Rozkład Akcentów/Treningów w tygodniu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

A czy przy okazji możesz powiedzieć kto to jest Peter Greif ?
Nie wiem czy się powinienem wstydzić czy nie - ale nie wiem. :)
To znaczy wiem, że układa Plany. Ale moze cos wiecej ?
Na jego stronie wszystko jest po Niemiecku i nie mogę się połapać.
PKO
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A propo trenerów i wiedzy tajemnej - nie wydaje mi sie, aby wiekszosć tak uwazała, moze trochę niektórzy traktuja nas z góry, ale to wyjątki :lalala: , No bo zobacz Duddy, jaki cel takim jak my tłumaczyc rzeczy oczywiste skoro nic nie mozemy zaoferowac w zamian, jedynie to ewentualnie zwiekszymy konkurencję i trzeba bedzie sie rozwijać :hejhej: Spoko, w grupie i zdrowej rywalizacji siła, ja juz dawno do takich wniosków doszedłem - dojdziemy do niektórych rzeczy razem lub osobno :oczko: Z drugiej strony troche musze bronić postawy nieudzielania sie na forach jawwnych - taki trener kadry, gdyby publicznie sie wypowiadał o treningu swoich poddopiecznych to chyba jeszcze "chieny" by go zjadły.
Mimo tego jestem dobrej mysli, bo poziom dyskusji rosnie i stają sie one coraz bardziej merytoryczne - onetowi znawcy macie większa wiedzę niż ja ale uczcie sie jak powinno sie rozmawiać. :hejhej: Ja zapraszam mimo wszystko do wymiany zdań na jawnych forach - bedzie to z korzyscia dla la.
Awatar użytkownika
Buddy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:20
Życiówka w maratonie: 2:47:38

Nieprzeczytany post

Dobrze napisales bebej.
Zreszta ja nie oczekuje od jakiegokolwiek trenera kadry, zeby pisal na forum plany. Mnie tylko smieszy podejscie niektorych biegaczy do kwestii ujawniania swojego treningu.
Awatar użytkownika
Buddy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:20
Życiówka w maratonie: 2:47:38

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:A czy przy okazji możesz powiedzieć kto to jest Peter Greif ?
Nie wiem czy się powinienem wstydzić czy nie - ale nie wiem. :)
To znaczy wiem, że układa Plany. Ale moze cos wiecej ?
Na jego stronie wszystko jest po Niemiecku i nie mogę się połapać.
To jeszcze odpowiem FREDZIOWI:

Oto slynny niemiecki kat we wlasnej osobie :)

Trener znany w calych Niemczech. Jego plan, o ktorym tu byla mowa jest znany od 1985r. i ulegal jakims niewielkim modyfikacjom od tego czasu.

Ur. 15.03.1943 zaczal kariere biegowa jako byly pilkarz reczny ze 107kg na "dzien dobry". Rok po rozpoczeciu treningow biegowych biegnie 1 maraton w 2:41. Podczas studiow w Berlinie biega dla slynnego klubu SCC Berlin (organizator maratonu). W 1976 po raz pierwszy <2:30 - 2:29. Rok pozniej ciezka kontuzja, 6 tyg w wozku inwalidzkim i przerwa. Wraca do biegania dopiero w 1980r. Wraz z Manfredem Steffnym (znanym niemieckim maratonczykiem i pozniej trenerem) organizuje po raz 1 maraton dla grubasow - udzial mogl wziac kazdy z waga >80kg. Oczywiscie wygrywa ten maraton w czasie 2:33. 2 mc-e pozniej ustanawia we Frankfurcie swoja zyciowke czasem 2:24:12. Dzisiaj ani w latach 80-tych zaden nadzwyczajny czas. Wic polega jednak na tym, ze gosc ma 195cm i w momecie ustanawiania zyciowki wazyl 86.5kg :orany:
Wg informacji z jego strony nikt o pododbnych warunkach fizycznych (szczegolnie zas z waga >80kg) do tej pory nie pobiegl tak szybko maratonu.

Swoje plany rozsyla od 1991. Posiada licencje trenera A-klasy LA w Niemczech. Mozna go spotkac co roku w Berlinie, gdzie ma swoje stoisko oraz na innych, duzych maratonach niemieckich.
Dorobil sie zas opini trenera-kata, bo jednak jego plany sa dla amatorow bardzo wymagajace. Ale to stara szkola trenerska. W swoich newsletterach troche podsmiechuje sie z pulsometrow, ma swoje zdanie np nt przetrenowania itp itd.
Powiedzmy, ze mi generalnie jego model odpowiada :)

------

No ale to wszystko jet totalny OFF-TOP, bo chyba nie miales zamiaru dyskutowac o tym czy innym trenerze. Chociaz pewnie bedzie mi wdzieczny, bo chetnie zgodzil sie na tlumaczenie BPS-u, bo im wieksza reklama tym lepiej dla niego. W koncu za plany trzeba pare groszy zaplacic ;-)
Ostatnio zmieniony 29 cze 2007, 14:42 przez Buddy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ojla
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:43:37
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W środowisku mówi się, że Darek Sidor też daje rzeźnicze plany :) !
Pozdrawiam, Jola
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzisiaj z rana mialem trening z pulsometrem :hejhej:. Co moge o nim napisac przebieglem 8km po 3:35. Zapytacie sie pewnie co wskazywal pulsometr? nie wierzylem wlasnym oczom. Maksymalne tetno wynosilo 173 na ostatnim kilometrze na ostatnim okrazeniu, a tak to nie przekraczal 168. Powiem szczerze, ze pierwszy raz bieglem 8km jako zakres i jestem zdziwiony ta dziwna lekkoscia.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
tomasz

Nieprzeczytany post

Jakie masz max?
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Trener powiedzial, ze wynosi ono 210.
Obrazek
tomasz

Nieprzeczytany post

Na jakiej podstawie? :hej:
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Na jakiej podstawie? :hej:
Testow, ktore byly przeprowadzane 2 lata temu.
Obrazek
tomasz

Nieprzeczytany post

wysek pisze:
tomasz pisze:Na jakiej podstawie? :hej:
Testow, ktore byly przeprowadzane 2 lata temu.
Jakich, tzn. jak Ci wyznaczano maksa?
Nie odbieraj to jako sarkazm, ja po prostu chcę się dowiedzieć coś o Twoim treningu jeśli to nie jest tajemnica.
Czysta ciekawość.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Testy odbywaly sie w osrodku medycyny sportowcej :oczko:
Obrazek
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fajnie. Jak mozesz to opisz jak wygladal ten test biegales na biezni, rower? ile czasu
mysle ze to chodzilo, a nie o miejsce
Mateusz
Dare for more!
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fist pisze:Fajnie. Jak mozesz to opisz jak wygladal ten test biegales na biezni, rower? ile czasu
mysle ze to chodzilo, a nie o miejsce
Tak, to byl rowerek. A ile czasu trwal ten test? z tego co pamietam cos kolo 30-40min.
Obrazek
tomasz

Nieprzeczytany post

Wielu preferuje robić test biegnąc - czy rower nie pwinien służyć do wyznaczania HRmax dla kolaży?

Swoją drogą to mam pytanko do was. Pomijając kwesię tego, że niektórzy się nie zgadzają co do tego, że VO2max = HRmax. Ja jednak powtarzam za Szulem i Deckiem, że to prawda... to czym różni się sposób wyznaczania maksa? Przecież jeśli mamy VO2max np 60 to na rowerze czy na bierzni się chyba nie zmienia.

Czy jak to jest?
Czy to jest czystko praktyczna przesłnaka o tym, żeby max wyznaczać biegnąć? (O ile tak się wyznacza co również jest dyskusyjne).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ