Co do wymiany firm. Myślę,że tu na forum spokojnie możemy sobie wymieniać firmy chociażby dla naszej wewnętrznej informacji co jest popularne, z czego ludzie są zadowoleni itp. To dla nas czytelników i sportowców przecież równie pomocne. Nie traktujmy wymienianie jako reklamę bo gwiazdami nie jesteśmy
Jeśli na 10 osób np 6-8 wymieni tą samą firmę to może to być sygnał dla kogoś ,że warto dokładniej zainteresować się daną marką.
- primo
- Stary Wyga
- Kontakt:
Z tą L-karnityną to różnie. Papier wszystko przyjmnie, a na płocie napisane było .... i ...... rozumiesz ??Paweł Grzonka pisze:Nagor skoro mnie zmusiles heh to Ci powiem- źródło wiedzy Marek Kolbowicz publikacje wygloszone przez niego w rożnych krajach pisze doktorat w Zakledzie Sportow Rożnych u mnie na uczelni Aktualnie 3 krotny mistrz Swiata i 2 krotny rekordzista Świata od 2005 roku jego zaloga nie przegrała ani jednego wyścigu tak to ta słynna wioślarska czwórka podwójna bez sternika Robi badania na jak tos ie mowi debesciakach? Wiecej optymizmu mamy w kraju wielu fachowcow- swiatowego pokroju tylko trezba wiedziec gdzie co i jak szukac PS wystarczy isc na uczelnie do profesorka to Ci da materialy o ktorych mozna pomarzyc- trzeba wiedziec gdzie pukac w necie nie ma wszystkiego wiec czasami warto sie wysilic i zapukac do dzwi profesora
Ja studiowałem na wrocławskim awf i tam profesor mówił, że L-karnityna to o kant dupy rozbić - i to biochemik. I komu wierzyć?
primo
- Arti
- Zaprawiony W Bojach
Zgadzam się z Tobą. Obuwie, ciuchy itp dla Polaka są bardzo drogie.Nagor pisze:Arti, to była taka mała złośliwośc Bo oczywiście mogę potwierdzić, że całe PZLA i czołówka piją Vitargo. Ja jednak nie mogę zrozumieć czego innego: dlaczego Vitargo i Isostar są tak piekielnie drogie. Pół roku spędziłem w Stanach, tam blisko 3 kilowy proszek Gatorade kosztuje niecałe 10 dolarów, czyli 25 zł, jakieś 6 razy taniej niż Isostar, o wiele taniej niż Vitargo...
- Nagor
- Ekspert/Trener
Arti, jest znaczne gorzej: ceny ciuchów i butów w Polsce są absurdalnie wysokie nawet dla Amerykanina czy Angola! Przyjeżdża taki Amerykaniec do Polski i widzi, że koszulka Nike kosztuje 50-60 dolarow i wytrzeszcza oczy, bo u siebie ma za 35, a po kilku miesiącach za 15 w przecenie.
Tańsze buty niż u nas widziałem w USA, Hiszpanii, Holandii, a z tego, co mówią znajomi, podobnie jest w Niemczech i Wielkiej Brytanii. I ja się od lat zastanawiam: skąd to się bierze? Jakieś cło, koszty, czy świadoma polityka producentów? No i kto to kupuje? Kto kupuje te wszystkie buty za 600zł? Przecież to jest 250 dolarów, w Stanach nie widziałem ani kawałka buta w takiej cenie, co pewnie potwierdzi Wojtek.
To samo dotyczy każdej dziedziny życia w Polsce. Mieszkania w Warszawie są 2 razy droższe niż w Hiszpanii na Costa Blanca 100m od Morza Śródziemnego...
Tańsze buty niż u nas widziałem w USA, Hiszpanii, Holandii, a z tego, co mówią znajomi, podobnie jest w Niemczech i Wielkiej Brytanii. I ja się od lat zastanawiam: skąd to się bierze? Jakieś cło, koszty, czy świadoma polityka producentów? No i kto to kupuje? Kto kupuje te wszystkie buty za 600zł? Przecież to jest 250 dolarów, w Stanach nie widziałem ani kawałka buta w takiej cenie, co pewnie potwierdzi Wojtek.
To samo dotyczy każdej dziedziny życia w Polsce. Mieszkania w Warszawie są 2 razy droższe niż w Hiszpanii na Costa Blanca 100m od Morza Śródziemnego...