Finisz

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Nero
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jakie elementy należy zastosować w treningu aby poprawić finisz? Mi się wydaje że przebierzki, ale jak ich ułozyć, i czy może jest jeszcze coś jeszcze. Może to ułatwi sprawe, chodzi mi o finiszowanie na dystansie 1500m. To jak, pomoże mi ktoś? :hej:
PKO
Awatar użytkownika
michał91
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kenenisa Bekele jak biega interwał 800m to pierwsze okrążenie w około 63 - 64 s.(tempo na rekord świata na 10000m), a drugie okrążenie na max w nieco powyżej 50s. Podobno to daje mu strasznego kopa na finiszu i chyba to widać:) co do dystansu 1500m to niewiem czy taki trening ma sens bo nie znam się na tym:) Na 1500m trzeba raczej troche później finiszować...
GG:1702523
Nero
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Z tego co ja się na razie interesuje to na 1500m trzeba utrzymać mocne i szybkie tempo przez cały bieg! No ale finiszowac trzeba też zawsze szybciej, wiec proszę o rade! :niewiem:
tomasz

Nieprzeczytany post

Ten trening Bekele wygląda tak:
6x800m

400m - 64s
400m - 53s
Nero
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

sory ale nie mam żadnej mozliwośc ze ja tak zrobię 800m! powie mi ktoś coś wreszcie?
KuBuS
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

heh to moze pierwsze 400m biegnij w tempie na swoj rekord na 1000m a drugie 400 m na maksa? :>
"Ci co zaufali Panu,
Odzyskują siły,
Otrzymują skrzydła jak orły,
Biegna bez zmęczenia..."
tomasz

Nieprzeczytany post

A dlaczego chcesz doskonalić finisz? Proponuję po prostu się skupić na poprawie wynikiu.
Nero
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mam wakacje, mam trenera, w wakcje mam przerwe między treningami! Z ciekawości pytam i moze coś zacznę w tym kierunku biegać po konsultacji z trenerem. I trener mówi ze mam słabiutki finisz, a reszta jest dobra. Robiłem dużo przebierzek, ale dla mnie to kwestia dania z siebie wszystkiego. Ale po prostu sie pytałem! :hejhej: hehe, ale dzięki za rady!
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie musisz robić treningu jak Bekele wcale nie musisz robić tego w takich prędkościach możesz zrobić np. 6x500m (300m+200m) w tym że 300m w prędkościach 1' lub wolniej i 200m w prędkości startowej
tomasz

Nieprzeczytany post

A dlaczego to ostatnie 200m tak wolno? Co to ma być za finisz jak na prędkości startowej?
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jak to ma być trening na 1500m na poprawienie finiszu to nie potrzebne jest bieganie szybsze niż biega sie cały dystans. A po drugie nie widziałem biegacza który sie nie oszczędza na całym dystansie i jest wstanie pobiec szybciej niż cały dystans :hej: to tylko sie tak wydaje że się przyspiesza :hahaha:
tomasz

Nieprzeczytany post

Król mówił, że Czapi nie przyspiesza tylko biegnie cały dystans równo. Więc to dobry przykład.

Ja widziałem mnóstwo biegaczy, którzy atakują na ostatnich 100m-300m oszędzając się wcześniej - właśnie tak się biega na miejsca jakbyś nie wiedział i nie widział nigdy :hej:

Jak widziałeś El w akcji kilka lat temu, Kipketera, Gebre, czy teraz Bekele to też się z nich nabijasz... i wydaje Ci się, że nie przyspieszają w końcówce a innym się tak wydaje? :nienie: :hej: :ble:
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ja jeszcze nie widziałem takiego polaka który by sie nazywał Kipketer czy Gebreselasi:) i biegał tak jak oni :hejhej: więc sie nie wymądrzaj hehe :ble: pozdrawiam
tomasz

Nieprzeczytany post

Ja myślę, że dobry finisz głównie wiąże się z zapasem. Jak ktoś ma formę na 3:30 na 1500m a wszyscy idą na 3:45 to ostatnie 200m uciekasz wszystkim. Natomiast jeśli masz formę na 3:45 to już nie poszalejesz z finiszem.
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja to rozumiem :) to jest oczywiste ale ja uważam że nie potrzeba biegać szybciej niż założona prędkość którą chce przebiec cały dystans :hej: nawet przy trenowaniu finiszu :hejhej:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ