Buty żółtodzioba

geronimo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

Przy okazji początków mojej przygody z bieganiem usiłuję dobrać sobie buty. Mam jakieś Nike - nie wiem kompletnie jaki to model, ale jak je kupowałam ze trzy lata temu to było napisane, że do biegania i że dla kobiet. Nie obcierają, fajnie się w nich czuję, ale czytając wypowiedzi na forum dochodzę do wniosku, że mogą być niekoniecznie dobre.
Piszecie o różnych markach, strasznymi symbolami i terminami, a skąd żółtodziób (jak ja) ma wiedzieć czy supinuje czy nie, i resztę tych dziwacznych terminów???? Nie mam zielonego pojęcia jakich butów mam szukać dla siebie :ojnie:
Może ktoś tak łopatologicznie, jak dla blondynki wyjaśni?
PKO
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1. Kolor włosów nie jest ważny.

2.Ważne są nogi.
a) Albo proste
b)Albo kolanka trochę na zew
c)Albo trochę do środka

3
Jeśli-a to się jest neutralną blondynką (neutral blonde)
Jeśli- b to się jest supinującą blondynką (underpronator blonde)
Jeśli-c to się jest pronującą blondynką (overpronator blonde)

4. Jeśli- a to buty stability, (zwane także supportive cushioning czy structured cushioning).
Jeśli-b to cushioned (w roadrunnesport zwany neutral)
Jeśli- c to motion control

5
Problem jak ustalić nie kolor włosów a supinację i pronację i tu łapotologicznie niestety nie potrafię. Odsyłam tutaj
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
speedy62
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

..i myslisz ,ze ta formula funkcjonuje ? -ja ma kolana O- scinam zewnetrzna strone buta-a dobieraja mi buty dla pronujacych..? to jak to jest w koncu?
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Toś mnie zażył. :ojoj:
Z tej netowej wiedzy, dobieraczy itd to wynika, że formuła ta funkcjonuje.
Jeśli biegasz O i masz buty zdzierane na zew i dobierają Tobie buty dla pronatorów, to jakie buty dobierają tym co X-ują i buty zdzierają po wew.?
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
speedy62
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

no nie chodzilo o zazywanie-ale im wiecej informacji zdobywam tym wiekse mam watpliwosci...istnieje rowniez cos takiego jak "pronacja normalna " -ktora w konfrontacji z butami dla pronujacych rowna sie kontuzja...ale szukam i czytam dalej.. w koncu sprzedawcy to tylko ludzie i ktos ich szkoli-juz wiem kto -postram sie dotrzec.. pozdrawiam
geronimo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzięki wielkie za pomoc, trochę mi się rozjaśniło - i nie mam na myśli koloru włosów :hejhej:

chyba najlepiej będzie jak umówię się na badanie na podoskopie, to wiele wyjaśni i będzie chyba najłatwiejsze
geronimo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam
Byłam na badaniach w Warszawie (tych na podoskopie). Polecam wszystkim, super obsługa, cierpliwie wysłuchują jakie ma się problemy, ceny trochę wygórowane, ale cóż, takie są realia. Dowiedziałam si, że bolą mnie kolana bo rzepki mam koszmarnie popsute i generalnie to lepiej żebym nie szalała z bieganiem. Ale cóż, chyba jest za późno, wciągnęło mnie.Chciałam zamówić też u nich wkładki, ale one są tylko do butów przeznaczonych do biegania i ich cena jest koszmarnie wysoka (jak dla mnie).

Najistotniejsze informacje jakie uzyskałam to to, że kostkę krzywię do środka i dlatego kolano też leci do środka. A więc buty motion control?
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skąd wiedzą, że rzepki są koszmarnie popsute?
Z podoskopu?

To te spece nie powiedzieli czy pronujesz i jakich butów powinnaś szukać?

Załamię się i oni jeszcze biorą kasę.

Pewnie motion control.
geronimo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

nie z podoskopu:) Byłam na ogólnej konsultacji ortopedycznej bo po bieganiu bolały mnie kolana. I podczas badania lekarz stwierdził, że moje rzepki strasznie trą o kości. Dał skierowanie na rtg i na nim wyszła lateralizacja rzepek, ścieńczenie chrząstki. Po podoskopie wiem tylko tyle, że jak łażę to krzywię kostkę. Nie wyjaśnili dokładnie czy to chodzi o pronację. To już mój wniosek, że skoro krzywię do środka oraz podeszwy butów są tak a nie inaczej starte to pronuję.

Tylko wcale nie jest łatwo kupić takie buciory. Mieszkam w niezbyt wielkiej miejscowości i nikt nie słyszał o takich butach. Trochę butów do biegania jest ale ich nazwy tak niewiele mówią, że strach wydać te 300 zł bo mogę kupić złe.
Outsider - poczytałam Twoją wypowiedź o doborze butów (gdzieś wcześniej na forum była) i ich nazwach - stability, cushioning itp. ale taki bałagan jak jest teraz w sklepach nie pozwala na miłe zakupy. Niestety:(
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Podeszwy starte na całej długości? Od pięty po palce? To prawie na pewno motion control.

W dużej betonowej wsi, w której mieszkam tylko chyba w jednym sklepie wiedzą co to jest motion control a i tak nie ma tam (przynajmniej dzisiaj) żadnego takiego modelu.

W ogóle butków motion control nie produkuje się dużo (1-2modele na producenta) Dystrybutorzy sprowadzają buty jak leci, więc może się do Polski to nie załapać.
A co gorsza dla dziewczyn, niezależnie od koloru włosów, biegówek, jeszcze mniej niż dla chłopów.

Więc najprawdopodobniej będziesz musiała kupić męskie, pewnie stability (one mają trochę systemów dla pronatorów) i wrzucić sobie do środka wkładki na płaskostopie ale miękkie amortyzujące za kilkanaście-20 parę złotych.
speedy62
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kayana Evolution -mysle ,ze beda odpowiednie
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gel-Evolution
tylko, ze ich tak jak i wielu innych butków nie ma w Polsce.
Speedy62- żyjesz w innym świecie. :taktak:
geronimo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ehhh popatrzyłam w necie na te butki gel evolution, kurcze są bardzo fajne, aż się chce je założyć i pobiegać. Szkoda, że do nas ich nie sprowadzają. I nawet cena jest w miarę "normalna" 82$ co po przeliczeniu daje jakieś 250 zł czyli wcałkiem ładna cena. Ale cóż pozostaje mi wkładka :chlip:
speedy62
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

zyje nie zyje -swiat sie skurczyl..ale sa naprawde ok i nie "siadaja tak szybko..a przeciez oferowalem pomoc -jak ktos chce- jeszcze widzialem przecenione adidasy z serii ,ktora cie interesuje -okolo 50eu-pozdrawiam
geronimo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

speedy62 - dzięki wielkie za propozycję pomocy, ale ja niestety zawsze mam duuuże problemy z kupnem butów. Niby znam wszelkie moje rozmiary (długości, szerokości), ale i tak bywa, że mając te informacje nie mogę dobrać sobie butów. Koniecznie muszę mierzyć buty, dlatego też nie mogę nic kupić np. przez internet. Jeszcze raz dziękuję, ale tak na odległośc to nie wyjdzie:)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ