biegi przełajowe

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

adamekz pisze:już po biegu, zająłem 2 miejsce, za tydzień mistrzostwa województwa podlaskiego=)
gratuluje tak trzymaj! :) jak rozgrzewka?
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
PKO
adamekz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

13 min truchtu, potem dużo rozciągań, trochę skipów, potem przebieżki, przed biegiem jak czekałem na strat też zrobiłem krótką przebieżkę oraz rozciągania.

Mam jeszcze pytania...jakie robić treningi w przygotowaniu do kolejnych zawodów, są to te same przełaje dystans: 1500m, ze tydzień 13 października w sobotę ?

pozdrawiam, adamekz
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Gratuluje
nd - wolne
pn - potruchtaj z 30-40'
wt - wolne
sr - rozgzrewka jak pzred zawodami + 3x2' (na 90-95% mozliwosci) pzrerwa 1' pomiedzy
cz - wolne
pt - cos takiego jak rozgzrewka pzred zawodami
sb - start (powodzenia)
Mateusz
Dare for more!
adamekz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

dzięki za rozpiske,

macie może jakieś artykuły o treningach, oraz ogólnie biegach średnich, które warto przeczytać?

jakie książki polecacie na początek?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wyszukiwrka na forum
Mateusz
Dare for more!
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co ja rozumiem pod pojęciem rozruszać beztlen przykład kolarstwa

startowałemw czasówce czas jej trwania 30 minut średnie tętno 179 max. podczas czasówki 189 na rozgrzewce trwajaćej około 50 minut zrobiłem 2 wejsćia w beztlen gdzie tętno skakało mi do 176 177

Dzieki temu od poczatku startu byłemw stanie isc mocno na tętnach 175-180 i mnie nie zatkałó na początku. Poszłem ze startu rura duz obrót nabaranie tępa i trzymanie go i stopniowe zwikeszanie tętna 175 180 185 i momentmai na szczytach górek te 189. Gdybym nie wszegł na rogrzewce wbeztlen to by mnie te 175-180 w pierwszych 5-10 minutach wysiłku zatkało. Chodzi oto by rogrzać nie tylko te 80 % energii z porcesów tlenowych ale te 20 % z beztlenowych by te 20 % beztlenowych urzywać od razu aż do bółu by wyjechadz sie na maxa. W koalrstwie robi sie przed czasówkmai rogrzewki by wyjechadz sie na maxa w trupa. I by wyjechadz sie wtrupa trzeba rogrzac beztlen otworzyć go by zniegow ykorzystać na maxa.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:Co ja rozumiem pod pojęciem rozruszać beztlen przykład kolarstwa

startowałemw czasówce czas jej trwania 30 minut średnie tętno 179 max. podczas czasówki 189 na rozgrzewce trwajaćej około 50 minut zrobiłem 2 wejsćia w beztlen gdzie tętno skakało mi do 176 177

Dzieki temu od poczatku startu byłemw stanie isc mocno na tętnach 175-180 i mnie nie zatkałó na początku. Poszłem ze startu rura duz obrót nabaranie tępa i trzymanie go i stopniowe zwikeszanie tętna 175 180 185 i momentmai na szczytach górek te 189. Gdybym nie wszegł na rogrzewce wbeztlen to by mnie te 175-180 w pierwszych 5-10 minutach wysiłku zatkało. Chodzi oto by rogrzać nie tylko te 80 % energii z porcesów tlenowych ale te 20 % z beztlenowych by te 20 % beztlenowych urzywać od razu aż do bółu by wyjechadz sie na maxa. W koalrstwie robi sie przed czasówkmai rogrzewki by wyjechadz sie na maxa w trupa. I by wyjechadz sie wtrupa trzeba rogrzac beztlen otworzyć go by zniegow ykorzystać na maxa.

Tompoz
bieganie to nie kolarstwo ;)
Obrazek
tomasz

Nieprzeczytany post

A ja nadal nie wiem jakie są fizjologiczne skutki chwilowego wchodzenia na prędkości submaksymalne podczas rozgrzewki.
Rozgrzewka w formie rozruchu jako praca tlenowa na niskiej intensywności plus rozciąganie i sprawność jest dla mnie oczywista.

Czy może ktoś wytłumaczyć co takiego się dzieje korzystnego w krótkich beztlenowych interwałach przed startem, że przynosi to efekty?
adamekz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

mi też bo nie mam pojęcia=)

a tak poza tym, zawody coraz bliżej, a mnie złapało lekkie przeziębienie....co radzicie w tej sytuacji?
adamekz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

juz po biegu... efekt- 3 miejsce nie jest źle, ale trzeba dalej trenowac=)
danielu
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

tomasz pisze: Czy może ktoś wytłumaczyć co takiego się dzieje korzystnego w krótkich beztlenowych interwałach przed startem, że przynosi to efekty?
Przecież tu wcale nie musi chodzić o jakieś zmiany w sposobie uzyskiwania czy przetwarzania energii. Po prostu po przebieżkach mięśnie są lepiej rozgrzane, mniej sztywne dzięki czemu poprawia ruchomość w stawach i technika biegu a i łatwiej uniknąć kontuzji co przy biegu przełajowym ma szczególne znaczenie (np przy wpadnięciu w jakąś dziurę czy napotkaniu korzenia)
tomasz

Nieprzeczytany post

Ja to rozumiem, ale tompoz mówił o "otwierzaniu beztlenu" czego już nie rozumiem. Dlatego pytam :oczko:
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

otwieranie beztlenu
czyli pobudzenie beztlenowego systemu dostarczania energi
Mateusz
Dare for more!
tomasz

Nieprzeczytany post

I co to pobudzenie daje? Po co się go pobudza?
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:I co to pobudzenie daje? Po co się go pobudza?
zeby lepiej dzialal :hejhej:
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ