Czy biegam poprawnie ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Stefan12
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam stworzyłem ten temat bo mam wątpliwość co do mojego treningu

Biegajac chce pozbyć sie zbednego tłuszczu

Biegam tak :

Bieg(dość szybki) 8 min - 2 min marsz

w sumie 30min

Czy przy takim biegu spalam tłuszcz czy jest to tylko glikogen ??

PozdrawIam stefan
PKO
Awatar użytkownika
Zico
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Stefan12 pisze:Witam stworzyłem ten temat bo mam wątpliwość co do mojego treningu

Biegajac chce pozbyć sie zbednego tłuszczu

Biegam tak :

w sumie 30min

Czy przy takim biegu spalam tłuszcz czy jest to tylko glikogen ??

PozdrawIam stefan
Trudno powiedzieć...

Już wyjaśniam, rozumiem, że jesteś początkującym biegaczem - wszystko zależy w jakich strefach się poruszasz. Najwięcej tłuszczu będziesz spalać w tzw. strefie aerobowej, czyli biegnąc na tlenie. Jeśli nie posiadasz pulsometru, to najlepiej trafić w tą strefę w taki sposób:

- biegniesz i możesz swobodnie rozmawiać (Twój pobór tlenu jest bez żadnych długów tlenowych)
- Twój bieg jest dłuższy niż 20-30 minut - im dłużej, tym lepiej.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub Ciesielski
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

@stefan12

napisz ile wazysz/wzrost wiekbo dla jednego to co robisz to wielki wysilek, a drugi ledwo co sie spoci ;) Jak to napisal kolega zico najlepiej spala sie tluszcz jak biegniesz swobodnie, ale nieco dluzej.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

A te przerwy na marsz to dlatego, że nie jesteś w stanie biec ciągłym biegiem ?
Awatar użytkownika
Zico
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:A te przerwy na marsz to dlatego, że nie jesteś w stanie biec ciągłym biegiem ?
Albo wg Pana Skarżyńskiego ;)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub Ciesielski
tomasz

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:A te przerwy na marsz to dlatego, że nie jesteś w stanie biec ciągłym biegiem ?
No właśnie dobre pytanie, bo jeśli jest tak pisze Fredzio to zacznij od planu 10 tygodniowego. A jeśli nie, to koniecznie zwolnij. Nie biegaj bardzo szybko a bardzo wolno - o ile jesteś początkującym i chcesz się "wprowadzić" w bieganie.

Jeśli chodzi o spalanie tłuszczu to Zico ma rację, ale warto coś dodać. Niska intenstwność jest najlepsza do spalania tłuszczu podczas wyiłku, jednak jakakolwiek forma spalania kalorii bez względu na intensyność powoduje spalanie tłuszczu po treningu. Przy założeniu, że sporzywasz tyle kalorii ile potrzebujesz. Wówczas każda spalona kaloria spowoduje schudnięcie.
Stefan12
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie jestem do końca poczatkujacym biegaczem mam małe doświadczenie

Opisze jak to wczoraj wygladało

Biegam po koronie stadionu ok. 800m

Pierwsze 8 minut biegne szybko bardzo łatwo to idzie aż niechciało mi sie zwalniac na te 2min marszu

Nastepne 8 minut też było ok ale już przykoncu czułem mocno zmeczenie

i Ostatnie 8min zdecydowanie najgorsze wyrażnie biegne wolniej i tylko czekałem kiedy wkońcu bede mógl przejsc w marsz

Myśle ze ciagłym biegem dałbym rade może 20min

A co myślicie o takim planie

Piątek : 8min bieg 2min marszu 3x w sumie 30min
Sobota : 1h-1,5h wolnego swobodnego biegu
Pon : 8min bieg 2min marszu 3x w sumie 30min
Awatar użytkownika
Zico
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Stefan12 pisze:Pierwsze 8 minut biegne szybko bardzo łatwo to idzie aż niechciało mi sie zwalniac na te 2min marszu

Nastepne 8 minut też było ok ale już przykoncu czułem mocno zmeczenie

i Ostatnie 8min zdecydowanie najgorsze wyrażnie biegne wolniej i tylko czekałem kiedy wkońcu bede mógl przejsc w marsz
Przede wszystkim zaczynaj wolniej! Po prostu się zajeżdżasz. Trzymaj tempo tak, żebyś mógł rozmawiać podczas biegu - oczywiście jeśli chcesz głównie spalać tłuszcz i zbudować bazę - wytrzymałość tlenową.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub Ciesielski
Stefan12
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Siema przypominam sie znowu która z opcji bedzie lepsza (pod kątem spalania tłuszczu)

Tak jak do tej pory 8min dość szybkim tempem i 2min 3x

Czy może 30min +1min przy każdym nastepnym biegu (3min tyg.) truchtem może troszke szybciej ???
tomasz

Nieprzeczytany post

Poprawa sylwetki to przede wszystkim zmiana trybu życia. Nie można jej rozpatrywać pod kątem tego, co się dzieje podczas jednorazowej sesji treningowej.

Przypomina mi się wypowiedź, kótrą czytałem na forum samochodowym odnośnie tego, jak spalać mniej paliwa podczas jazdy.
Otóż niektórzy gnają na koniec miasta bo paliwo jest 5rg tańsze jak poparzeni. Zapominają przy tym, że niepotrafią jeździć ekonomicznie, wożą w samochodzie zbędne kilogramy, często nie wyłączają silnika tylko samochód pracuje bez powodu na wolnych obrotach (nie licząc rozgrzania go w zimie). W konsekwencji doprowadzają do tego, że spalają nawet 2l/100km więcej paliwa.

Odchudzanie to przedwszystkim ruch plus dieta.
Ruch to przede wszystkim bezkontuzjyny i regularny wisiłek, który nie doprowadzi do psychicznego i fizycznego przetrenowania a przy tym przyniesie radość i satysfakcję.
Dieta z kolei to trzymanie się kilku podstawowych zasad żywieniowych, o których w wątku o "Grubasach" można przeczytać.

Dopiero takie działanie w szerokiej perspektywie czasowej pozwoli poprawić swoją sylwetkę oraz poziom wytrenowania.
Z tego uważam, że najlepszym sposobem jest rozsądne rozpoczęcie biegania dla biegania, nie dla wagi.

A jeśli chodzi o ścisłość to w odchudaniu ważny jest ujemny bilans kaloryczny wywołany wisiłkiem. Nie ważna jakim i w jaki sposób. Jeśli Twoje dzienne zapotrzebowanie nie liczący wysiłku wynosi 3000kcal i spożyjesz 3000kcal a przy tym spalisz 500kcal 3-4x w tyg. to zaczniesz chudnąć.
Jednak podkreślam, że mentalnie efektywniejsze jest bieganie dla biegania.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ