DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDUPA - ciekawe, czy moderator się po
- Ojla
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 3:43:37
- Kontakt:
Skoro mają być dwie kandydatury, to ośmielam się złosić Romka . Romku, co ty na to?
Jola
Jola
Pozdrawiam, Jola
- mqqla
- Stary Wyga
takie obawy _nalezy_ brac na pewno powaznie na systemie produkcyjnym... przeciez to forum zyje 24h/dobe (sa posty z USA i Australii) - problem jest w przelaczeniu tego "w locie", zeby nikt nie utracil danych... dajesz przyklad windowsow - zamykales Worda przy przeinstalowywaniu systemu? formatowales dysk itd.? na pewno... a tu chodzi o to, zeby przelaczyc sie z calym inwentarzem na chodzacym systemie - i to jest problem... win95/98/2000 rozwija sie w laboratoriach a potem Ci daja wersje instalacyjna... no i musisz zamknac tego Worda
a zmiana linuksa - to juz jest jazda, mimo nowych wersji...
to jest inny charakter zmiany, a nie "zwykla" reinstalacja - to jest przelaczenie zyjacego systemu - i w tym jest problem
Adamm sam tego nie zrobi, a Fredzio stwierdzil, ze sie tego nie podejmuje...
ale lepiej sie nie mecz - ja juz probowalem tutaj pomagac
a zmiana linuksa - to juz jest jazda, mimo nowych wersji...
to jest inny charakter zmiany, a nie "zwykla" reinstalacja - to jest przelaczenie zyjacego systemu - i w tym jest problem
Adamm sam tego nie zrobi, a Fredzio stwierdzil, ze sie tego nie podejmuje...
sprobuj w takim razie pomoc, a nie mówTo forum miejscami nie działa najlepiej ani nie rozpieszcza funkcjonalnością - należy się rozwijać na lepsze.
ale lepiej sie nie mecz - ja juz probowalem tutaj pomagac
mqqla [czyt. emkukula]
[url=http://bieganie.pl]bieganie[/url]
- romek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
ojej, robisz z igły widły - jak już pisałem, wiem, że nie jest to pstryk i już; trzeba sporo rzeczy przewidzieć, zaplanować i przetestować, ale nie popadajmy w drugą skrajność - dla doświadczonej osoby z odpowiednią wiedzą jest to zadanie spokojnie do zrealizowania - kwestia czasu i chęci; w końcu dużo większe rzeczy się przenosi i nie zawsze jest wymagany do tego cały sztab ludzi; no ale o tym nie ma sensu już dyskutować, bo w sumie to kwestia, czy ktoś by się tego podjął - Adamm rozumiem, że nie ma czasu; Fredzio nie wiem, jakie ma plany i możliwości. Czy to nie Ty właśnie jakiś czas temu oferowałeś Adammowi swoją pomoc? Co z tego wyszło???
Jolu, nie jestem dobrą kandydaturą: po 1. ja nie będę przez najbliższe 3 miesiące miał czasu, żeby podjąć się takiego zadania; po 2 i 3 sobie daruję.
Jolu, nie jestem dobrą kandydaturą: po 1. ja nie będę przez najbliższe 3 miesiące miał czasu, żeby podjąć się takiego zadania; po 2 i 3 sobie daruję.
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
A jak pomocni sa wlasciciele programu ?
Nie maja jakiegos "customer support " ?
(Edited by wojtek at 2:29 pm on Aug. 5, 2003)
Nie maja jakiegos "customer support " ?
(Edited by wojtek at 2:29 pm on Aug. 5, 2003)
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Program jest darmowy - więc Customer Support pewnie taki sobie.
- romek
- Zaprawiony W Bojach
nie mam praktycznych doświadczeń, ale chyba nie jest taki zły - jest forum dyskusyjne: po ilości postów wersji 2.x to nie wiele osób już używa (albo jest tak bezawaryjna ); jest opcja live, priority - jak na darmowe oprogramowania to całkiem nieźle
-
- Zaprawiony W Bojach
jesli chodzi o perla to ja od 3-ch lat siedze w perlu.
siedze = popelnilem jeden duzy serwis \www napisany wlasnie (obiektowo) w perlu - duzy = kilkadziesiat stron (wszystkie dynamiczne, rzecz jasna); baza danych okolo 200 tabel.
moim zdaniem nie ma sensu przenosic sie z plikow na baze danych dla zasady - zwlaszcza, ze obecna wersja dziala dobrze z dokladnoscia do.... tego co dziala zle - znikajace watki.
ale to nie jest problem tego, 'ze to na plikach' - po to sa zaimplementowane w perlu funkcje blokowania, zeby obslugiwaly takie sytuacje.
wiec moze lepiej poprawic to pod tym katem? a nie zmieniac engine o generacje w przod.
oczywiscie deklaruje pomoc (perlowa).
marek
(Edited by kingeri at 8:23 am on Aug. 6, 2003)
siedze = popelnilem jeden duzy serwis \www napisany wlasnie (obiektowo) w perlu - duzy = kilkadziesiat stron (wszystkie dynamiczne, rzecz jasna); baza danych okolo 200 tabel.
moim zdaniem nie ma sensu przenosic sie z plikow na baze danych dla zasady - zwlaszcza, ze obecna wersja dziala dobrze z dokladnoscia do.... tego co dziala zle - znikajace watki.
ale to nie jest problem tego, 'ze to na plikach' - po to sa zaimplementowane w perlu funkcje blokowania, zeby obslugiwaly takie sytuacje.
wiec moze lepiej poprawic to pod tym katem? a nie zmieniac engine o generacje w przod.
oczywiscie deklaruje pomoc (perlowa).
marek
(Edited by kingeri at 8:23 am on Aug. 6, 2003)
Az mi glupio ze tak malo biegam ostatnio
- mqqla
- Stary Wyga
kingeri: masz czas? mozesz pomoc? wiedze masz na pewno wielka... sprobuj tylko ja juz swoja pomoc deklarowalem 2 miesiace temu...
engine ikonboard'u oczywiscie sobie blokuje sobie pliki, ale ja tutaj podejrzewam problem przy blokowaniu/przegladaniu/dodawaniu wiadomosci. gdzies sie po prostu gubi i miesza indeks (lista) wiadomosci dla konkretnych forów. same wiadomosci sie nie gubia - istnieja, ale nie sa wyswietlane. gdzies jest po prostu miejsce, ktore jest wrazliwe na wielodostep (albo zbyt wiele jednoczesnych dostepow) i indeks sie zle wpisuje.
w bazie masz zagwarantowane to.. a poza tym wszelkie backup'y czy archiwa chyba sa lepiej zarzadzalne niz te w plikach - ale ze swoim doswiadczeniem w perlu na pewno wiesz lepiej jak rozwiazac takie sprawy
engine ikonboard'u oczywiscie sobie blokuje sobie pliki, ale ja tutaj podejrzewam problem przy blokowaniu/przegladaniu/dodawaniu wiadomosci. gdzies sie po prostu gubi i miesza indeks (lista) wiadomosci dla konkretnych forów. same wiadomosci sie nie gubia - istnieja, ale nie sa wyswietlane. gdzies jest po prostu miejsce, ktore jest wrazliwe na wielodostep (albo zbyt wiele jednoczesnych dostepow) i indeks sie zle wpisuje.
w bazie masz zagwarantowane to.. a poza tym wszelkie backup'y czy archiwa chyba sa lepiej zarzadzalne niz te w plikach - ale ze swoim doswiadczeniem w perlu na pewno wiesz lepiej jak rozwiazac takie sprawy
mqqla [czyt. emkukula]
-
- Zaprawiony W Bojach
to prawda mqqla, ale :
- bazy sie tez 'psuja' backupy tak czy inaczaj trzeba robic ; bazy pomagaja automatycznie sie odtwarzac z tych backupow (vide systemy WAL - write-ahead log)
- to jest wszystko kwestia przetestowania - zasymulowania intensywnego wielodostepu - programowo rzecz jasna. jesli jest podejrzenie, co moze powodowac kasowanie/niespojnosc - to trzeba w to uderzyc raz i porzadnie, poprawic i sprawdzic, czy dziala. przeciez komputery sa deterministyczne
Taka ciekawostka: jest modul perlowy zwacy sie BerkeleyDB - to takie cos pomiedzy fachowymi (czytaj - klient-serwer) bazami danych, a reprezentacja plikowa. To nadbudowka na biblioteke w C firmy Sleepycat (bezplatna, jesli instalacje sa na serwerze) implementujaca obsluge rekordow zapisywanych jako pary (klucz, wartosc). Oprocz zwyklej obslugi zapisywania, zapewnia takie rzeczy, jak:
- szyfrowanie bazy (AES - Rijndael)
- logowanie
- transakcje (!)
- blokowanie (na roznych pioziomach)
- odtwarzanie bazy z logow
No i generalnie nadaje sie tam, gdzie serwery baz sa rozwiazaniem ciut na wyrost, a potrzebne sa mechanizmy szersze, od golych plikow. Przez to, ze jest to cos jak osadzona baza danych, dziala szybciej (brak komunikacji miedzyprocesowej) i czesto jest wykorzystywana w serwisach \www jako warstwa cache'u. Na potrzeby naszego forum bylaby - moim zdaniem - rozwiazaniem idealnym (szybkim i bezpiecznym)
Jeszcze z innej beczki - jesli ten Ikonboard jest sensownie napisany, powinien miec w miare abstrakcyjne funkcje do wyjmowania/zapisywania informacji.
Ale to sa i tak puste dywagacje Fajnie by bylo, gdyby zajelo sie tym kilka (3?) osob - ja sie zglaszam, ale nie wierze w jednoosobowe tworzenie czegokolwiek, bo to ma czesto krotkie nogi...
marek
(Edited by kingeri at 10:36 am on Aug. 6, 2003)
- bazy sie tez 'psuja' backupy tak czy inaczaj trzeba robic ; bazy pomagaja automatycznie sie odtwarzac z tych backupow (vide systemy WAL - write-ahead log)
- to jest wszystko kwestia przetestowania - zasymulowania intensywnego wielodostepu - programowo rzecz jasna. jesli jest podejrzenie, co moze powodowac kasowanie/niespojnosc - to trzeba w to uderzyc raz i porzadnie, poprawic i sprawdzic, czy dziala. przeciez komputery sa deterministyczne
Taka ciekawostka: jest modul perlowy zwacy sie BerkeleyDB - to takie cos pomiedzy fachowymi (czytaj - klient-serwer) bazami danych, a reprezentacja plikowa. To nadbudowka na biblioteke w C firmy Sleepycat (bezplatna, jesli instalacje sa na serwerze) implementujaca obsluge rekordow zapisywanych jako pary (klucz, wartosc). Oprocz zwyklej obslugi zapisywania, zapewnia takie rzeczy, jak:
- szyfrowanie bazy (AES - Rijndael)
- logowanie
- transakcje (!)
- blokowanie (na roznych pioziomach)
- odtwarzanie bazy z logow
No i generalnie nadaje sie tam, gdzie serwery baz sa rozwiazaniem ciut na wyrost, a potrzebne sa mechanizmy szersze, od golych plikow. Przez to, ze jest to cos jak osadzona baza danych, dziala szybciej (brak komunikacji miedzyprocesowej) i czesto jest wykorzystywana w serwisach \www jako warstwa cache'u. Na potrzeby naszego forum bylaby - moim zdaniem - rozwiazaniem idealnym (szybkim i bezpiecznym)
Jeszcze z innej beczki - jesli ten Ikonboard jest sensownie napisany, powinien miec w miare abstrakcyjne funkcje do wyjmowania/zapisywania informacji.
Ale to sa i tak puste dywagacje Fajnie by bylo, gdyby zajelo sie tym kilka (3?) osob - ja sie zglaszam, ale nie wierze w jednoosobowe tworzenie czegokolwiek, bo to ma czesto krotkie nogi...
marek
(Edited by kingeri at 10:36 am on Aug. 6, 2003)
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Nooo - nareszcie jakieś fachowe siły.
mqqla, kingeri, romek - myslę że jesteście w stanie zrobić dobre rzeczy.
W związku z tym ja wycofuję moja kandydature - to znaczy przesuwam ją o cztery miejsca w tył - nie mam pojęcia o tych wszelkich technicznych zawiłosciach - oczywiście jeśli będę mógł w czymkolwiek pomóc to służę (zrobić kawę, hernatę )
mqqla, kingeri, romek - myslę że jesteście w stanie zrobić dobre rzeczy.
W związku z tym ja wycofuję moja kandydature - to znaczy przesuwam ją o cztery miejsca w tył - nie mam pojęcia o tych wszelkich technicznych zawiłosciach - oczywiście jeśli będę mógł w czymkolwiek pomóc to służę (zrobić kawę, hernatę )
-
- Zaprawiony W Bojach
no i oczywiscie potrzeba jest tu pomoc (zeby nie rzec - kierownictwo) adamma. on przeciez najlepiej orientuje sie w obecnej postaci Ikonboardu, na ktorym dziala forum, bo pewnikiem przez te wszystkie miesiace (lata) dokonywal pewnie 'drobnych' modyfikacji
poki co moze adamm zainteresowanym dalbys dojscie do obecnych zrodel tak, zeby mozna bylo rzucic okiem ... potem jedna osoba poprawi, 2 skonstruuja testy (albo odwrotnie) i do widzenia (albo dzien dobry - to zajmie dluzej niz myslelismy, bo... ) :)
poki co moze adamm zainteresowanym dalbys dojscie do obecnych zrodel tak, zeby mozna bylo rzucic okiem ... potem jedna osoba poprawi, 2 skonstruuja testy (albo odwrotnie) i do widzenia (albo dzien dobry - to zajmie dluzej niz myslelismy, bo... ) :)
- adamm
- Administrator
- Kontakt:
mqqla - sory za te dwa misiące...
Tymczasem padła propozycja aby udostępnić obecnie pracujące źródła - nie ma problemu... przesłać je Wam pocztą elektroniczną?
Tymczasem padła propozycja aby udostępnić obecnie pracujące źródła - nie ma problemu... przesłać je Wam pocztą elektroniczną?
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
- mqqla
- Stary Wyga
zrodla mozna sciagnac z ikonboard'u - tylko ze z wersji 2.x jest tylko wersja 2.1.9 - a forum jest w wersji 2.1.8 -> moze to byc kluczowe
ale najpierw trzeba sie zerejestrowac
kingeri - dzieki za wywod nt. BerkeleyDB - moze chcesz napisac forum od podstaw?
swoja droga poogladam sobie to w domu... w koncu perl "to jest to!"
ja nie skladalem swojej kandydatury bo:
po pierwsze - nie mam za bardzo czasu (jesli dobrze pamietacie mialem w okolicach kwietnia zrobic dzienniki treningowe), bo praca zawodowa zabiera mi go zbyt duzo - a trzeba jeszcze kiedys pobiegac
po drugie - nie mam dostepu do sieci poza praca - na modemie siedziec i zarzadzac nie chcialem, a admin musi mimo wszystko trzymac reke na pulsie
po trzecie - chce w miare mozliwosci skonczyc te dzienniki
co prawda punkt drugi w najblizsza sobote akurat traci na aktualnosci, ale moze korzystajac z lacza najpierw opublikuje te dzienniki...
mysle ze kingeri - jak ma czas - bedzie swietnym adminem
ale najpierw trzeba sie zerejestrowac
kingeri - dzieki za wywod nt. BerkeleyDB - moze chcesz napisac forum od podstaw?
swoja droga poogladam sobie to w domu... w koncu perl "to jest to!"
ja nie skladalem swojej kandydatury bo:
po pierwsze - nie mam za bardzo czasu (jesli dobrze pamietacie mialem w okolicach kwietnia zrobic dzienniki treningowe), bo praca zawodowa zabiera mi go zbyt duzo - a trzeba jeszcze kiedys pobiegac
po drugie - nie mam dostepu do sieci poza praca - na modemie siedziec i zarzadzac nie chcialem, a admin musi mimo wszystko trzymac reke na pulsie
po trzecie - chce w miare mozliwosci skonczyc te dzienniki
co prawda punkt drugi w najblizsza sobote akurat traci na aktualnosci, ale moze korzystajac z lacza najpierw opublikuje te dzienniki...
mysle ze kingeri - jak ma czas - bedzie swietnym adminem
mqqla [czyt. emkukula]