Zakwaszenie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bardzo Ciebie prosze - podaj przykład kontroli treningowej na bazie zakwaszenia wraz ze swoja interpretacją - jesli mozesz oczywiscie.
PKO
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

luki42195 pisze:mamy jeszcze do czynienia ze strefą przemian o charakterze beztlenowym niekwasomlekowym gdzie czas wysiłku nie przekracza 20’’(mam nadzieje że wiecie o czym pisze).
20'' to chyba zbytni optymizm, ja obstawiałbym do 10''. Ta strefa opiera się tylko na ATP i PCr, a wystarcza ich właśnie na ok.10''.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Strefa tlenowa do progu tlenowego - do ok. 2mmoli
Strefa mieszana pomiędzy progami 2-4mmole.
Strefa beztlenowa - powyżej 4mmoli.
Przy ok. 3mmolach następuje rozpoczącie blokowanie lipolizy
Ok 7 mmoli blokada lipolizy.
* statystycznie
Widziałem wyniki testów panczenistów, gdzie wartości progu beztlenowego mieli na poziomie 6mmol/l.
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
tomasz

Nieprzeczytany post

Ja podałem statystycznie u maratończyków.
Poza tym Deck mam pytanie - czy 400 metrowcy się zakwaszają naj bardziej?
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Az sie przejde w najblizszym czasie do prof. Zoladzia i zapytam jak to jest dokladnie
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

bebej pisze:Bardzo Ciebie prosze - podaj przykład kontroli treningowej na bazie zakwaszenia wraz ze swoja interpretacją - jesli mozesz oczywiscie.
Nie mam dobrego przykładu na biegaczach, badałem kiedyś biegaczy na orientację, ale wtedy chodziło o spawdzenie, czy nie biegają za szybko.

Mogę coś zademonstrować na judokach.
Na treningu wykonywane były walki sędziowane, czyli takie jak na zawodach. Zawodnik wykonał 3 walki z 30min przerwą pomiędzy nimi. Uzyskał takie wartości:
po rozgrzewce 8,7 (niektórzy odpadliby już po rozgrzewce :oczko: )
3min po I walce 15,5
30min po I walce 7.3
3min po II walce 15,5
30min po II walce 6,6
3min po III walce 11,7
30min po III walce 4.3
Cóż my tu widzimy, po pierwsze zawodnik osiągnął wysokie stężenia mleczanu po walkach, w porównaniu z innymi zawodnikami, jak i z wcześniejszymi jego wynikami, świadczy to o dobrej dynamice. Restytucja (stężenie 30min po) jest na przyzwoitym poziomie, co świadczy o przyzwoitym przygotowaniu tlenowym, dzięki czemu lepiej/szybciej wypoczywa i z większymi siłami może przystąpić do kolejnej walki. Stężenie mleczanu uzyskiwane po kolejnych walkach utrzymuje się na dość wysoki poziomie, co może świadczyć o dobrej wytrzymałości specjalnej zawodnika i dobrej tolerancji zmęczenia.

Trzeba pamiętać, że niebagatelne znaczenie ma znajomość samego zawodnika i jego możliwości. Zasada indywidualizacji treningu jest i tutaj.
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Ja podałem statystycznie u maratończyków.
Poza tym Deck mam pytanie - czy 400 metrowcy się zakwaszają naj bardziej?
Jeżeli chodzi ci o najbardziej ze wszystkich sportowców to moim zdaniem nie. Trzeba pamiętać, że na ilość mleczanu wpływ ma ilość zaangażowanych w wysiłek mięśni. Podejrzewam, że wspomniani wcześniej kajakarze potrafią się bardziej zakwasić, nie mówiąc już o sportach walki.

Na pewno 400/800m są najbardziej "kwasomlekowymi" wysiłkami biegowymi.
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale żeby zrozumieć Twoja interpetacje to moze dorzuc jakieś dane do porównania - np goscia który walczył ale dynamika była taka sobie albo ten sam zawodnik w innym okresie treningowym.
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

bebej pisze:Ale żeby zrozumieć Twoja interpetacje to moze dorzuc jakieś dane do porównania - np goscia który walczył ale dynamika była taka sobie albo ten sam zawodnik w innym okresie treningowym.
ten sam test, inny zawodnik:

5,6; 5,6; 2,3; 5,2; 2,1; 5,7; 1,6
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
tomasz

Nieprzeczytany post

Deck pisze: Jeżeli chodzi ci o najbardziej ze wszystkich sportowców to moim zdaniem nie. Trzeba pamiętać, że na ilość mleczanu wpływ ma ilość zaangażowanych w wysiłek mięśni. Podejrzewam, że wspomniani wcześniej kajakarze potrafią się bardziej zakwasić, nie mówiąc już o sportach walki.

Na pewno 400/800m są najbardziej "kwasomlekowymi" wysiłkami biegowymi.
Ja pytam tylko o biegaczy. Czy 400 czy 800 metrowny. Oczywiście ciekawi mnie również dlaczego.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Popraw mnie jesli sie myle, ale mi sie wydaję że ten zawodnik sie po prostu obijał podczas walk. :jatylko: czyli dynamika była do bani.
Wniosków wiecej nie umiem wyciagnąć o stanie jego wytrenowania :lalala:
luki42195
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

20'' to chyba zbytni optymizm, ja obstawiałbym do 10''. Ta strefa opiera się tylko na ATP i PCr, a wystarcza ich właśnie na ok.10''.[/quote]
Właśnie tak jest z tą teorią ja znalazłem gdzieś, że jest to 20’’ , ale nie zaprzeczam, że jest to 10’’

Jeszcze mnie nurtuje cos takiego jak to jest, że przy treningu wb3 poziom zakwaszenia organizmu po kolejnych próbach maleje, a raczej powinien rosnąc. Wydaje mi się, że główną przyczyną jest bardzo dobry poziom wytrenowania. Czy jest coś jeszcze??? Co o tym myślicie???
Nie przegrywają słabo wytrenowani ale Ci co nie wierzą w siebie!!!
tomasz

Nieprzeczytany post

luki42195 pisze:Jeszcze mnie nurtuje cos takiego jak to jest, że przy treningu wb3 poziom zakwaszenia organizmu po kolejnych próbach maleje, a raczej powinien rosnąc.
Z tego co pamiętam, to Michał mi tłumaczył, że właśnie taka sytuacja jest normalna. Mleczan maleje w miarę trzymania równego tempa na wb3.
luki42195
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A jak biegniesz kolejny odcinek szybciej???
Nie przegrywają słabo wytrenowani ale Ci co nie wierzą w siebie!!!
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:
luki42195 pisze:Jeszcze mnie nurtuje cos takiego jak to jest, że przy treningu wb3 poziom zakwaszenia organizmu po kolejnych próbach maleje, a raczej powinien rosnąc.
Z tego co pamiętam, to Michał mi tłumaczył, że właśnie taka sytuacja jest normalna. Mleczan maleje w miarę trzymania równego tempa na wb3.
dziwne - nie rozumiem tego - może rozwinieś mysl - jeden odcinek czy seria odcinków, tempo czy interwał . na mój rozum jest odwrotnie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ