FREDZIO pisze:A czy przy okazji możesz powiedzieć kto to jest Peter Greif ?
Nie wiem czy się powinienem wstydzić czy nie - ale nie wiem.

To znaczy wiem, że układa Plany. Ale moze cos wiecej ?
Na jego stronie wszystko jest po Niemiecku i nie mogę się połapać.
To jeszcze odpowiem FREDZIOWI:
Oto slynny
niemiecki kat we wlasnej osobie
Trener znany w calych Niemczech. Jego plan, o ktorym tu byla mowa jest znany od 1985r. i ulegal jakims niewielkim modyfikacjom od tego czasu.
Ur. 15.03.1943 zaczal kariere biegowa jako byly pilkarz reczny ze 107kg na "dzien dobry". Rok po rozpoczeciu treningow biegowych biegnie 1 maraton w 2:41. Podczas studiow w Berlinie biega dla slynnego klubu SCC Berlin (organizator maratonu). W 1976 po raz pierwszy <2:30 - 2:29. Rok pozniej ciezka kontuzja, 6 tyg w wozku inwalidzkim i przerwa. Wraca do biegania dopiero w 1980r. Wraz z Manfredem Steffnym (znanym niemieckim maratonczykiem i pozniej trenerem) organizuje po raz 1 maraton dla grubasow - udzial mogl wziac kazdy z waga >80kg. Oczywiscie wygrywa ten maraton w czasie 2:33. 2 mc-e pozniej ustanawia we Frankfurcie swoja zyciowke czasem 2:24:12. Dzisiaj ani w latach 80-tych zaden nadzwyczajny czas. Wic polega jednak na tym, ze gosc ma 195cm i w momecie ustanawiania zyciowki wazyl 86.5kg
Wg informacji z jego strony nikt o pododbnych warunkach fizycznych (szczegolnie zas z waga >80kg) do tej pory nie pobiegl tak szybko maratonu.
Swoje plany rozsyla od 1991. Posiada licencje trenera A-klasy LA w Niemczech. Mozna go spotkac co roku w Berlinie, gdzie ma swoje stoisko oraz na innych, duzych maratonach niemieckich.
Dorobil sie zas opini trenera-kata, bo jednak jego plany sa dla amatorow bardzo wymagajace. Ale to stara szkola trenerska. W swoich newsletterach troche podsmiechuje sie z pulsometrow, ma swoje zdanie np nt przetrenowania itp itd.
Powiedzmy, ze mi generalnie jego model odpowiada
------
No ale to wszystko jet totalny OFF-TOP, bo chyba nie miales zamiaru dyskutowac o tym czy innym trenerze. Chociaz pewnie bedzie mi wdzieczny, bo chetnie zgodzil sie na tlumaczenie BPS-u, bo im wieksza reklama tym lepiej dla niego. W koncu za plany trzeba pare groszy zaplacic