uczę się..czy dobrze rozumiem?
-
- Rozgrzewający Się
mam pare wątpliwości...mam nadzieje, ze ktos pomoze mi je rozwiać
1)czy trening obw1 i obw 2 maja podniesc prog mleczanowy??czyli czy to chodzi o to, ze biegnac np:4.30 na 1 km i osiagam magiczna granice 4 mmol kwadu mlekowego....po pewnym casie moge to zrobic w czasie 4 min/km tez na 4 mmol kwasu??
2)czy bardziej chodzi o HR o jego procentowa wartosc? biegne na 80%HRmax czyli okolo 160 uderzen w 5 min/1 km..a po pwnym czasie osiagam 4.30 na 1 km przy tej samej ilosci udrzen czyli 160??
3)czy wb3..musi byc biegiem ciaglym?a nie np: 2x2km??lub 6x1 km..czy to nie jest juz wtedy bieg wytrzymalosci tempowej?jaka jest rozncia miedzy wb3 a WT?
4) czy wb2 mozna rozwijac w biegu np: do 20 minut??bo rozumiem ze jest to bieg pod progiem..
5)czy wytzymalosc tempowa mozna juz biegac w styczniu??badz zaczac od lutego??
6)czy dobrze rozumuje ze w biegu na 800 i 1500 metrow ma duze znaczenie beztlenowe bieganie?czy musze zatem duzo biegac w wb3 i WT??czy to podnosi VO2max?
wiem, ze te pytania moga sie wydawac banalne dla kogos..ale dla mnie sa czyms..nieosiaglanym..na dzisjszy dzien...dzieki za info
1)czy trening obw1 i obw 2 maja podniesc prog mleczanowy??czyli czy to chodzi o to, ze biegnac np:4.30 na 1 km i osiagam magiczna granice 4 mmol kwadu mlekowego....po pewnym casie moge to zrobic w czasie 4 min/km tez na 4 mmol kwasu??
2)czy bardziej chodzi o HR o jego procentowa wartosc? biegne na 80%HRmax czyli okolo 160 uderzen w 5 min/1 km..a po pwnym czasie osiagam 4.30 na 1 km przy tej samej ilosci udrzen czyli 160??
3)czy wb3..musi byc biegiem ciaglym?a nie np: 2x2km??lub 6x1 km..czy to nie jest juz wtedy bieg wytrzymalosci tempowej?jaka jest rozncia miedzy wb3 a WT?
4) czy wb2 mozna rozwijac w biegu np: do 20 minut??bo rozumiem ze jest to bieg pod progiem..
5)czy wytzymalosc tempowa mozna juz biegac w styczniu??badz zaczac od lutego??
6)czy dobrze rozumuje ze w biegu na 800 i 1500 metrow ma duze znaczenie beztlenowe bieganie?czy musze zatem duzo biegac w wb3 i WT??czy to podnosi VO2max?
wiem, ze te pytania moga sie wydawac banalne dla kogos..ale dla mnie sa czyms..nieosiaglanym..na dzisjszy dzien...dzieki za info
uczący sie:)
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
1 kwestie istnienia progu, 4 mmol są kontrowersyjne - ale generalnie, w dużym uproszczeniu o to chodzi
2 tak, też o to chodzi
3 wb3 to właśnie zazwyczaj sa interwały (w Polsce)
4 20 minut z intensywnością wb2 to raczej za mało
5 zależy od celu, kiedy ma być realizowany
6 biegając za dużo WB3 szybko przestaniesz biegać - przetrenujesz się. A co do VO2max - przeczytaj sobie troche dyskusji w wątku o kalkulatorze.
A generalnie - skoro zadajesz takie pytania to jesteś raczej początkujący i chyba za bardzo wchodzisz w kwestie które jeszcze chyba nie powinny Cie dotyczyć. Trzeba sobie po prostu trochę pobiegać, poznać swój organizm.
2 tak, też o to chodzi
3 wb3 to właśnie zazwyczaj sa interwały (w Polsce)
4 20 minut z intensywnością wb2 to raczej za mało
5 zależy od celu, kiedy ma być realizowany
6 biegając za dużo WB3 szybko przestaniesz biegać - przetrenujesz się. A co do VO2max - przeczytaj sobie troche dyskusji w wątku o kalkulatorze.
A generalnie - skoro zadajesz takie pytania to jesteś raczej początkujący i chyba za bardzo wchodzisz w kwestie które jeszcze chyba nie powinny Cie dotyczyć. Trzeba sobie po prostu trochę pobiegać, poznać swój organizm.
- beata
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Przede wszystkim biegaj, nie kombinuj (tzn. nie główkuj i nie myśl za dużo), to będzie dobrze.
Nic nie piszesz, na jakim jesteś poziomie, ile biegasz, jak długo, jaki masz cel, stąd trudno precyzyjnie odpowiedzieć - dla jednego 20min WB2 będzie wystarczająco, dla drugiego to będzie półmetek.
Tempa raczej zima się nie biega, chyba, że szykujesz się do hali, ale nie sądzę
.
Nic nie piszesz, na jakim jesteś poziomie, ile biegasz, jak długo, jaki masz cel, stąd trudno precyzyjnie odpowiedzieć - dla jednego 20min WB2 będzie wystarczająco, dla drugiego to będzie półmetek.
Tempa raczej zima się nie biega, chyba, że szykujesz się do hali, ale nie sądzę

- bebmen
- Dyskutant
A ja tak przy okazji: czy trening biegu ciągłego w 2 zakresie można/powinno się/jest sens poprzedzać biegiem owb1? Powiedzmy, swoją stałą trasę robię w jedną stronę OWB1 a w drugą OWB2.
- beata
- Ekspert/Trener
Trening typu WB2, WB3, tempo, interwały, poprzedzasz rozgrzewką, czyli: 4-5 km truchtu (czyli OWB1), potem z 10 min. gimnastyki różnej, rozciąganie, do tego ze 3-4 rytmy. I dopiero startujesz z treningiem właściwym, czyli w tym przypadku - WB2 (OWB2). Na zakończenie - zawsze z km truchtu, a można wcześniej też zrobić rytmy czy minutówki, są różne szkoły.
A jeśli w jedną stronę biegniesz w zakresie pierwszym, a wracasz w drugim, to nie bardzo wiadomo, co to za trening - może zrób z nawrotem: 20min truchtu, przerwa na gimnastykę, i potem drugi zakres - dalej w tym samym kierunku i powrót.
A jeśli w jedną stronę biegniesz w zakresie pierwszym, a wracasz w drugim, to nie bardzo wiadomo, co to za trening - może zrób z nawrotem: 20min truchtu, przerwa na gimnastykę, i potem drugi zakres - dalej w tym samym kierunku i powrót.
- Nagor
- Ekspert/Trener
No, nie zgodzę sie z Beatą. Wedlug mnie nie ma co stawiac sprawy tak naukowo: od tej minuty, od tego metra robie OWB2. U mnie w treningu trener często dawał rozbieganie z narastającą prędkością, gdzie połowa lub więcej biegania była w drugim zakresie, koniec nawet w trzecim. Podobnie zresztą biegają inne nacje poza Polakami, nazywa sie to Aerobic Trening. U Kenijczyków czy Marokańczyków nie ma rozdziału na OWB1 i OWB2, jest aerobic training. Pod tym względem chyba tylko w Polsce biega sie tak, że np. prędkośc 3.40-3.30km to oddzielna, nazwana jednostka treningowa.
- beata
- Ekspert/Trener
No, w sumie masz prawoNagor pisze:No, nie zgodzę sie z Beatą..

Szkół jest wiele, ja znam taką, co nie oznacza, że inne są złe.
Poza tym, trochę taka jestem z natury - "od-do", stąd takie podejście mi odpowiada.
Teraz często drugi zakres robię na bieżni, i też wszystko jest "od-do".
Ale będąc w NM, obserwowałam treningi Amerykanów i Kenijczyków, którzy z nami mieszkali, i faktycznie wyglądało to inaczej.
Najpierw sporo rozciągania stacjonarnego - na dywanie przed TV, a potem wychodzili przed dom i od razu "grzali".
Ile, i dokąd, nie wiem

- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Jezeli nie czujesz "glodu" masz duzo sily to czemu by nie. Wszystko zalezy od Twojego samopoczucia. Jedni lubia biegac z pustym zaladkiem za to inni powiedza, ze nie maja sily nogi podniesc bez sniadania. Sprawdz i sam ocen.bebmen pisze:A czy można robić trening OWB2 rano przed śniadaniem?
-
- Zaprawiony W Bojach
Twoje pytania kolego MIKE 77 wcale nie są banalne. Widać że czytasz co tu piszą rózne osoby ( dość częśto sprzeczne informację ). Po twoich pytaniach widać że starasz się to ułożyć wcałośc i bardoz dobrze ja też zadaję duzó pytań by uszeregować wiedzę tym bardziej ze ta wiedza jest oparta na przecznych wypowiedziach. Pytań dalej , miej wdupie odpowiedzi które każą ci biegać ty biegaj i pytaj. Lepiej biegac i wiedzieć niż tylko biegać.
Tompoz
Tompoz
Tompoz
- beata
- Ekspert/Trener
Ja robię wszystkie treningi przed śniadaniem, a zdarza się, że i interwały. Kwestia przyzwyczajenia. Ewentualnie jakiś banan lub parę suchych owoców i w drogę.bebmen pisze:A czy można robić trening OWB2 rano przed śniadaniem?
Kolacji prawie nie jem, raczej jakieś przekąski typu herbatniki/owoce/piwo.
Zawsze natomiast wypijam około 0,3l wody z miodem, przygotowanej wieczorem.
Ale to kwestia indywidualna.
- beata
- Ekspert/Trener
To zbuduj swoje wiedzę na podstawie jednego, wiarygodnego źródła, jeśli te nasze wypowiedzi są, jak mówisz, sprzeczne, i jeśli takie źródło, na którym będziesz się mógł oprzeć, znajdziesz.tompoz pisze:ja też zadaję duzó pytań by uszeregować wiedzę tym bardziej ze ta wiedza jest oparta na przecznych wypowiedziach.
My też opieramy się na źródłach i doświadczeniach, a te są różne, bo to nie apteka i nie ma gotowych receptur.
Może, jak już będziesz wiedział więcej, my ciebie posłuchamy.
-
- Zaprawiony W Bojach
Odnosze wrażenie koleżanko Beatko ze się zdenerowałas moją wypowiedzą. A uważam że bardoz dobrze powiedziałem koledze bo prawda jest że nasze rózne wypowiediz wypowiadane przez poszczególne osoby są sprzeczne ........................... a co twierdizs że nie są.czy to zle że chłopak chce zrozumieć co tu się mówi.....................
Tompoz
Tompoz
Tompoz
- beata
- Ekspert/Trener
Myślę, że jeśli się będzie mówić po polsku, to zrozumie.tompoz pisze:.czy to zle że chłopak chce zrozumieć co tu się mówi..