Kolano skoczka - prośba o radę

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
jacek_rupert
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam!

Mam tzw. kolano skoczka czyli naderwanie więzadła rzepkowego od ok. roku. Nie jest już tak zaawansowane jak kiedyś, praktycznie mnie nie boli, odzywa sie tylko lekko np. po wf-ie. Trenowałem piłke nożną ale przerwałem treningi z powodu kolana, chcialbym wrocic do treningu. Nie chce obciążać tego kolana, bo wiem że naderwanie tylko się pogłębi. Byłem już u kilku lekarzy i paru fizykoterapeutów ale nic do końca nie pomogło, żadne ultradźwięki, lasery, pola magnetyczne :chlip: . Prawde mowiąc, to owszem, lekarze stawiali zawsze dokładną diagnoze ale wysyłali mnie do fizykoterapeuty, który za każdym razem sprawiał wrażenie że nie do końca wie o co chodzi w mojej kontuzji (np. jedna pani podczas wykonywania zabiegu powiedziala mi: "ten zabieg jest bardzo potrzebny, bo regeneruje kości i powierzchnie stawowe" nie wiem, może sie myle ale wiezadlo to chyba nie jest kość ani element samego stawu?) W każdym razie, ostatnio znów byłem u lekarza, który powiedział mi, że mam kupić sobie opaske na kolano: http://www.med-orth.wroc.pl/push/315.html i zobaczyc czy jak bede jej używał to bedzie mnie bolało po bieganiu czy chociażby graniu w piłke. Mam pytanie: czy jest możliwe granie z taką opaską bez pogłebiania urazu? Co mam robić (skoro o wyleczeniu nie mam co myśleć :echech: ), żeby jak najmniej obciążać to więzadło? Wiem że musze wzmacniać mięśnie nóg, robic przysiady itd ale czy to też nie przyczyni sie do dalszego naderwania wiezadła? Czy zalecacie jakies maści przed lub po treningu, jakies cwiczenia, cokolwiek. Powiedzcie co byscie zrobili na moim miejscu. Za każdą radę bede bardzo ale to bardzo wdzieczny.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
jacek_rupert
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzieki. A wiecie może czy moge grac z uszkodzonym więzadłem? Jak poznać że zabezpieczanie go ortezą wystarczy lub nie? Dzieki z góry :)
jarecki1961
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Spróbuj ThermaCare. Jest dostępny na Allegro
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Napisałeś do tej pory 6 postów. Wszystkie są takie same- dotyczą ThermaCare.
Handlujesz tym?
To napisz jeden post- "sprowadziłem mnóstwo ThermaCare- mam zawaloną piwnicę, pokój, kuchnię, kibel- sprzedaję na allegro- pomóżcie- kupujcie- bo muszę spłacić długi"
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
jarecki1961
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

outsider pisze:Napisałeś do tej pory 6 postów. Wszystkie są takie same- dotyczą ThermaCare.
Handlujesz tym?
To napisz jeden post- "sprowadziłem mnóstwo ThermaCare- mam zawaloną piwnicę, pokój, kuchnię, kibel- sprzedaję na allegro- pomóżcie- kupujcie- bo muszę spłacić długi"
Powtarzasz się kolego. Swoją żółć wylewaj gdzie indziej a nie na tym forum, a jak nie masz co robić to idź pobiegać.
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Staram się dorównać do Pańskiego poziomu.
Nie jesteśmy kolegami- niczym nie handluję. A gdybym zaczął,to bym zrobił własną stronę w necie a na jakimś forum otworzyłbym oddzielny temat informując otwarcie użytkowników, że jestem handlarzem który ma jakiś tam sklep. Tak, żeby nikt nie miał wątpliwości czy ma do czynienia z człowiekiem, który ma takie samo hobby jaki inni bywalcy danego forum, chcącym bezpłatnie wymienić się z innymi swoją wiedzą, radami itd czy z kimś kto chce na nich zarobić.
Nie tacy jak Pan (choć kumple handlarzy) chcieli żebym się stąd wyniósł (zresztą nie tylko ja) więc daruj Pan sobie te rady.
Ostatnio brałem udział w biegu 21. października. Relacja w dziale Imprezy. A Pan?
jarecki1961
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

outsider pisze:Staram się dorównać do Pańskiego poziomu.
Nie jesteśmy kolegami- niczym nie handluję. A gdybym zaczął,to bym zrobił własną stronę w necie a na jakimś forum otworzyłbym oddzielny temat informując otwarcie użytkowników, że jestem handlarzem który ma jakiś tam sklep. Tak, żeby nikt nie miał wątpliwości czy ma do czynienia z człowiekiem, który ma takie samo hobby jaki inni bywalcy danego forum, chcącym bezpłatnie wymienić się z innymi swoją wiedzą, radami itd czy z kimś kto chce na nich zarobić.
Nie tacy jak Pan (choć kumple handlarzy) chcieli żebym się stąd wyniósł (zresztą nie tylko ja) więc daruj Pan sobie te rady.
Ostatnio brałem udział w biegu 21. października. Relacja w dziale Imprezy. A Pan?
Widzę ,że najlepiej Panu wychodzi obrażanie innych osób. W końcu wskazanie osobom potrzebującym , produktu który może im pomóc nie jest rzeczą naganną, ale zawiść ludzka nie zna granic.
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zawiść??????????

Za co?

Że nie zarabiam na innych?

Czym że obraziłem?

Granic to raczej nie zna ludzka chciwość.

Ps. A może Pan, Panie "medyku"-akwizytorze wypowie się merytorycznie w kwestii leczenia ciepłem- skręceń czy zwichnięć?
A może da Pan prelekcje lekarzom, fizjoterapeutom zlecającym leczenie krioterapią?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krioterapia
jarecki1961
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

outsider pisze:Zawiść??????????

Za co?

Że nie zarabiam na innych?

Czym że obraziłem?

Granic to raczej nie zna ludzka chciwość.

Ps. A może Pan, Panie "medyku"-akwizytorze wypowie się merytorycznie w kwestii leczenia ciepłem- skręceń czy zwichnięć?
A może da Pan prelekcje lekarzom, fizjoterapeutom zlecającym leczenie krioterapią?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krioterapia
Trudno z taką osobą jak Pan merytorycznie dyskutować. Jest Pan zaślepiony własną żółcią. Podejrzewam, że ma Pan kompleksy i w ten sposób, czyli obrażaniem, zawiścią je rozładowywuje dlatego nie będę obniżał swojego poziomu i więcej nie zareaguje na Pańskie obraźliwe posty. A co do terapii, to równie dobra jest terapia krio jak i rozgrzewanie mięśni. Ale żeby to zauważyć to trzeba zdjąć klapki z oczu.
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jarecki1961 pisze: więcej nie zareaguje na Pańskie obraźliwe posty. A co do terapii, to równie dobra jest terapia krio jak i rozgrzewanie mięśni. Ale żeby to zauważyć to trzeba zdjąć klapki z oczu.

Dzięki Bogu!

Ps. Klapki z oczu to powinni zdjąć wszyscy ortopedzi i fizjoterapeuci, których niestety w moim życiu musiałem poznać.
Ale oni kończyli inne szkoły niż medyk-akwizytor.
ODPOWIEDZ