DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDUPA - ciekawe, czy moderator się po

W jakim kierunku zmierza bieganie.pl, pytania, pomoc, wyjaśnienia, pytania do Redakcji.
Awatar użytkownika
Ojla
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:43:37
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Skoro mają być dwie kandydatury, to ośmielam się złosić Romka :). Romku, co ty na to?
Jola
Pozdrawiam, Jola
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
mqqla
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

takie obawy _nalezy_ brac na pewno powaznie na systemie produkcyjnym... przeciez to forum zyje 24h/dobe (sa posty z USA i Australii) - problem jest w przelaczeniu tego "w locie", zeby nikt nie utracil danych... dajesz przyklad windowsow - zamykales Worda przy przeinstalowywaniu systemu? formatowales dysk itd.? na pewno... a tu chodzi o to, zeby przelaczyc sie z calym inwentarzem ;) na chodzacym systemie - i to jest problem... win95/98/2000 rozwija sie w laboratoriach a potem Ci daja wersje instalacyjna... no i musisz zamknac tego Worda :)
a zmiana linuksa - to juz jest jazda, mimo nowych wersji...

to jest inny charakter zmiany, a nie "zwykla" reinstalacja - to jest przelaczenie zyjacego systemu - i w tym jest problem
Adamm sam tego nie zrobi, a Fredzio stwierdzil, ze sie tego nie podejmuje...
To forum miejscami nie działa najlepiej ani nie rozpieszcza funkcjonalnością - należy się rozwijać na lepsze.
sprobuj w takim razie pomoc, a nie mów ;)

ale lepiej sie nie mecz - ja juz probowalem tutaj pomagac :(
mqqla [czyt. emkukula]
[url=http://bieganie.pl]bieganie[/url]
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ojej, robisz z igły widły - jak już pisałem, wiem, że nie jest to pstryk i już;  trzeba sporo rzeczy przewidzieć, zaplanować i przetestować, ale nie popadajmy w drugą skrajność - dla doświadczonej osoby z odpowiednią wiedzą jest to zadanie spokojnie do zrealizowania - kwestia czasu i chęci; w końcu dużo większe rzeczy się przenosi i nie zawsze jest wymagany do tego cały sztab ludzi; no ale o tym nie ma sensu już dyskutować, bo w sumie to kwestia, czy ktoś by się tego podjął - Adamm rozumiem, że nie ma czasu; Fredzio nie wiem, jakie ma plany i możliwości. Czy to nie Ty właśnie jakiś czas temu oferowałeś Adammowi swoją pomoc? Co z tego wyszło???

Jolu, nie jestem dobrą kandydaturą: po 1. ja nie będę przez najbliższe 3 miesiące miał czasu, żeby podjąć się takiego zadania; po 2 i 3 sobie daruję.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A jak pomocni sa wlasciciele programu ?
Nie maja jakiegos "customer support " ?

(Edited by wojtek at 2:29 pm on Aug. 5, 2003)
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Program jest darmowy - więc Customer Support pewnie taki sobie.
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie mam praktycznych doświadczeń, ale chyba nie jest taki zły - jest forum dyskusyjne: po ilości postów wersji 2.x to nie wiele osób już używa (albo jest tak bezawaryjna ;)); jest opcja live, priority - jak na darmowe oprogramowania to całkiem nieźle
kingeri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jesli chodzi o perla to ja od 3-ch lat siedze w perlu.
siedze = popelnilem jeden duzy serwis \www napisany wlasnie (obiektowo) w perlu - duzy = kilkadziesiat stron (wszystkie dynamiczne, rzecz jasna); baza danych okolo 200 tabel.

moim zdaniem nie ma sensu przenosic sie z plikow na baze danych dla zasady - zwlaszcza, ze obecna wersja dziala dobrze z dokladnoscia do.... tego co dziala zle :) - znikajace watki.

ale to nie jest problem tego, 'ze to na plikach' - po to sa zaimplementowane w perlu funkcje blokowania, zeby obslugiwaly takie sytuacje.

wiec moze lepiej poprawic to pod tym katem? a nie zmieniac engine o generacje w przod.

oczywiscie deklaruje pomoc (perlowa).

marek

(Edited by kingeri at 8:23 am on Aug. 6, 2003)
Az mi glupio ze tak malo biegam ostatnio
Awatar użytkownika
mqqla
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

kingeri: masz czas? mozesz pomoc? wiedze masz na pewno wielka... sprobuj tylko ;) ja juz swoja pomoc deklarowalem 2 miesiace temu...
engine ikonboard'u oczywiscie sobie blokuje sobie pliki, ale ja tutaj podejrzewam problem przy blokowaniu/przegladaniu/dodawaniu wiadomosci. gdzies sie po prostu gubi i miesza indeks (lista) wiadomosci dla konkretnych forów. same wiadomosci sie nie gubia - istnieja, ale nie sa wyswietlane. gdzies jest po prostu miejsce, ktore jest wrazliwe na wielodostep (albo zbyt wiele jednoczesnych dostepow) i indeks sie zle wpisuje.
w bazie masz zagwarantowane to.. a poza tym wszelkie backup'y czy archiwa chyba sa lepiej zarzadzalne niz te w plikach - ale ze swoim doswiadczeniem w perlu na pewno wiesz lepiej jak rozwiazac takie sprawy :)
mqqla [czyt. emkukula]
kingeri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to prawda mqqla, ale :

- bazy sie tez 'psuja' :) backupy tak czy inaczaj trzeba robic   ; bazy pomagaja automatycznie sie odtwarzac z tych backupow (vide systemy WAL - write-ahead log)
-  to jest wszystko kwestia przetestowania - zasymulowania intensywnego wielodostepu - programowo rzecz jasna. jesli jest podejrzenie, co moze powodowac kasowanie/niespojnosc - to trzeba w to uderzyc raz i porzadnie, poprawic i sprawdzic, czy dziala. przeciez komputery sa deterministyczne :)

Taka ciekawostka: jest modul perlowy zwacy sie BerkeleyDB - to takie cos pomiedzy fachowymi (czytaj - klient-serwer) bazami danych, a reprezentacja plikowa. To nadbudowka na biblioteke w C firmy Sleepycat (bezplatna, jesli instalacje sa na serwerze) implementujaca obsluge rekordow zapisywanych jako pary (klucz, wartosc). Oprocz zwyklej obslugi zapisywania, zapewnia takie rzeczy, jak:
- szyfrowanie bazy (AES - Rijndael)
- logowanie
- transakcje (!)
- blokowanie (na roznych pioziomach)
- odtwarzanie bazy z logow

No i generalnie nadaje sie tam, gdzie serwery baz sa rozwiazaniem ciut na wyrost, a potrzebne sa mechanizmy szersze, od golych plikow. Przez to, ze jest to cos jak osadzona baza danych, dziala szybciej (brak komunikacji miedzyprocesowej) i czesto jest wykorzystywana w serwisach \www jako warstwa cache'u. Na potrzeby naszego forum bylaby  - moim zdaniem -  rozwiazaniem idealnym (szybkim i bezpiecznym)

Jeszcze z innej beczki - jesli ten Ikonboard jest sensownie napisany, powinien miec w miare abstrakcyjne funkcje do wyjmowania/zapisywania informacji.

Ale to sa i tak puste dywagacje :) Fajnie by bylo, gdyby zajelo sie tym kilka (3?) osob - ja sie zglaszam, ale nie wierze w jednoosobowe tworzenie czegokolwiek, bo to ma czesto krotkie nogi...

marek

(Edited by kingeri at 10:36 am on Aug. 6, 2003)
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kingeri - jesli się zgodzisz i żeby był wybór, to zgłaszam Twoją osobę, OK?
mqqla - może ty także się zgodzisz kandydować?

Mamy już trzech?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nooo - nareszcie jakieś fachowe siły.
mqqla, kingeri, romek - myslę że jesteście w stanie zrobić dobre rzeczy.

W związku z tym ja wycofuję moja kandydature - to znaczy przesuwam ją o cztery miejsca w tył - nie mam pojęcia o tych wszelkich technicznych zawiłosciach - oczywiście jeśli będę mógł w czymkolwiek pomóc to służę (zrobić kawę, hernatę ;) )
kingeri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no i oczywiscie potrzeba jest tu pomoc (zeby nie rzec - kierownictwo) adamma. on przeciez najlepiej orientuje sie w obecnej postaci Ikonboardu, na ktorym dziala forum, bo pewnikiem przez te wszystkie miesiace (lata) dokonywal pewnie 'drobnych' modyfikacji :)

poki co moze adamm zainteresowanym dalbys dojscie do obecnych zrodel tak, zeby mozna bylo rzucic okiem ... potem jedna osoba poprawi, 2 skonstruuja testy (albo odwrotnie) i do widzenia (albo dzien dobry - to zajmie dluzej niz myslelismy, bo... )  :)
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to teraz czekamy, co Adamm powie/zrobi :)
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mqqla - sory za te dwa misiące...

Tymczasem padła propozycja aby udostępnić obecnie pracujące źródła - nie ma problemu... przesłać je Wam pocztą elektroniczną?
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
Awatar użytkownika
mqqla
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

zrodla mozna sciagnac z ikonboard'u - tylko ze z wersji 2.x jest tylko wersja 2.1.9 - a forum jest w wersji 2.1.8 -> moze to byc kluczowe :)
ale najpierw trzeba sie zerejestrowac

kingeri - dzieki za wywod nt. BerkeleyDB - moze chcesz napisac forum od podstaw? ;)
swoja droga poogladam sobie to w domu... w koncu perl "to jest to!"

ja nie skladalem swojej kandydatury bo:
po pierwsze - nie mam za bardzo czasu (jesli dobrze pamietacie mialem w okolicach kwietnia zrobic dzienniki treningowe), bo praca zawodowa zabiera mi go zbyt duzo - a trzeba jeszcze kiedys pobiegac :)
po drugie - nie mam dostepu do sieci poza praca - na modemie siedziec i zarzadzac nie chcialem, a admin musi mimo wszystko trzymac reke na pulsie
po trzecie - chce w miare mozliwosci skonczyc te dzienniki

co prawda punkt drugi w najblizsza sobote akurat traci na aktualnosci, ale moze korzystajac z lacza najpierw opublikuje te dzienniki...

mysle ze kingeri - jak ma czas - bedzie swietnym adminem :)
mqqla [czyt. emkukula]
ODPOWIEDZ