Czas na start w IRONMAN

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
Daaga
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Grubciu, nierozumiem tego co napisales: "co do plywania/oddychania - fakt freestyle ma to do siebie ze latwiej sie oddycha kiedy plyniemy szybciej" - watpie. Czy kiedy szybciej biegasz jest Ci latwiej oddychac?
Uwazam, ze oddychanie w czasie plywania to kwestia opanowania techniki i ogolnej wydolnosci pluc.  
New Balance but biegowy
proto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wlasnie czytam PDF-a z instrukcja obslugi mojej Sigmy PC14 i tutaj mila
niespodzianka , napisane wyraznie : "water resistant to a 3 m depth"
- czyli plywac spokojnie mozna . A tak mi sie wydawalo , ze widzialem
w Górznie ludzi z paskami Sigmy . Jutro biore na basen , najwyzej kupie
timexa , hehe :)
[i]swim - bike - run [/i]
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Saint, o jaki triatlon pytasz? Jeśli o Górzno to mogę Ci podesłac (zignoruj zawodnika "Paweł Wirtualny" bo to moje przymiarki do przyszłego roku, he, he), a jeśli pytasz o Klagenfurt to też mogę ci podesłać. Oba w formacie Excela.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
grubcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Daaga on 3:18 pm on Aug. 13, 2003
Grubciu, nierozumiem tego co napisales: "co do plywania/oddychania - fakt freestyle ma to do siebie ze latwiej sie oddycha kiedy plyniemy szybciej" - watpie. Czy kiedy szybciej biegasz jest Ci latwiej oddychac?
Uwazam, ze oddychanie w czasie plywania to kwestia opanowania techniki i ogolnej wydolnosci pluc.  
Daaga druga cześć Twojego postu zaprzecza piertwszej. (z drugą cześcią się zgadzam - oddychanie to kwestia opanowania techniki...)

usystematyzujmy:

na szybkość składają się conajmniej 2 elementy:
1. praca wkladana w poruszanie sie
2. efektywność

tu sie zgadzamy prawda?
jeśli przyczyna poprzedza skutek to plywając bardziej efektywnie (a pracę zostawiając na tym samym poziomie) plywamy szybciej, a wiec i latwiej nam sie oddycha (bo wtedy chociażbyped wynosi cialo do góry i nie ma efektu podtapiania się podczas wdechu, si?)
i zeby bnylo jasne - znowu przyczyna poprzedza skutek - cialo idzie w górę nie dlatego że unosimy głowę - co jest elementem złej techniki, ale dlatego że mkniemy jak motoróweczka i bez wysilku do przodu.

pozdrowka.
Mój awatar ziewa.
Shi Long kuang
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Grubcio, Daadze chyba chodziło o to, że podobnie jak w pływaniu, jak przyspieszasz to zwiększa się zapotrzebowanie na tlen, a więc i wentylacja płuc. W czasie biegania to bez znaczenia, ale w czasie pływania chyba tak. Tacy sprinterzy to chyba by chętnie głębiej zaciągneli powietrza.

Twoja uwaga chyba dotyczy różnicy między wolnym amatorem, a szybkim wyczynowcem.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
saint
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

chodzi mi o Klagenfurt oczywiscie, start w Ironmanie to moje na razie mgliste marzenie, przeplynac 3.8 i przejechac 180 to jeszcze jakos bym dal rade ale ten maraton na koncu mnie rozwala :)

KIWI: z jaka Ty predkoscia jezdzisz z zona ? 30 km/h ? bo nie wiem jakim cudem wyszlo Ci 13 h na calosc

jesli chodzi o koszty to fajnie by bylo gdyby ktos oszacowal ile by wyniosly dla powiedzmy 5/10/15 osob to wtedy mozna by snuc jakies plany wyjazdu
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

koszty na szybko:

opłata startowa 300 Euro = 1320 PLN
dojazd do Klagenfurtu (samochód osobowy 3 osoby, paliwo, ubezpieczenie, autostrady) - ok. 200zl/osobę
noclegi (7 dni Ferianhaus) - 350/osobę
Razem jakieś 1870/osobę

Myślę, że jazda samochodem osobowym byłaby dużo tańsza niż wynajęcie autokaru, bo w żadnym wypadku nie wyjdzie 200zl/osobę w obie strony.

Sam widzę, że nie jest mało :(, ale mamy cały rok na oszczędzanie. Możnaby trochę zaoszczędzić na noclegach, przyjeżdżając tylko na 3 dni i nocując na kampingu, ale w ten sposób można zaoszczędzić najwyżej 200 złotych.
ENTRE.PL Team
Mifor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może warto poważnie pomyśleć o zorganizowaniu się w
formie klubu, fundacji itp. i poszukaniu sponsorów dla
naszej Amatorskiej Reprezentacji Polski.
[i]biegać każdy może, trochę lepiej
lub trochę gorzej, ale nie oto chodzi ...[/i]
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mifor, mam już nawet pomysł na sponsora. Zapomniałem nazwy firmy, jakoś tak Dietmar, czy coś, w każdym razie handlują wokami, takimi gigantycznej wielkości, w sam raz jakby ktoś chciał bić rekord Guinessa w przygotowywaniu chińskich potraw ;)
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
grubcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from proto on 4:13 pm on Aug. 13, 2003
Wlasnie czytam PDF-a z instrukcja obslugi mojej Sigmy PC14 i tutaj mila
niespodzianka , napisane wyraznie : "water resistant to a 3 m depth"
- czyli plywac spokojnie mozna . A tak mi sie wydawalo , ze widzialem
w Górznie ludzi z paskami Sigmy . Jutro biore na basen , najwyzej kupie
timexa , hehe :)
proto. tez mam sigme pc14 ciekawy jestem jak twoj egzemplaz zniesie lapanie miedzyczasow pod wodą :) koniecznie daj znac :)
Mój awatar ziewa.
Shi Long kuang
Mifor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PAweł,
Ta firma z trudem zasponsorowała właśnie mój urlop.
Jestem na Mazurach, pływam i biegam do 24 sierpnia.
Biorę laptopa to czasami zawitam na forum.
Nie rozrabiaj za bardzo.

Jacek
[i]biegać każdy może, trochę lepiej
lub trochę gorzej, ale nie oto chodzi ...[/i]
KIWI
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

KOSZTA : wziedziałem trochę za piękne żeby było prawdziwe 2 tys na 1 start to trochę drogo........??

Saint założyłem

3800m pływania - 1:30

180 rower 7:30  - 24km/h

maraton 4:0

Wszystko naprawdę chyba bardzo łagodnie .
Awatar użytkownika
saint
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no nie jest to malo to fakt, zalezy czy ma sie jeszcze inne nalogi :)

wyrazy uznania dla żony w takim razie :)
Awatar użytkownika
lezan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pawel, nie chce Cie zniechecac ale po jednym olimpijskim tri od razu Ironman? Mozna oczywiscie ale moze bys tak zaczal od polowki. Ja np zamierzam sie do 1/2 Ironman przymierzyc w tym roku a Ironman dopiero za kilka lat, powiedzmy na moje polwiecze. Moze to wynika troche z tego ze lubie sie do zawodow przygotowac nie tylko fizycznie ale i psychicznie tzn miec pewnosc ze nowe wyzwanie jest tym co jest mi potrzebne. Polowke wspomnialem dla kilku powodow:
1. zobaczysz jak idzie z iloscia treningu
2. zapoznasz sie z reakcja organizmu
3. chyba najwazniejsze- nie wiem jak w europie ale u mnie nie mozna tak po prostu sie zglosic do Ironman- trzeba sie zakwalifikowac poprzez zrobienie odpowoedniego czasu w 1/2 Ironman. Choc np na Nowej Zelandii przyjmuja ze zgloszenia.
A jesli chodzi o trening- znam kilku ludzi, ktorzy robia Ironman regularnie i wiem ze przygotowani to rok wyjety z zycia. Dosc wspomniec ze tygodniowa dawka to 10-15 km plywania, 250- 300 km rower w tym jedna dluga jazda ok 120 do 150 km i biegania 50- 70 km. Teraz polacz to z praca zawodowa i zobacz ile Ci zostaje czasu. A nastepnie wspomnij zonie ze dla niej juz czasu nie starcza... bedzie pierwsza ktora Ci Ironmena wybije walkiem z glowy. ;). Tak czy inaczej powodzenia w planach.
Do Kiwi- nie wiem jaki jest Twoj czas w maratonie ale jesli biegasz normalnie ponad 3:30 to 4 godziny jest bardzo optymistyczne.
If God invented marathons to keep people from doing anything more
stupid, triathlon must have taken Him completely by surprise
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki Leżan za cenne rady, naprawdę.

Przyznam, że do Ironmana przygotowuję się psychicznie od ponad roku. Dotychczas nie startowałem w triatlonie, bo chciałem wycisnąć jeszcze, co można z biegania. W tym roku stuka mi 35 lat i wydaje mi się, że w maratonie nie jestem już w stanie poprawić rekordu życiowego, bo chyba jest zbyt wyśrubowany jak na moje możliwości. W każdym razie od czterech lat ciągle w swojej najwyższej formie jestem ciągle w okolicach rekordu życiowego, a z każdym rokiem przychodzi mi to z coraz większą trudnością. Powiedziałem sobie, więc dosyć i chciałbym się zająć różnymi sportami, które mnie zawsze fascynowały: triatlon, bieg na orientację, może Adventure racing w ciekawych miejscach. I nie dla wyczynu, ale dla przyjemności. Wydaje mi się, że można nie rujnując życia rodzinnego przygotwać się do Ironmana i go ukończyć. Nie licząc co prawda na jakiś rewelacyjny wynik, ale dla przyjemności i samego faktu ukończenia tego triatlonu.
ENTRE.PL Team
ODPOWIEDZ