Jak biegac z dziecmi?
-
- Ekspert/Fizjologia
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Proponuję szczególną ostrożność w treningu biegowym dzieci. Chodzi o okres dojrzewania i tzw. skok pokwitaniowy. Przy gwałtownym wzroście kości długich mogą być trudności z tolerowaniem wysiłku. Taki stan ustępuje na ogól po ok. 2 latach.
R.
R.
- Vicky
- Rozgrzewający Się
Do niejakiego katowice.de
"takie pytanie powtarzam mogla postawic tylko BABA!!!!!!!!
po 2, 3 latach biegania mozesz swobodnie 170-220km /Tydzien biegac
a teraz 7 razy w tygodniu ???!!! naturalnie!!!!!!!!!! po 15 minut :->>>>>>>>>>>>>>> "
Wiecej szacunku dla kobiet!!!!Kiedy to sie w Polsce zmieni???
-----
katowice.de
"takie pytanie powtarzam mogla postawic tylko BABA!!!!!!!!
po 2, 3 latach biegania mozesz swobodnie 170-220km /Tydzien biegac
a teraz 7 razy w tygodniu ???!!! naturalnie!!!!!!!!!! po 15 minut :->>>>>>>>>>>>>>> "
Wiecej szacunku dla kobiet!!!!Kiedy to sie w Polsce zmieni???
-----
katowice.de
CHEERS!
- katowicepunktde
- Wyga
chers nie wiem.....(
ale ja ze swojej strony zrobie wszystko.. aby sie to zmienilo :-X
ale ja ze swojej strony zrobie wszystko.. aby sie to zmienilo :-X
katowice.de
-
- Zaprawiony W Bojach
Ryszard, czy mozesz napisac o tym nieco wiecej. Co to znaczy szczegolna ostroznosc? Czy sa jakies specjalne buty na okres tego "skoku pokwitaniowego"? Na czym moga polegac trudnosci z tolerowaniem wysilku? Ile moge biegac z moimi chlopcami aby nie bylo to niebezpieczne?Quote: from Ryszard on 11:23 pm on Oct. 21, 2002
Proponuję szczególną ostrożność w treningu biegowym dzieci. Chodzi o okres dojrzewania i tzw. skok pokwitaniowy. Przy gwałtownym wzroście kości długich mogą być trudności z tolerowaniem wysiłku. Taki stan ustępuje na ogól po ok. 2 latach.
R.
kledzik
- katowicepunktde
- Wyga
nie ma kledzik zadnych przeciwskazan.... ani specjalnych butow na okres dojrzewania (na razie ) jezeli bable maja spass niech biegaja. Jedyna rada nie biegaj z nimi!!!!!! twoje tempo, bedzie z pewnoscia dla nich nie odpowiednie!!!!!
w okresie dojrzewania dochodzi do dysproporcji w rozwoju przeroznych organow/czesci ciala itd. Byc moze w krancowym przypadku np. twoja corka urosla w ostatnim roku 6cm.... przytyla 15kg... ale jej pojemnosc serca.... nienadazyla.......(bo uprawiala TV) tu rzadza prawa Darwina czego nie urzywasz odpada albo pozostaje w szczatkowym stanie ....... also loooos
Ja trenuje i trenowalem z moja mala.... ona ma teraz 16 lat.... i jest w usa.... te pierwsze lata aby jej nie przeciazac bralem ja jako nosi wode:-) strasznie ja to motywowalo naturalnie na rowerze....... a gdy chcialem skontrolowac moje tempo na stadion.... ja krecilem swoje rundy...... w MOIM tempie ona w swoim ponadto tu u nas w kazdym miescie masz przerozne TSG/Läufertreffpunkte rowniez dla mlodzierzy..... gdzie dostaniesz dobre rady i spotkasz nowych ...... to motywuje....
w okresie dojrzewania dochodzi do dysproporcji w rozwoju przeroznych organow/czesci ciala itd. Byc moze w krancowym przypadku np. twoja corka urosla w ostatnim roku 6cm.... przytyla 15kg... ale jej pojemnosc serca.... nienadazyla.......(bo uprawiala TV) tu rzadza prawa Darwina czego nie urzywasz odpada albo pozostaje w szczatkowym stanie ....... also loooos
Ja trenuje i trenowalem z moja mala.... ona ma teraz 16 lat.... i jest w usa.... te pierwsze lata aby jej nie przeciazac bralem ja jako nosi wode:-) strasznie ja to motywowalo naturalnie na rowerze....... a gdy chcialem skontrolowac moje tempo na stadion.... ja krecilem swoje rundy...... w MOIM tempie ona w swoim ponadto tu u nas w kazdym miescie masz przerozne TSG/Läufertreffpunkte rowniez dla mlodzierzy..... gdzie dostaniesz dobre rady i spotkasz nowych ...... to motywuje....
katowice.de
-
- Zaprawiony W Bojach
Katowicepunktde, masz dar jasnowidzenia, czy jak? Moje corki rzeczywiscie urosly (co za tym idzie przytyly) niesamowicie! Biegam jednak z ich mlodszymi bracmi, z pewnoscia jednak wkrotce rowniez oni "wystrzela" do gory. Jezeli dobrze zrozumialem ciebie i Ryszarda, generalna zasada polega na tym aby nie przesadzac i biegac z "wyczuciem". Tak tez bede robil!
PS. Buty (Asics Gel Kojl GS2E) kupilem wczoraj w poleconym przez Ciebie norymberskim "Runners Point". Swymi wrazeniami z komputerowego badania badania biegu na biezni podziele sie za chwileczke na forum "Zdrowie".
kledzik
(Edited by kledzik at 9:49 am on Oct. 22, 2002)
PS. Buty (Asics Gel Kojl GS2E) kupilem wczoraj w poleconym przez Ciebie norymberskim "Runners Point". Swymi wrazeniami z komputerowego badania badania biegu na biezni podziele sie za chwileczke na forum "Zdrowie".
kledzik
(Edited by kledzik at 9:49 am on Oct. 22, 2002)
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Katowice ma rację. Nie chodzi o buty tylko o serce. Narządy wewnętrzne rosną z opóźnieniem w stosunku do kości. Zbyt intensywny wysiłek przy jeszcze za małym sercu, może doprowadzić do patologicznego przerostu lewej komory i związanych z tym powikłań (nadciśnienie, zespół wypadania płatka).
Proponuję kontrolę tętna najprostszym urządzeniem tego typu i wysiłki, które nie spowodują nienaturalnie wysokiego tętna. Mogą to być truchty przeplatane marszem, pływanie (pozioma pozycja ciała) i rower ale po płaskim.
R.
Proponuję kontrolę tętna najprostszym urządzeniem tego typu i wysiłki, które nie spowodują nienaturalnie wysokiego tętna. Mogą to być truchty przeplatane marszem, pływanie (pozioma pozycja ciała) i rower ale po płaskim.
R.
- katowicepunktde
- Wyga
w zasadzie nie ma nienaturalnie wysokiego tetna ....... zostaw go biegac... niech ma Spass, obawiasz sie masz w rodzinie sercowe problemy skocz do lekarza zrobi mu "Belastung EKG".... zeby cie uspokoic przedstawie blizej moje dane ... mam 37 lat... ale jak mnie ktos wkorzy na ostatnich metrach..... to doszlem do 211 uderzen na minute i zyje dalej puls normalnie (ruhe puls) lezy przy 40...... Jak twoje buty????
katowice.de
- katowicepunktde
- Wyga
jetza... przeczytalem ok.
jak chcesz biegac i odnies sukces... nie mozesz biegac z brzucha.... staniesz predzej czy pozniej w miescu... twoje czasy nie beda sie poprywiac... polecam tobie ksiazke od Kuno Hottenrot Ausdauer-programme ca. 9€... ponadto dobrym autorem jest Steffny....jezeli chodzi o bieganie....
jak chcesz biegac i odnies sukces... nie mozesz biegac z brzucha.... staniesz predzej czy pozniej w miescu... twoje czasy nie beda sie poprywiac... polecam tobie ksiazke od Kuno Hottenrot Ausdauer-programme ca. 9€... ponadto dobrym autorem jest Steffny....jezeli chodzi o bieganie....
katowice.de
-
- Zaprawiony W Bojach
Przed chwila napisalem o tym na forum "Zdrowie" ("Komputerowa analiza biegu"). kledzikQuote: from katowicepunktde on 11:01 am on Oct. 22, 2002
Jak twoje buty????
-
- Zaprawiony W Bojach
Chyba nie bardzo cie zrozumielem. Co to znaczy "biegac z brzucha"? Na czasach mi nie zalezy. Liczy sie radosc biegania! Katowice.de znasz jakis sposob na bolace piety?Quote: from katowicepunktde on 11:06 am on Oct. 22, 2002
jetza... przeczytalem ok.
kledzik
- katowicepunktde
- Wyga
yes.... dobre buty :-> a to juz masz.... ale z takich butow potrzebujesz co najmniej 2-3 pary.... podeszwy musza odpoczac!!!! na poczatku nie przesadzaj te buty musisz wbiegac (einlaeufen) -> one musza sie do ciebie przyzwyczaic... ten okres moze byc przykry...
bieganie z brzucha mam na mysli-> nach lust und laune po prostu dzisiaj biegne bo mam ochote .... itd
bieganie z brzucha mam na mysli-> nach lust und laune po prostu dzisiaj biegne bo mam ochote .... itd
katowice.de
-
- Zaprawiony W Bojach
Co to znaczy, ze podeszwy musza odpoczac? Czy mam zmieniac buty co drugi dzien?
"Bieganie z brzucha" mi nie grozi, wrecz przeciwnie. Nie pamietam abym kiedykolwiek nie mial ochoty na bieg. Ja to kocham! Nie przeszkadza mi pogoda, ani samopoczucie, jedynie kolana i (ostatnio) piety.
Katowice.de, jestes zainteresowany niemiecka prasa o bieganiu? Prenumeruje "Running" i "Runner's World". Numerow archiwalnych nie kolekcjonuje. Ale w przyszlosci moge tobie na biezaco przesylac przeczytane.
"Bieganie z brzucha" mi nie grozi, wrecz przeciwnie. Nie pamietam abym kiedykolwiek nie mial ochoty na bieg. Ja to kocham! Nie przeszkadza mi pogoda, ani samopoczucie, jedynie kolana i (ostatnio) piety.
Katowice.de, jestes zainteresowany niemiecka prasa o bieganiu? Prenumeruje "Running" i "Runner's World". Numerow archiwalnych nie kolekcjonuje. Ale w przyszlosci moge tobie na biezaco przesylac przeczytane.