Finisz
-
- Rozgrzewający Się
Jakie elementy należy zastosować w treningu aby poprawić finisz? Mi się wydaje że przebierzki, ale jak ich ułozyć, i czy może jest jeszcze coś jeszcze. Może to ułatwi sprawe, chodzi mi o finiszowanie na dystansie 1500m. To jak, pomoże mi ktoś? 

- michał91
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Kenenisa Bekele jak biega interwał 800m to pierwsze okrążenie w około 63 - 64 s.(tempo na rekord świata na 10000m), a drugie okrążenie na max w nieco powyżej 50s. Podobno to daje mu strasznego kopa na finiszu i chyba to widać:) co do dystansu 1500m to niewiem czy taki trening ma sens bo nie znam się na tym:) Na 1500m trzeba raczej troche później finiszować...
GG:1702523
A dlaczego chcesz doskonalić finisz? Proponuję po prostu się skupić na poprawie wynikiu.
-
- Rozgrzewający Się
mam wakacje, mam trenera, w wakcje mam przerwe między treningami! Z ciekawości pytam i moze coś zacznę w tym kierunku biegać po konsultacji z trenerem. I trener mówi ze mam słabiutki finisz, a reszta jest dobra. Robiłem dużo przebierzek, ale dla mnie to kwestia dania z siebie wszystkiego. Ale po prostu sie pytałem!
hehe, ale dzięki za rady!

- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Nie musisz robić treningu jak Bekele wcale nie musisz robić tego w takich prędkościach możesz zrobić np. 6x500m (300m+200m) w tym że 300m w prędkościach 1' lub wolniej i 200m w prędkości startowej
A dlaczego to ostatnie 200m tak wolno? Co to ma być za finisz jak na prędkości startowej?
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
jak to ma być trening na 1500m na poprawienie finiszu to nie potrzebne jest bieganie szybsze niż biega sie cały dystans. A po drugie nie widziałem biegacza który sie nie oszczędza na całym dystansie i jest wstanie pobiec szybciej niż cały dystans
to tylko sie tak wydaje że się przyspiesza 

Król mówił, że Czapi nie przyspiesza tylko biegnie cały dystans równo. Więc to dobry przykład.
Ja widziałem mnóstwo biegaczy, którzy atakują na ostatnich 100m-300m oszędzając się wcześniej - właśnie tak się biega na miejsca jakbyś nie wiedział i nie widział nigdy
Jak widziałeś El w akcji kilka lat temu, Kipketera, Gebre, czy teraz Bekele to też się z nich nabijasz... i wydaje Ci się, że nie przyspieszają w końcówce a innym się tak wydaje?

Ja widziałem mnóstwo biegaczy, którzy atakują na ostatnich 100m-300m oszędzając się wcześniej - właśnie tak się biega na miejsca jakbyś nie wiedział i nie widział nigdy

Jak widziałeś El w akcji kilka lat temu, Kipketera, Gebre, czy teraz Bekele to też się z nich nabijasz... i wydaje Ci się, że nie przyspieszają w końcówce a innym się tak wydaje?

- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
A ja jeszcze nie widziałem takiego polaka który by sie nazywał Kipketer czy Gebreselasi:) i biegał tak jak oni
więc sie nie wymądrzaj hehe
pozdrawiam

Ja myślę, że dobry finisz głównie wiąże się z zapasem. Jak ktoś ma formę na 3:30 na 1500m a wszyscy idą na 3:45 to ostatnie 200m uciekasz wszystkim. Natomiast jeśli masz formę na 3:45 to już nie poszalejesz z finiszem.
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Ja to rozumiem
to jest oczywiste ale ja uważam że nie potrzeba biegać szybciej niż założona prędkość którą chce przebiec cały dystans
nawet przy trenowaniu finiszu