uczę się..czy dobrze rozumiem?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
mike77
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mam pare wątpliwości...mam nadzieje, ze ktos pomoze mi je rozwiać
1)czy trening obw1 i obw 2 maja podniesc prog mleczanowy??czyli czy to chodzi o to, ze biegnac np:4.30 na 1 km i osiagam magiczna granice 4 mmol kwadu mlekowego....po pewnym casie moge to zrobic w czasie 4 min/km tez na 4 mmol kwasu??
2)czy bardziej chodzi o HR o jego procentowa wartosc? biegne na 80%HRmax czyli okolo 160 uderzen w 5 min/1 km..a po pwnym czasie osiagam 4.30 na 1 km przy tej samej ilosci udrzen czyli 160??
3)czy wb3..musi byc biegiem ciaglym?a nie np: 2x2km??lub 6x1 km..czy to nie jest juz wtedy bieg wytrzymalosci tempowej?jaka jest rozncia miedzy wb3 a WT?
4) czy wb2 mozna rozwijac w biegu np: do 20 minut??bo rozumiem ze jest to bieg pod progiem..
5)czy wytzymalosc tempowa mozna juz biegac w styczniu??badz zaczac od lutego??
6)czy dobrze rozumuje ze w biegu na 800 i 1500 metrow ma duze znaczenie beztlenowe bieganie?czy musze zatem duzo biegac w wb3 i WT??czy to podnosi VO2max?
wiem, ze te pytania moga sie wydawac banalne dla kogos..ale dla mnie sa czyms..nieosiaglanym..na dzisjszy dzien...dzieki za info
uczący sie:)
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

1 kwestie istnienia progu, 4 mmol są kontrowersyjne - ale generalnie, w dużym uproszczeniu o to chodzi
2 tak, też o to chodzi
3 wb3 to właśnie zazwyczaj sa interwały (w Polsce)
4 20 minut z intensywnością wb2 to raczej za mało
5 zależy od celu, kiedy ma być realizowany
6 biegając za dużo WB3 szybko przestaniesz biegać - przetrenujesz się. A co do VO2max - przeczytaj sobie troche dyskusji w wątku o kalkulatorze.

A generalnie - skoro zadajesz takie pytania to jesteś raczej początkujący i chyba za bardzo wchodzisz w kwestie które jeszcze chyba nie powinny Cie dotyczyć. Trzeba sobie po prostu trochę pobiegać, poznać swój organizm.
mike77
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzieki za info..:)musze to tez wiedziec..bo zaczalem od czytania Waszego portalu..i sie pomieszalo mi w glowie..w sumie im wiecej czytam..Ty bardzie to jest skomplikowane:) :hej:
uczący sie:)
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przede wszystkim biegaj, nie kombinuj (tzn. nie główkuj i nie myśl za dużo), to będzie dobrze.
Nic nie piszesz, na jakim jesteś poziomie, ile biegasz, jak długo, jaki masz cel, stąd trudno precyzyjnie odpowiedzieć - dla jednego 20min WB2 będzie wystarczająco, dla drugiego to będzie półmetek.
Tempa raczej zima się nie biega, chyba, że szykujesz się do hali, ale nie sądzę :nienie: .
Awatar użytkownika
bebmen
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A ja tak przy okazji: czy trening biegu ciągłego w 2 zakresie można/powinno się/jest sens poprzedzać biegiem owb1? Powiedzmy, swoją stałą trasę robię w jedną stronę OWB1 a w drugą OWB2.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Trening typu WB2, WB3, tempo, interwały, poprzedzasz rozgrzewką, czyli: 4-5 km truchtu (czyli OWB1), potem z 10 min. gimnastyki różnej, rozciąganie, do tego ze 3-4 rytmy. I dopiero startujesz z treningiem właściwym, czyli w tym przypadku - WB2 (OWB2). Na zakończenie - zawsze z km truchtu, a można wcześniej też zrobić rytmy czy minutówki, są różne szkoły.
A jeśli w jedną stronę biegniesz w zakresie pierwszym, a wracasz w drugim, to nie bardzo wiadomo, co to za trening - może zrób z nawrotem: 20min truchtu, przerwa na gimnastykę, i potem drugi zakres - dalej w tym samym kierunku i powrót.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

No, nie zgodzę sie z Beatą. Wedlug mnie nie ma co stawiac sprawy tak naukowo: od tej minuty, od tego metra robie OWB2. U mnie w treningu trener często dawał rozbieganie z narastającą prędkością, gdzie połowa lub więcej biegania była w drugim zakresie, koniec nawet w trzecim. Podobnie zresztą biegają inne nacje poza Polakami, nazywa sie to Aerobic Trening. U Kenijczyków czy Marokańczyków nie ma rozdziału na OWB1 i OWB2, jest aerobic training. Pod tym względem chyba tylko w Polsce biega sie tak, że np. prędkośc 3.40-3.30km to oddzielna, nazwana jednostka treningowa.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:No, nie zgodzę sie z Beatą..
No, w sumie masz prawo :oczko: .
Szkół jest wiele, ja znam taką, co nie oznacza, że inne są złe.
Poza tym, trochę taka jestem z natury - "od-do", stąd takie podejście mi odpowiada.
Teraz często drugi zakres robię na bieżni, i też wszystko jest "od-do".

Ale będąc w NM, obserwowałam treningi Amerykanów i Kenijczyków, którzy z nami mieszkali, i faktycznie wyglądało to inaczej.
Najpierw sporo rozciągania stacjonarnego - na dywanie przed TV, a potem wychodzili przed dom i od razu "grzali".
Ile, i dokąd, nie wiem :oczko: , ale nie były to krótkie ani wolne treningi.
Awatar użytkownika
bebmen
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A czy można robić trening OWB2 rano przed śniadaniem?
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bebmen pisze:A czy można robić trening OWB2 rano przed śniadaniem?
Jezeli nie czujesz "glodu" masz duzo sily to czemu by nie. Wszystko zalezy od Twojego samopoczucia. Jedni lubia biegac z pustym zaladkiem za to inni powiedza, ze nie maja sily nogi podniesc bez sniadania. Sprawdz i sam ocen.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Twoje pytania kolego MIKE 77 wcale nie są banalne. Widać że czytasz co tu piszą rózne osoby ( dość częśto sprzeczne informację ). Po twoich pytaniach widać że starasz się to ułożyć wcałośc i bardoz dobrze ja też zadaję duzó pytań by uszeregować wiedzę tym bardziej ze ta wiedza jest oparta na przecznych wypowiedziach. Pytań dalej , miej wdupie odpowiedzi które każą ci biegać ty biegaj i pytaj. Lepiej biegac i wiedzieć niż tylko biegać.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

bebmen pisze:A czy można robić trening OWB2 rano przed śniadaniem?
Ja robię wszystkie treningi przed śniadaniem, a zdarza się, że i interwały. Kwestia przyzwyczajenia. Ewentualnie jakiś banan lub parę suchych owoców i w drogę.
Kolacji prawie nie jem, raczej jakieś przekąski typu herbatniki/owoce/piwo.
Zawsze natomiast wypijam około 0,3l wody z miodem, przygotowanej wieczorem.
Ale to kwestia indywidualna.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:ja też zadaję duzó pytań by uszeregować wiedzę tym bardziej ze ta wiedza jest oparta na przecznych wypowiedziach.
To zbuduj swoje wiedzę na podstawie jednego, wiarygodnego źródła, jeśli te nasze wypowiedzi są, jak mówisz, sprzeczne, i jeśli takie źródło, na którym będziesz się mógł oprzeć, znajdziesz.
My też opieramy się na źródłach i doświadczeniach, a te są różne, bo to nie apteka i nie ma gotowych receptur.
Może, jak już będziesz wiedział więcej, my ciebie posłuchamy.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Odnosze wrażenie koleżanko Beatko ze się zdenerowałas moją wypowiedzą. A uważam że bardoz dobrze powiedziałem koledze bo prawda jest że nasze rózne wypowiediz wypowiadane przez poszczególne osoby są sprzeczne ........................... a co twierdizs że nie są.czy to zle że chłopak chce zrozumieć co tu się mówi.....................

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:.czy to zle że chłopak chce zrozumieć co tu się mówi..
Myślę, że jeśli się będzie mówić po polsku, to zrozumie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ