Jak biegac z dziecmi?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzieki jutro napisze czy i ew. co kupilem.
New Balance but biegowy
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Proponuję szczególną ostrożność w treningu biegowym dzieci. Chodzi o okres dojrzewania i tzw. skok pokwitaniowy. Przy gwałtownym wzroście kości długich mogą być trudności z tolerowaniem wysiłku. Taki stan ustępuje na ogól po ok. 2 latach.

R.
Awatar użytkownika
Vicky
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Do niejakiego katowice.de

"takie pytanie powtarzam mogla postawic tylko BABA!!!!!!!!
po 2, 3 latach biegania mozesz swobodnie 170-220km /Tydzien  biegac
a teraz 7 razy w tygodniu ???!!! naturalnie!!!!!!!!!! po 15 minut :->>>>>>>>>>>>>>> "

Wiecej szacunku dla kobiet!!!!Kiedy to sie w Polsce zmieni???
-----
katowice.de
CHEERS!
Awatar użytkownika
katowicepunktde
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

chers nie wiem.....:-((

ale ja ze swojej strony zrobie wszystko.. aby sie to zmienilo :-X
katowice.de
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Ryszard on 11:23 pm on Oct. 21, 2002
Proponuję szczególną ostrożność w treningu biegowym dzieci. Chodzi o okres dojrzewania i tzw. skok pokwitaniowy. Przy gwałtownym wzroście kości długich mogą być trudności z tolerowaniem wysiłku. Taki stan ustępuje na ogól po ok. 2 latach.

R.
Ryszard, czy mozesz napisac o tym nieco wiecej. Co to znaczy szczegolna ostroznosc? Czy sa jakies specjalne buty na okres tego "skoku pokwitaniowego"? Na czym moga polegac trudnosci z tolerowaniem wysilku? Ile moge biegac z moimi chlopcami aby nie bylo to niebezpieczne?
kledzik
Awatar użytkownika
katowicepunktde
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

nie ma kledzik zadnych przeciwskazan.... ani specjalnych butow na okres dojrzewania (na razie :-)) jezeli bable maja spass niech biegaja. Jedyna rada nie biegaj z nimi!!!!!! twoje tempo, bedzie z pewnoscia dla nich nie odpowiednie!!!!!
w okresie dojrzewania dochodzi do dysproporcji w rozwoju przeroznych organow/czesci ciala itd. Byc moze w krancowym przypadku np. twoja corka urosla w ostatnim roku 6cm.... przytyla 15kg... ale jej pojemnosc serca.... nienadazyla.......(bo uprawiala TV) tu rzadza prawa :-) Darwina czego nie urzywasz odpada :-) albo pozostaje w szczatkowym stanie ....... also loooos
Ja trenuje i trenowalem z moja mala.... ona ma teraz 16 lat.... i jest w usa.... te pierwsze lata aby jej nie przeciazac bralem ja jako nosi wode:-) strasznie ja to motywowalo naturalnie na rowerze....... a gdy chcialem skontrolowac moje tempo na stadion.... ja krecilem swoje rundy...... w MOIM tempie ona w swoim ponadto tu u nas w kazdym miescie masz przerozne TSG/Läufertreffpunkte  rowniez dla mlodzierzy..... gdzie dostaniesz dobre rady i spotkasz nowych ...... to motywuje....
katowice.de
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Katowicepunktde, masz dar jasnowidzenia, czy jak? Moje corki rzeczywiscie urosly (co za tym idzie przytyly) niesamowicie! Biegam jednak z ich mlodszymi bracmi, z pewnoscia jednak wkrotce rowniez oni "wystrzela" do gory. Jezeli dobrze zrozumialem ciebie i Ryszarda, generalna zasada polega na tym aby nie przesadzac i biegac z "wyczuciem". Tak tez bede robil!
PS. Buty (Asics Gel Kojl GS2E) kupilem wczoraj w poleconym przez Ciebie norymberskim "Runners Point". Swymi wrazeniami z komputerowego badania badania biegu na biezni podziele sie za chwileczke na forum "Zdrowie".
kledzik

(Edited by kledzik at 9:49 am on Oct. 22, 2002)
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Katowice ma rację. Nie chodzi o buty tylko o serce. Narządy wewnętrzne rosną z opóźnieniem w stosunku do kości. Zbyt intensywny wysiłek przy jeszcze za małym sercu, może doprowadzić do patologicznego przerostu lewej komory i związanych z tym powikłań (nadciśnienie, zespół wypadania płatka).
Proponuję kontrolę tętna najprostszym urządzeniem tego typu i wysiłki, które nie spowodują nienaturalnie wysokiego tętna. Mogą to być truchty przeplatane marszem, pływanie (pozioma pozycja ciała) i rower ale po płaskim.

R.
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jakie tetno jest nienaturalnie wysokie dla 8-10 letnich chlopcow?
Awatar użytkownika
katowicepunktde
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

w zasadzie nie ma nienaturalnie wysokiego tetna ...:-).... zostaw go biegac... niech ma Spass, obawiasz sie masz w rodzinie sercowe problemy ;-) skocz do lekarza zrobi mu "Belastung EKG".... zeby cie uspokoic przedstawie blizej moje dane :-)... mam 37 lat... ale jak mnie ktos wkorzy na ostatnich metrach..... to doszlem do 211 uderzen na minute :-) i zyje dalej :-) puls normalnie (ruhe puls) lezy przy 40...... Jak twoje buty????
katowice.de
Awatar użytkownika
katowicepunktde
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jetza... przeczytalem ok.
jak chcesz biegac i odnies sukces... nie mozesz biegac z brzucha.... staniesz predzej czy pozniej w miescu... twoje czasy nie beda sie poprywiac... polecam tobie ksiazke od Kuno Hottenrot Ausdauer-programme ca. 9€... ponadto dobrym autorem jest Steffny....jezeli chodzi o bieganie....:-)
katowice.de
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from katowicepunktde on 11:01 am on Oct. 22, 2002
Jak twoje buty????
Przed chwila napisalem o tym na forum "Zdrowie" ("Komputerowa analiza biegu"). kledzik
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from katowicepunktde on 11:06 am on Oct. 22, 2002
jetza... przeczytalem ok.
jak chcesz biegac i odnies sukces... nie mozesz biegac z brzucha.... staniesz predzej czy pozniej w miescu... twoje czasy nie beda sie poprywiac... polecam tobie ksiazke od Kuno Hottenrot Ausdauer-programme ca. 9€... ponadto dobrym autorem jest Steffny....jezeli chodzi o bieganie....:-)
Chyba nie bardzo cie zrozumielem. Co to znaczy "biegac z brzucha"? Na czasach mi nie zalezy. Liczy sie radosc biegania! Katowice.de znasz jakis sposob na bolace piety?
kledzik
Awatar użytkownika
katowicepunktde
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

yes.... dobre buty :-> a to juz masz.... ale z takich butow potrzebujesz co najmniej 2-3 pary.... podeszwy musza odpoczac!!!! na poczatku nie przesadzaj te buty musisz wbiegac (einlaeufen) -> one musza sie do ciebie przyzwyczaic... ten okres moze byc przykry...:-)
bieganie z brzucha mam na mysli-> nach lust und laune :-) po prostu dzisiaj biegne bo mam ochote .... itd
katowice.de
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co to znaczy, ze podeszwy musza odpoczac? Czy mam zmieniac buty co drugi dzien?
"Bieganie z brzucha" mi nie grozi, wrecz przeciwnie. Nie pamietam abym kiedykolwiek nie mial ochoty na bieg. Ja to kocham! Nie przeszkadza mi pogoda, ani samopoczucie, jedynie kolana i (ostatnio) piety.
Katowice.de, jestes zainteresowany niemiecka prasa o bieganiu? Prenumeruje "Running" i "Runner's World". Numerow archiwalnych nie kolekcjonuje. Ale w przyszlosci moge tobie na biezaco przesylac przeczytane.
ODPOWIEDZ